Fürdőszoba átalakítása

Linóleum fektetésének lépései

A linóleum átmenetnek tekinthető a hidegburkolatok és a padlósző­nyeg között. Mivel strapabíró és vízálló, ugyanakkor kellemes, me­leg érzés a lábnak, ideális fürdőszoba burkolat. Puhábbnak érezzük, mint a követ, de nem süppedős, mint a padlószőnyeg. A linóleumlemez fektetése nem könnyű feladat. Szánjunk elegendő időt a mérésekre.

Sablonkészítés

A linóleumlemez kiszabásához el kell készítenünk a fürdőszobapadló sablonját, majd a sablont át kell másolni a lemezre. Ezzel a módszerrel nagyban megkönnyítjük a méretre igazítást és a fektetést, és még a végleges rögzítés előtt a helyére tudjuk próbálni a burkolatot.

SablonkészítésSablonkészítés

A fektetés szabályai

Linóleumburkolatnál fontos, hogy pontosan szabjuk ki a lemezt, mert az nem alakítható rugalmasan. Linóleum fektetésénél még a leggyakorlottabb szakem­berek is bőségesen szánnak időt a mérésekre, mert az esetleges elrontott vá­gások később nehezen korrigálhatók.

Egyenes vonalak

Egyenes vonalak

A padló szegély­lécénél éles snitzerrel vágjuk el a le­mezt. A lemezt hajtsuk föl a padló és a fal csatlakozásánál, hogy minél pontosabban vághassunk.

Íves vágások

Íves vágások

Ahol ívet kell vágni (pl. A vécékagyló körül), sűrűn vag­dossuk be a lemezt, mert így könnyebb a snitzerrel kialakítani az íves vonalat. A linóleumot nem feltétlenül kell a szegélyeknél leragasztani mégis érdemes lehet itt kétoldalas ragasztószalagot vagy linóleumra­gasztót használni.

Illesztések

Illesztések

Nagyobb fürdőszobák­ban elképzelhető, hogy két darabból kell összerakni a padlóburkolatot. Ilyenkor mindig a gyárilag levágott élek kerüljenek egymás mellé, a lemezszegélyeket kétoldalas ragasztó­szalaggal rögzítsük fixen az aljzathoz.

Extra tömítés

Extra tömítés

Fürdőszobákban a nedvességterhelés miatt érdemes a lemezszegélyek mentén szilikontömí­tést végigfuttatni, hogy ne juthasson be a nedvesség a burkolat alá. A kel­lően precíz munkához ragasztósza­laggal takarjuk le a fal és a padló ta­lálkozását, vigyük fel a szilikontömí­tést, majd rögtön, még a száradás előtt távolítsuk el a ragasztószalagot.