Kertszépítés

Függőkapu készítés házilag, tippek

kapuMerevítve erősebb

A hevederpántos kapunak úgy kell állnia, hogy a kereszt-heveder alsó vége a kapupánthoz essen – így kevésbé ereszkedik meg a kapu. Olyan kaput vásároljon tehát, melynek átlós hevedere megfelelő állású. A nagy bejárókapuk kereszthevedere csapolással kapcsolódjon a vízszinteshez.

A kapuoszlopok kiválasztása

Kicsi, könnyű kapukhoz 10×10 cm-es tartóoszlopok kellenek, melyek legalább 60 cm-rel hosszabbak a kapu magasságánál. Az 1,2 m-nél magasabb/szélesebb kapuhoz erősebb, 15×15 cm-es vagy 20×20 cm-es oszlopot válasszon, s legalább 75 cm-rel hosszabb legyen, mint a kapu. így a kapuoszlop szilárdan beágyazható a talajba.

Öntsön köré betongallért!

Hogy szilárdan álljon az oszlop, töltsön kőzúzalékot a gödörbe – 10 cm-rel a talajszint alatti magasságig. Töltse ki a gödröt betonnal, s képezzen belőle esővíz-elvezető gallért az oszlop köré. Hagyja kötni egy hétig a betont, majd vegye le a kitámasztást, s szerelje föl a kaput.

Nehogy megereszkedjen a kapuszárny

KapuszárnyHa kétszárnyú kaput szerel, pillanatszorítókkal fogassa össze a szárnyakat. Tegyen közéjük 1,5 cm vastag távtartó falécet, s felül illesszen még egy 5 mm vastag lapot a szárnyak közé, hogy a kapu tetejénél szélesebb legyen a rés. így az új kapu süllyedése és a sarokpántok megereszkedése után sem fog szorulni.

Önmagától záródó kapu

Az automatikusan záródó kertkapu megakadályozza, hogy elkószáljanak a gyermekek és a háziállatok. Egy kis kerti kapu már akkor is bezárul, ha rugót vagy acélpálcát szerel a félfára. Nagyobb bejárókapuknál az a legolcsóbb megoldás, ha némi eltolással szereli föl a sarokpántokat – így a kapu lassan becsukódik, amint elengedi a kitámasztó. A távirányítós villanymotor a legdrágább.

Merevítőpár

A kapuoszlopnak teljesen függőlegesnek kell lennie. Hívjon segítséget az oszlop tartásához, míg ön függőónnal ellenőrzi. Ezután szögeljen rá két kitámasztót, hogy el ne mozduljon.

Gátolja meg a korróziót!

A kovácsoltvas és acélkapukat óvni kell a korróziótól. Kis drótkefével szedje le a rozsdát és a fellazult festéket. Különösen alkalmas e célra a villanyfúróba fogható drótkefe feltét. Kenje át a kaput rozsdagátló alapozóval, majd kültéri fémfestékkel fesse le.

Nem jó a puszta acél

A fakerítéshez és kapukhoz célszerű rozsdamentes szögeket, csavarokat és anyákat horganyzott vagy lakkozott merevítőket, sarokpántokat és szerel­vényeket használni. A csupasz acél­szerelvények gyorsan rozsdásodnak, s meggyengülnek. A rozsdás fém rá­adásul a fát is elszínezi.

Kertkapu felszerelése

Kertkapu felszereléseLépések:

  1. A kapufélfák közé tegyen le két fatömböt, s állítsa rá  a kaput, hogy annak lapja egy síkban legyen a félfákkal
  2. Ékelje ki a kaput, elegendő helyet hagyva a pántoknak és szerelvényeknek. Ellenőrizze a vízszintességet.
  3. Jelölje be a félfán és a kapun a pántok lyukait és fúrja  ki őket.
  4. Szerelje fel a pántokat, ve­gye ki az ékeket, majd ellen­őrizze a kapu nyílását és csukódását. Szerelje föl a zárat.

A korhadásgátló kezelés fortélyai

Szórópisztollyal gyorsabban halad…

Ha jó állapotban szeretné megőrizni a kerítést, legalább kétévente konzerválja újra. Nagy felületek bevonásához megéri egy kisebb szórópisztolyt kölcsönözni vagy venni.

SzórópisztolyEzzel jóval gyorsabb a munka, a felhordott réteg pedig egyenletes lesz, s jobban beszívódik a fába. Szélmentes, száraz időben dolgozzon a szórópisztollyal, és vigyázzon, nehogy túl sokat szórjon egy helyre, mert a fölös konzerválószer lefolyik, és elcsúfítja a kerítés túloldalát.

Mártsa konzerválószerbe

KonzerválóKerítés céljára kizárólag nyomáskezeléssel konzervált faanyagot vásároljon, de még ennek oszlopait és léceit is célszerű legalább fél napra konzerválószerbe állítani, hogy a védőanyag jól beszívódjon az oszlopok likacsos vágási végeibe, s így jobban gátolja a korhadást.

A legolcsóbb fakonzerváló szer a kreozot, ám ezt évente fel kell újítani, hetekig szaglik, s nedvesen erősen mérgező. A korszerű konzerválószerek sokféle színben kaphatók, s a kreozottal ellentétben jól átfesthetők.

Jobb a környezetbarát szer

Ha növények is vannak a kerítés tövében, olyan fakonzerváló szert használjon, amely nem tesz kárt bennük. Az anyag felvitele során madzaggal vagy kerti kötözőzsinórral hajtsa félre a növényeket.

Sapkát az oszlopkara

Tegyen fa,műanyag vagy bádog védősapkát az oszlop tetejére, hogy az eső ne szivárogjon be a fa pórusaiba. Az oszlop végét ferdére is vághatja, hogy lefolyjon róla a víz.

Favédelem