Otthon

Hogyan javítsuk meg a fa kerítést?

kerites-festeseNapsütés, szél, eső, hó, rothadás, és a fagyosodás, mind tönkreteheti a fából készült kerítéseket. A fa leginkább a természeti hatásoknak van kitéve, legjobban a rothadásnak. Mindez azt jelenti, hogy érdemes olyan faanyagot választanunk, amely korhadás/rothadás-álló.

A nyomás-kezelt faanyag telítve van különféle tartósítószerekkel, majdnem hogy teljesen, még olyan fával is, amely már el lett ültetve. Ez a fajta fa nagyon drága. A cédrusfa és a vörösfenyő nagyon sok ideig eláll, ugyanakkor költséges is. Kültéri festékek és pecsétek jól működnek az alapréteg felett, azonban haszontalan az alatt, vagy a kerítés részeinél, amelyek érintkezhetnek vízzel.

A fa kerítéseket függőleges cölöpök tartják össze, a korlátja pedig vízszintesen fekszik rajta. Vizsgáljuk meg a kerítésünket, nem számít milyen fajta, ezzel pedig azonosítani tudjuk, milyen típusú részekből áll össze.

Korhadás a legnagyobb ellensége a fának. A cölöpökön, amelyek nem lettek rendesen kezelve, ott könnyen megjelenhet. Az alsó korlátok és a talpazat is károsodhat, főleg, ha a növényzettel, vagy vízzel érintkezhet. Óvatosan vizsgáljuk át a kerítést, legalább évente egyszer, különös tekintettel az előbb felsorolt területeket. Amint valamilyen hibát látunk, javítsuk ki, mielőtt elterjedne a károsodás. Egy rosszabb, gyengébb cölöp, például, az egész kerítést feldöntheti.

A következő cikk, betekintést nyújt lépésről-lépésre, hogy hogyan tartsuk a kerítésünket a legjobb formában, amennyire csak lehetséges. Azt is megtudhatjuk, hogy állítsunk fel egy új kerítést, hogy ha már lecserélnénk a régit. Mielőtt leírnánk, hogyan építsünk újat, előtte azonban azt kell megtudnunk, hogyan tegyünk kisebb fajta javításokat rajta.

Korlátok helyrehozása

fakerites-javitasaA korlátok, amelyek meglazultak, egyik cölöpről a másikra, talán nem, vagy talán igen, de megmenthető, attól függően, hogy mennyire korhadt a kötésük. Mindezeket meg lehet javítani egy 2×4-es csiszolóval, vagy egy pár fém T alakú merevítővel, vagy helyére tehetünk egy teljesen új korlátot. 2×4-el javítani a következőképpen lehet:

Első lépés: Mielőtt elkezdenénk a szerelést, töltsük fel a sérült részeket favédő szerrel. Ez megakadályozza a korhadás elterjedését.

Második lépés: Ahhoz, hogy rögzítsük a korlátot, győződjünk meg róla, hogy a korlát szintben van, majd a 2×4 alakba illeszkedjen kényelmesen a korlát alatt. Szögeljük be a fém szögeket, vezessük tovább a szögeket az egész korláton át, amíg el nem jutunk a támasztékhoz.

Harmadik lépés:  Óvatosan kenjük le a széleket és a tetejét a javított felületnek, hogy távol tartsuk a nedvességtől.

A legtöbb ilyen fémes bevonatú T alakú merevítőelérhető a szerszámboltokban és a lakásfelújító üzletekben. Ez kevésbé szembetűnő, és a végleges javításokhoz a legalkalmasabb.

A T merevítő/rács használata

Első lépés: Emeljük fel a korlátot, fúrjuk bele lyukakat a karóba és a korlátba.

Második lépés:  Biztosítsuk a T rácsot a korláthoz fém bevonatú csavarokkal.

Harmadik lépés:  Tömjük ki a réseket.

Negyedik lépés: Fessük le a T rácsokat úgy, hogy illeszkedjenek a kerítéshez.

Kerítés részeinek javítása

Ha az egész korlátot ki kell cserélni, takarjuk le a kerítés azon részét, és építsük újjá, ahogy a következőkben olvashatjuk:

Első lépés: Vágjunk 2×4-es rácsokat, hogy illeszkedjen a karókhoz. A rácsokat nyújthatjuk addig, ameddig az állványok érnek, vagy két részre is szétnyithatjuk. Mérjük le, majd vágjunk annyi rácsot egyenként, amennyire szükségünk van, és hogy a kerítésnél legyen helye. Azonban a végeiknél szorosan kössük őket egymáshoz. Ezt követően, kezdve a kerítés egyik végénél, szögezzük le a rácsokat egy helyen, két 10d fémes szögekkel, minden rács végénél.

Második lépés: Mérjük meg és vágjunk 2×4-es alap rácsot, hogy kényelmesen elférjen minden állvány között. Helyezzük el a rácsokat köztük, bárhol, ahol a távolság 24 cmfelett van. Szögeljük be az alap rácsokat, 10d fémes szöggel.

Harmadik lépés: ­Mérjük le és vágjuk ki a kerítés végeit. Ugyanolyan hosszúságúnak kell lennie, mint amekkora a távolság van a rácsok között. Kezdjük az egyik végénél, szögeljük be az egyik oldalát a rácsoknak, egyenlő helyet hagyva köztük. Biztosítsuk az összes korlátot 8d-s fémszöggel, fölül egy darabbal, alulról kettőt üssünk bele. Helyezzük bele a szöget, állítsuk be, majd szögeljük bele, közben ügyelve arra, hogy sorba tartsuk a korlátokat! Ha a kerítés mindkét végénél lesz borítás, úgy szögeljük be, hogy eltakarja a korlátot, hogy teljes fedésben legyen az ellentétes oldallal is.

Hogyan javítsuk meg a kerítés burkolatát?

Cseréljük le a megrepedezett, vagy korhadt burkolatot. Eltarthat pár óráig, és igényel némi szakértést is hozzá. A következő lépések szükségesek hozzá:

Első lépés:  Mérjük le a kicserélni kívánt részt, hogy megtudjuk a hosszúságát és szélességét az új rész beszerzéséhez. Használjunk favágót ehhez, vagy pedig hasítsuk szét kézifűrésszel. Ellenőrizzük le vágásokat, ácsmérővel, mielőtt nekilátunk.

Második lépés:  Ha a karókat, vagy más egyéb dolgot cserélünk ki, akkor illesszük oda a levágott részt, hogy egyforma legyen. Ejtsük meg ezeket a vágásokat, szablya, vagy kulcsvágó fűrésszel. Ha a kerítés festett, kenjünk rá új réteget a legjobb kültéri festékből, és hogy természetes hatást érjen el, kenjük le a burkolatot is.

Harmadik lépés: Tüntessük el kalapálással a törött részeket, és tegyük el a korláttól. Húzzunk ki minden szöget!

Negyedik lépés:  Állítsuk be a karókat és a talpazatot a korlátnak megfelelően, rakjuk sorba, majd szögeljük be erősen a helyére.

Ötödik lépés:  Fessük le az új részeket, hogy egyezzen a kerítés többi részével.

Hozzuk helyre a cölöpöket!

kerites-colop-javitasaAmint észrevettük, hogy ingadoznak a cölöpök, keressük meg előbb az okát, mielőtt nekiállnánk a javításnak. Ha a cölöp korhadt, vagy törött, elég ha egy pár sínt beszerzünk és azzal helyrehozzuk, vagy pedig, ha nagyobb a baj, akkor az egészet ki kell cserélnünk.

Ha úgy látjuk, hogy a cölöp sértetlen, de kilazult a helyéről, támasszuk ki, vagy még jobb megoldás, ha jobb alaplapot teszünk alá, mely megtámasztja. A támasztáshoz:

Első lépés: Válasszunk ki 2×4-es hosszúságú párt, hogy elérjük a részt, és 18inch-re tágítsuk ki. Csak erős faanyagot használjunk, mint például cédrusfát, vagy vörösfenyőt.

Második lépés:Sarkítsuk le a levágott részt, mindegyiket 2×4-es méretűre, és irányítsuk bele a földbe, a cölöp ellenkező oldala mentén.

Harmadik lépés:  Fúrjunk két lyukat a cölöpbe, majd csavarjuk össze őket.

Ilyen tartós megoldásokért, gyomláljuk körbe a cölöpöket, állítsuk fel átmeneti rácsokat, és betonnal szigeteljük körbe. Készítsük elő az előre kikevert betont, kavarjuk fel rendesen, majd öntsük bele a cölöpök körüli lyukakba. Simítsuk el a betont ásóval, azért hogy egy kis levegőhöz juttassuk. A lyuk tetején, a cölöp aljánál, halmozzuk fel a betont, majd öntsük le még vízzel.

Javítsuk meg a kerítés kapuját!

fakerites-ajtajanak-javitasaAmikor a kapu meghajlik, vagy nem jól záródik, az első dolog, amit meg kell vizsgálnunk az zsanérja. Ha elferdült, cseréljük ki egy nehezebb típusúval. Ha a csavarja lazult ki, távolítsuk el, és húzzuk ki a lyukból, otthagyva egy pici fadugót.

Majd fúrjunk új lyukakat, és tegyünk bele új, tartós csavarokat, vagy kapupánt csavart. Csakis fém szögekkel dolgozzunk.

Ha csak kicsit mozdult el a kapu, akkor meg tudjuk erősíteni egyszerűbb módszerrel is, a hézagolással. Nyissuk ki a kaput, távolítsuk el a csavarokat az oldalairól, és egy kicsi részt vágjunk ki a cédrusfából, amely illeszkedjen a zsanér résébe. Tegyük bele a csavart, hosszabb csavarral irányítva, át az alaptalpon.

Néha a kapu a saját súlyától mozdul el, mely során a kerítés sorából kiemelkedhet. A megoldás erre, ha a csavart a felsőbb sarokba szögeljük, a zsanér oldalán, majd a kapu oldalára, az alsó sarokba csavarozzuk.

Futassunk végig egy drótot a csavarok között, ezzel is erősítve egymáshoz őket, egészen addig, amíg a kapu helyére nem kerül.

És mi történik akkor, ha nem tudjuk megjavítani mi magunk a kaput, hanem szükségünk van egy újra? Mi erre is felkészültünk. Olvassunk tovább, hogyan építsünk fakerítést.

Tegyük vissza a fakerítést!

A legnehezebb része a kerítés építésnek az, hogy milyen mélységű lyukakat kell vájnunk a cölöpöknek. Először is szükségünk van ásóra. Markoló, vagy a fúró is kiválóan működik a homokos talajon, a kőmentes földben. Ha mégis kavicsos a föld, amibe a cölöpöket helyeznénk, használjunk egy energia meghajtású fúrót!

A legjobb eredmény elérése érdekében olyan faanyagot válasszunk, mint például cédrusfa, vagy vörösfenyő. Az utóbbit nem szükséges lecsiszolnunk; a kerítés lehet természetes ellenálló képességű is. Ha szükséges, használhatunk olyan faanyagot is, amely nem lekezelt, a rácsokhoz, és az alsó részekhez, minimum 12 cm távolságra a földtől.

Szükségünk lesz 4×4-esre a cölöpöknek, 2×4-re a korlátoknak, és 1×4-es méretűre, vagy 1×6-osra a burkolatnak. A következő lépésekben:

Első lépés: Nézzük meg a kerítésünk vonalát, nehogy átcsússzunk a szomszéd tulajdonába.

Második lépés: Mérjük fel a pontos területét a cölöp első végének, vagy a sarkának. Ássunk egy lyukat oda, amely kb. 36-48 cm mélyen legyen. Ez egy kerítésnél 1,5-2m magas, és 48 cm mély.

Harmadik lépés:  Öntsük a lyukak aljába kb. 12 cm-nyi sódert ahhoz, hogy biztosítsuk az alátámasztást, majd helyezzük bele a cölöpöt a lyukba!

Negyedik lépés: Emeljük meg a cölöpöt! Ezt követően merevítsük ki két irányból fapóznával!

Ötödik lépés: Készítsük elő az előre kikevert betont, keverjük fel, majd öntsük bele a lyukba a cölöp körül. Vágjunk bele néha a betonba ásóval, azért hogy egy kis levegő szabadulhasson fel. A lyuk tetején, tegyük kupacba a betont, majd öntsük le vízzel.

Hatodik lépés: Miután az első cölöpöt rögzítettük, határozzuk meg pontosan merre is akarjuk tenni a vele szemközti végét, vagy a sarkát. Állítsuk be ezt is ugyanúgy, mint az előzőt! Csak a vége, a sarok és a kapunál lévő cölöpöket kell betonnal rögzíteni. A középső cölöpöket általában a föld megtartja magától.

Hetedik lépés: Ahhoz, hogy beállítsuk a középső cölöpöket, mérjük meg az összes végződés magasságát, és ahhoz igazítsuk. Mérjünk ki egy szögnyi távolságot köztük, rögzítsük a másik cölöphöz, majd biztosítsuk egymáshoz őket szöggel. Egy drótot használjunk ennek vezetésére, és póznákkal igazítsuk el a középső cölöpök lyukait. Egymás között kb. 3-4 m távolságot hagyjunk. Távolítsuk el a póznákat és a szögeket, miután ezzel végeztünk.

Nyolcadik lépés: Ássunk lyukakat a középső cölöpöknek.

Kilencedik lépés: Öntsünk mindegyik lyukba 12cmnyi sódert. Állítsuk bele a cölöpöket a lyukakba, és használjunk spárgát a magasságuk leméréséhez. Ha szükséges, készítsük el a magasság beállításokat úgy, hogy különböző mennyiségű sódert öntünk a lyukakba, vagy tegyünk alájuk köveket.

Tizedik lépés: Állítsuk be az összes cölöpöt, és állítsuk be függőlegesen őket, majd töltsük ki az aljukat kb. 18 cm-nyi sóderrel. Töltsük ki a lyuk kitöltetlen részeit földdel, és lapátoljuk kb. 12 cm-nyire.

Tizenegyedik lépés: Vágjunk ki 2×4-es méretű rácsot, hogy igazodjon a cölöpök tetejéhez. A rácsokat lehet szélesíteni cölöptől-cölöpig, vagy két részre és vágható. Mérjük le és vágjuk szét a rácsokat önmagukban, úgy hogy többféle variációban helyezhessük el. De, a rácsok végeit szorosan kössük egymáshoz! Majd, kezdve a kerítés egyik végével, szögeljük össze a rácsokat a helyükre, 10d fémszögeket használva.

Tizenkettedik lépés: Mérjük le, majd vágjunk ki 2×4-es méretű rácsot a cölöpök aljának, majd állítsuk be! Helyezzük el a rácsokat, kinyújtva a cölöpök között, bárhol, ahol maximum 24 cm-re van. Szögezzük be a rácsokat a helyükre, 10d fémes szöggel, a kerítés cölöpjei mentén haladva, egészen a rács végéig, minden egyes oldalnál. Figyeljünk arra, hogy vízszintben maradjon!

Tizenharmadik lépés: Mérjük le és vágjuk ki a kerítés borítólapját. Olyan hosszúnak kell lennie, mint amilyen távolságra vannak egymástól az alsó-és a felső rácsok, ahogy azok a cölöpökhöz lettek igazítva. Kezdjük az egyik végénél, szögeljük be az egyik oldalát a rácshoz, egyenlő helyet hagyva köztük; használjuk a borítólapot mérőszerként, miközben dolgozunk. Majd rögzítsük őket a rácsokhoz, két 8d fémszöggel, egyet a tetejére, majd az aljára.

Először a tetejét szögeljük be, majd állítsuk be, ezt követően az alját is beszögeljük, húzzuk, vagy toljuk a lenti rácsokat sorrendbe, ahogy haladunk. Ha mindkét oldalon van a kerítésünknek borítólapja, vegyük ki a szögeket belőlük az egyik oldalon először, majd szögeljük be a másikat, a ráccsal együtt, úgy hogy olyan helyzetben legyen, amely eltakarja a réseket a kerítés szemközti részénél.

Most már olyan tudás birtokában vagyunk a kerítés javítását illetően, hogy bármikor, ha szükséges meg tudjuk javítani, vagy akár újra is tudjuk építeni!