Tetőtér beépítés

Készparketták, járólapok és csempék fajtái, osztályozása

Készparketták

A hagyományos parkettát kis elemekből rakják le, majd csiszolják és lakkozzák. A készparket­ta előnye, hogy nagyobb táblákban fektethető és a felületét már gyárilag kezelték.

A készparketták több különböző, egymással összeragasztott farétegből készülnek. A réte­gek szálirányát 90°-kal elfordítják, így a táblák alak- és mérettartása nagyon jó. A méretpon­tosságnak köszönhetően a táblák elég nagyok lehetnek ahhoz, hogy akár ragasztás nélkül, akár az aljzathoz ragasztva vagy párnafákra szegelve is fektethetők legyenek.

A készparketta táblák körben horonnyal és eresztékkel készülnek. A nagy méretpontos­ság lehetővé teszi, hogy az egyes táblák pon­tosan illeszkedjenek egymáshoz fektetéskor. A rétegelt lemez jellegű kialakításnak köszönhe­tően a készparketták vékonyak, így a vastag­ságkülönbség nem okoz problémát a más bur­kolatokkal való találkozásnál.

Készparketta minta

Készparkettát – a képeken láthatóan – többfé­le mintával is vásárolhatunk. A készparkettákat négyzetes és téglalap alakú táblákban gyártják. A méretek gyártónként kü­lönböznek. A táblákat könnyen kezelhető egységcsoma­gokban forgalmazzák. A karton- és fóliacsoma­golás gondoskodik róla, hogy a parketta sér­tetlenül, nagyobb páraingadozás nélkül jusson a beépítés helyére. A készparketták elfogad­ható nedvességtartalma 8 ± 2%.

Minőség

A minőségi osztályok országonként változók. Általánosságban elmondható, hogy az A minő­ségi osztályban a felületen nem megengedett a szíjács, valamint a nagyobb rajzolati és színkülönbség. A B osztályú minőségnél meg­engedett az eltérő szín és szövetszerkezet és az egészséges szíjács, valamint a mélyen benőtt göcs. A C osztályú minőségnél az előzőeken túl toldási foltok és fekete göcsök is megen­gedettek. A felületnek minden esetben repedés­mentesnek kell lennie.

Mielőtt megvásárolnánk a készparkettát, át kell gondolnunk, hogy milyen módon kell majd lefektetnünk. A már meglévő, hőszigetelő szőnyeg-, kő-, fa- vagy műanyag burkolaton vé­kony habfólián, úsztatott kivitelben helyezhetjük el a parkettát. Ugyanez igaz a forgácslap, gipszrost és egyéb táblás burkolatokra. Aljzatbetonoknál ügyelni kell arra, hogy az alj­zat a fektetéskor már kellően száraz legyen.

Jó tanács

Korábban a PVC-burkolatokat azbeszt­szálakkal is erősítették. A korszerű ter­mékek azbesztmentesek. A lágy PVC-k mindig valamilyen lágyítószerrel készül­nek, amelyek nagy koncentrátumban egészségkárosító hatásúak. A jobb minőségű termékek nem bocsátanak ki káros anyagokat, érdemes ezt a szem­pontot is figyelembe venni a választásnál.

Járólapok és csempék

A kereskedelemben a csempék és járólapok rendkívül széles választéka áll rendelkezésünk­re. A különböző színű, méretű, formájú és felületű burkolatok között mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Néhány technikai kérdést azonban tisztázni kell, mielőtt kiválasz­tanánk tetőterünk burkolóanyagát. A régebbi fürdőszobai csempék kőagyaglapokból készültek. Az ilyen csempék nem fagyállók, viszonylag nagy a nedvességfelvételük, és felü­letük korlátolt kopásállósága komolyabb igény­bevételt nem is bír el. A gyártók az utóbbi idő­ben a padlóburkolásra alkalmas csempéket lábfejet ábrázoló jellel látják el.

Nagyobb igénybevétel esetén a kőagyag he­lyett érdemes mázas kerámia- vagy porcelán­csempét választani. Az ilyen burkolatok azt is jól bírják, ha néha az utcai cipőről rákerülő homokszemek koptatják a felületüket. Hátrá­nyuk viszont, hogy nedvesen általában eléggé csúszósak.

A csempék és járólapok kopásállóságát euró­pai szabvány szabályozza. A csempék kopás­állóságát az ún. PEI teszt alapján öt, római számokkal jelölt osztályba sorolják:

  • PEI I – csak fal burkolásához való, gyenge ko­pásállósága miatt járófelülethez nem meg­felelő;
  • PEI II – lakásokban, családi házakban a kopás­nak kevéssé kitett belső helyiségekben, pl. fürdőszobákban, WC-ben használható;
  • PEI III – lakásokban kissé erősebb kopásnak kitett felületeken, nappalikban, fürdőszobák­ban, lakószobákban rakható;
  • PEI IV – a lakás olyan tereiben alkalmazható, amelyek burkolata erősebb kopásnak van kitéve, pl. konyhákban, étkezőkben, előszo­bákban, folyosókon;
  • PEI V – lakóházak, intézmények, irodák, üzle­tek stb. nagy forgalmú, erős koptatásnak ki­tett külső és belső tereiben használható.

Jó tanács

A kereskedelemben kaphatók csúszás­gátló felületű csempék is, de biztonságo­sabb tapadást érhetünk el azzal is, ha kisebb méretű csempéket alkalmazunk. Ilyenkor a viszonylag nagy fugahányad miatt kellő tapadási felület alakul ki a tal­punk alatt.

Speciális formájú csempék

A kereskedelemben kaphatók lábazati, pozitív és negatív élképző, díszítőbordűr, ablakpár­kány, lépcsőburkoló és más speciális elemek. A lépcsőburkoló és egyéb csúszásgátló ele­mek általában bordázott vagy stoplis kivitelben készülnek. Sajnos ezeket a speciális elemeket nem lehet az összes csempetípushoz kapni.