Tetőtér beépítés

Tetőtér: a belső terek szakipari munkáinak anyagai és elemei

A tetőtér beépítése a megfelelő hőszigetelés­sel kezdődik. A házilagos kivitelezéshez a táb­lás és paplan formájában, alumíniumkasírozással ellátva is kapható ásványgyapot szigete­lések a legalkalmasabbak. A szigetelt felületet burkolhatjuk lambériával, deszkázattal vagy gipsz építőlapokkal.

Gipszkarton- és gipszrostlapokkal a legtöbb át­építési munkálat könnyen megoldható: a falak és födém burkolásán kívül tartóvázra szerelve falak is készülhetnek belőlük. A lapok többféle méretben és kivitelben kaphatók. Létezik tűz-gátló lap, vizes helyiségek burkolására alkal­mas impregnált lap, hőszigetelt rendszerlap és szárazaljzat is.

A szakipari munkák egyik legfontosabb anya­ga a fa. A megfelelően megválasztott faanyag kitűnően alkalmas padozatok és födémek burkolására, valamint tartószerkezeti célra is. A kereskedelemben kaphatók tömör és furné­rozott, fa alapanyagú építőlemezek. A képeken látható, milyen sokrétűen használható a fa egy tetőtér beépítésénél.

Az ablak alapvető eleme a helyiségek kialakí­tásának

A két-vagy háromrétegű üvegezéssel ellátott, szabványos kialakítású ablakok min­den esetben megfelelnek a hőtechnikai előírá­soknak. Amennyiben kandallót vagy cserépkályhát szeretnénk a tetőtérben elhelyezni, minden­képpen kérjük statikus és kéményseprő szak­véleményét.

A padlóburkolatoknak sok követelményt kell egyszerre kielégíteniük: többek között legye­nek ellenállóak, szépek és könnyen tisztítha­tók. A padlóburkolatok anyaga változatos: kő, kerámia, fa, textil vagy műanyag. Ezen anya­gok mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya is.

A konyha vizes-helyiség, és ezt az építésnél a legmesszebbmenőkig figyelembe kell venni. A konyha beosztásának tervezésénél különböző lakberendezési szaklapokban nézzünk meg több mintakonyhát. Tájékozódjunk a beépítendő készülékekről is.

Tetőtér belsők

A fürdőszobák padozatát és részben a falait is el kell látni vízszigeteléssel, és ezt figyelembe kell venni már a csempézés és a szaniterek el­helyezése előtt. A fürdőszobai választék olyan nagy, hogy érdemes több lakberendezési szak­lapot megnézni és bemutatótermet végig­járni, és csak azután dönteni egy-egy beren­dezési tárgy mellett.

Tervezés

A belsőépítészeti munkálatok alapos megter­vezése segít, hogy tisztában legyünk azok pon­tos költségével és munkaigényével. Lehetőleg jegyezzünk le mindent. Készítsünk több lehet­séges változatot is tartalmazó anyaglistát, hogy kézben tudjuk tartani a majdani költségeket.

A belsőépítészeti munkáknál is tartsuk be a hatósági előírásokat, legyen szó akár új fűtési rendszerről, akár egy teljes tetőtér-beépítésről. Beltéri ajtókat szabványos és egyedi méretben is vásárolhatunk vagy készíttethetünk. Az ajtók anyaga lehet fa, üveg, fém vagy műanyag. Ma­napság az ajtó- és ablakkereteket általában mű­anyag habbal rögzítik a falazatba. A házilagos beépítésre szánt lépcsők kedvelt fajtája a csigalépcső, amelyeket könnyen össze lehet szerelni.