Kellemes lakóklíma kialakítása

Hőszigetelés a padlástérben

Előző cikkünkben a belső falak szigetelésének fontosságára, valamint a nedvesség negatívumaira igyekeztünk felhívni a figyelmet. Cikksorozatunk következő tagja arra a speciális esetre kíván kitérni, amikor a tetőtér kerül beépítésre. A megoldást egyre többen választják a család számának és helyigényének növekedésével, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a szigetelés szempontjából is megvizsgáljuk a kérdést.

Tetőtér hőszigetelése
Tetőtér hőszigetelése

Beépítés nélkül is szigeteljen!

A tetőtér is a lakás szerves részét képezi, s attól függően, hogy beépített-e, vagy sem, mindenképpen érdemes hangsúlyt fektetni szigetelésére. Ha nincs beépítve, nagyon sok hő képes távozni a padlásfödémen, vagyis a tetőtér padlóján keresztül. Ez megelőzhető, ha hőszigetelő réteget helyez el rajta.

Beépítéskor ügyeljen a nedvességre!

Épületfizikai szempontból új helyzet áll elő, ha beépítésre kerül a tetőtér. Hőszigetelésével a házon belüli hő-, és nedvességkiegyenlítődés rendje megbomlik. Sok múlik azon is, hogy a kialakított hőszigetelő réteg megfelelően ellátja-e a rá szabott szerepet. Nem szabad, hogy bejusson a helyiségbe nedvesség kívülről, de hasonlóképp fontos a belsőleg termelődő nedvesség elvezetése.

Látható tehát, hogy a nyílászárók, a külső falak és a helyiségekben keletkező nedvesség elvezetése mellett a hőmérséklet és a páralecsapódás szempontjából a tetőtérnek is fontos szerep jut. Ügyeljen tehát erre mind építkezés, mint utólagos szigetelés, vagy tetőtér beépítés alkalmával is! Következő írásunkban a legfontosabb szigetelési módokról olvashat összefoglalót!