Tetőtér beépítés

Utólagosan szerelhető ajtó beépítése

Az ajtó térelhatároló szerepe

Mindegy mekkora területű is a beépítendő tetőtér, ajtóra mindenképpen szükség lesz az egyes helyiségek hő- és hangtechnikai elvá­lasztásához. Még az egyszobás lakásokban is szükség van bejárati vagy fürdőszobaajtóra. Vázas, szerelt falakhoz speciális ajtótokok is kaphatók. Az ajtólapok megválasztása első­sorban ízlés dolga, de gondoljunk a megfelelő anyagválasztásra is. Az, hogy milyen ajtót vá­lasztunk, függ attól is, hogy mely helyiségek közé kerül.

Fém beltéri ajtók

A fémajtók megjelenése változatos, kiváló mérettartásuk miatt hosszú évek után is pon­tosan záródnak, különösen jó hangszigetelők és rendkívül ellenállók. Utóbbi tulajdonságuk­nak köszönhetően betörés esetén késleltetik a behatolást, így bejárati ajtónak is kiválóak.

Szerelt falakhoz gyártott tokok

Vannak olyan ajtótokok, amelyeket kifejezetten szerelt falakhoz gyártanak. A gipszkarton burkolatot általában az ajtókeret pereme alá kell becsúsztatni, így kivitele függ attól, hogy egy vagy két réteg gipszkartonból (10 – 12,5 vagy 20 – 25 mm) készül a fal burkolata. Van olyan ajtókeret is, amely kifejezetten kettős gipszkartonozáshoz való, és míg az első réteg mereven a perem alá csúsztatandó, addig a második réteg árnyékfugával kapcsolódik.

1. lépés

A szerelt falakhoz gyártott fémtokok beépí­tése igen egyszerű, de a fal rétegfelépítésével együtt kell megválasztanunk a szerkezetet.

A vázszerkezet beborítása és a szigetelés elhe­lyezése előtt a tokot a függőleges bordák és a felső keresztborda által határolt nyílásba állítjuk be.

2. lépés

Ahhoz, hogy a váz jó helyre kerüljön, és a tok pereme és a tartóváz külső síkja közötti megfelelő távolságot pontosan megtartsuk, szegezzünk vagy csavarozzunk néhány kisebb gipszkarton hulladékdarabot a vázszerkezetre, a gipszkarton burkolat későbbi helyére.

Ajtó beépítése tetőtérbe

3. lépés

Csavarozzuk a tokot a gyárilag felhegesztett rögzítőfülekkel a vázszerkezethez.

4. lépés

A tokot átmenő csavarokkal is rögzíthetjük. A csavarozás alatt erősítsünk a tok és a tartó­váz közé pontosan illeszkedő vastagságú táv­tartókat, és rögzítsük a tokot megfelelően hosszú csavarokkal a távtartón keresztül magá­hoz a vázhoz.

5. lépés

Ha rögzítettük a tok pántos oldalát, akkor akasszuk rá az ajtólapot és erősítsük a tartóvázhoz a zár felőli oldalt is. Fontos, hogy az ajtólap a helyén legyen, mert így láthatjuk, hogy a rögzítés nem húzta-e el a tokot, és pontosan záródik-e a szárny a keretbe.

Ajtó beépítése 2

6. lépés

Miután beépítettük az ajtót, következhet a gipszkarton borítás és a szigetelés elhelye­zése. Távolítsuk el azokat a gipszkartondarabo­kat, amelyekkel a burkolat vastagságához állí­tottuk a tokot, majd rögzítsük a lapokat.

7. lépés

A szerelés végeztével az ajtó már használ­ható is.