Egészséges otthon

Hogyan alakítsunk ki gyógyító fürdőszobát?

A víz gyógyít. Buzogjon bár kutakból, csobogjon az átriumokban, vagy gőzölögjön mély fakádakból: csillapítja a fájdalmat, megnyugtatja az idegeket, és fölfrissíti a szellemet. A forró vízbe morzsolt nyers, szárított gyógynövények gyógyító illatokkal töltik meg a le­vegőt. A fürdőbe szórt ásványi sók és kristályok kiszívják a mérgeket, és tisztítják a bőrt. A gőzpára megtisztítja a testet, és enyhíti a megfázás, a hörghurut és az allergiák tüneteit.

Tágas fürdőhelyiségek

Nem csoda hát, hogy az egészségtudatos tervezők átalakítják a fürdőszobák megjele­nését és funkcióját. Leáldozott a szűk, szigorúan a célszerűséget szem előtt tartó helyi­ségeknek. A gyógyító otthonban valószínűleg található egy tágas testápoló helyiség, a megtisztulást és a hidroterápiát szolgáló felszerelésekkel. Itt a legújabb technikákat az ősi bölcsességekkel kombinálják: lehetnek benne japán stílusú áztató kádak vagy szoba mé­retű tusolok, melyekből erőteljes, mélyen ellazító vízsugarak áradnak.

Az edzőtermek, a szaunák, a pipereközpontok, sőt még a kertek is részévé váltak ezeknek a testápoló köz­pontoknak. A hagyományos fürdőszoba határait tágítva, a háztulajdonosok hűtőszekré­nyeket, gyümölcslébárokat és síkképernyős televíziókat is elhelyezhetnek itt. Egy terjedelmes fürdőterület egy jól berendezett nappalihoz hasonlíthat, amelyben a fürdőkád a bútorzat egyetlen eleme.

Mély fürdőkád

Fent. Ez a szegélyléces talapzaton elhelyezett, mély fürdőkád a viktoriánus kellemet a könnyen tisztíthatóság funkcionalitásával ötvözi. A zuhanyrózsát többféleképpen lehet beállítani a mélységesen nyugtató víz alatti masszázshoz.

Mégis – a kényelmi felszereléstől eltekintve – a fürdőszoba az egészséges otthonban csendes menedékhely marad: menekülés a modern világ zajai, a zűrzavara és elektro­mágneses energiái elől. Éppen ezért e helyiségek kialakítása még a legmagasabb szintű komfort létrehozása esetén is legyen egyszerű és tartózkodó.

A feng shui és a Vasztu-sásztra ősi hagyományait tiszteletben tartva, érdemes különle­ges figyelmet fordítani a tükrök és a megvilágítás elhelyezésére. Az egészséges fürdő­területet jól megvilágítja a lágy, környező fény és a gondosan elhelyezett visszatükröző felületek. A mattüveg ablakokon beszűrődik a napfény, és csillog a tiszta, sima csempefe­lületeken. Ha lehetséges, a toalett külön helyiségben rejtőzik. Azonban még a toalett rész kialakításában is a szépség és a nyugalom a vezérelv.

„az Ég alatt semmi sincs oly lágy oly gyönge mint a víz de ahogy elbánik a merevvel és keménnyel abban sincs semmi hozzá hasonló” (Karátson Gábor fordítása) Lao-ce (kb. Kr. e. 570), kínai filozófus

Feng shui filozófia

Hogyan védjük meg magunkat a negatív csítől a fürdőszobában?

 • Az ajtót tartsuk zárva, a vécé fedelét lehajtva.
 • A vécétartályba tegyünk kvarc- vagy fémkristályt.
 • Ültessünk magas növényeket, hogy fokozzuk a felfelé irányuló energiát.
 • Azonnal javítsunk meg minden szivárgást.
 • Ajtókkal, függönyökkel, paravánokkal válasszuk el a fürdőszobát a háló- és a konyharésztől.

Ölelő természet

A gyógyító fürdőszobák különleges helyek, ahol testünk érzéseire figyelhetünk. Önma­gunk kényeztetése közben is fontos azonban, hogy a természetnek is kifejezzük tisztele­tünket. Kezdjük azzal, hogy olyan szerelvényeket és részleteket választunk, amelyek nem fosztják ki a földet. Üvegszál és más mesterséges anyag helyett válasszunk márványt, grá­nitot vagy palát. A földdel egykorú természetes kő jóval tovább tart, mint a gyári utánza­tok. A kerámia szintén jó választás, mert magából a földből készül, és a mázakat is ásvá­nyi anyagokból gyártják.

A tisztító és gyógyító víz értékes kincs, ne pazaroljuk

Még ha nem is óhajtjuk átalakí­tani a fürdőszobánkat, vizet takaríthatunk meg az öregebb felszerelési tárgyak kicseré­lésével, vagy ha egyszerű eszközöket teszünk a meglévő szerelvényekhez. Az átlagos otthonban a vécé fogyasztja el a naponta felhasznált víz 38 százalékát. Az újabb, takaré­kos vízöblítésű toalettek spórolnak a vízzel, de elegendőt használnak ahhoz, hogy jól működjenek.

A „kis vízáteresztésű” zuhanyrózsák több mint felére csökkentik a vízfo­lyamot, miközben elegendő, erős sugarat adnak. A csapon lévő levegőztetők (aera-torok) a percenként 15-22 literes vízátfolyást pusztán 2 literre csökkentik. További megtakarításhoz szereljünk fel olyan csapokat, amelyek automatikusan elzáródnak, ha elvesszük a kezünket.

 A keskeny falécekből készült pulton a víz nem áll tócsában

Fent. A keskeny falécekből készült pulton a víz nem áll tócsában. A mosdó alatti lefolyócső szabadon van, hogy könnyen lehessen tisztítani és javítani.

Selymes felületeivel, víz ihlette színeivel, akadálytalan napfényével és bőséges növény­zetével az egészséges fürdőszoba elmossa a benti és a külső világ közti határokat. Ami­kor tervezzük ezt a fontos helyiséget, bátran kísérletezzünk a kő és az acél, a fény és az árnyék meglepetésszerű kombinációival. Ahogy a természet egy selymes levelet helyez el egy göcsörtös ágon, mi is egyesíthetjük a fényűzést és a rusztikusságot.

Tegyünk csillo­gó, rozsdamentes acél mosdót a gránitpult tetejére. Helyezzük a csupa üveg zuhanyozó­modult a göröngyös téglapadlóra. Akasszunk bambuszpolcokat a csiszolt márványfalak­ra. És amikor a nap lenyugszik, gyújtsunk természetesen illatosított gyertyákat, és figyeljük, ahogy lágy fényük a kézzel festett porcelánlapokon vibrál.

A természetes fürdőszoba

 • Burkoljuk a padlót csiszolt márvánnyal, palával, kővel vagy téglával.
 • A falakat terrakottalapokkal fedjük
 • Bambuszszékekkel bútorozzunk.
 • Nyissuk ki az ablakot a napfénynek.
 • Akasszunk tengerikagyló-héjakat a zuhanyozó falaira.
 • Tegyünk aranyhalas tartályt a pultra.
 • Növesszünk kerámiakorsókban vitorlavirágokat a kád körül.

A techno fürdőszoba

 • Burkoljuk a falat horzsolt acéllal vagy csillogó fekete kerámiával.
 • Vegyük körül a fürdőterületet keret nélküli üvegajtókkal.
 • Akasszunk föl üvegpolcokat.
 • Szereljünk fel rozsdamentes halogén fényszórókat.
 • Hagyjuk szabadon a csővezetéket.

Legyen a fürdés a lélek ünnepe

 • Gyújtsunk gyertyákat.
 • Vonjuk be a tükröket repkénnyel.
 • Hallgassunk lágy zenét.
 • Használjunk teljesen természetes szappanokat és samponokat.
 • Akasszunk föl olyan képeket, amelyek a testi szépséget dicsőítik
 • Szórjunk a fürdővizünkbe szárított zsályát, rózsát vagy levendulát.
 • Szárítkozzunk bolyhos, tiszta pamut­törülközővel.

Kényelem és könnyű használat

Az egészséges fürdőszobát – akár gazdagon berendezett, akár visszafogott – a biztonság és a könnyű használat figyelembevételével tervezik. A fürdőszoba kialakításakor gondol­junk arra, hogy az elcsúszás és elesés esélyét minimálisra csökkentsük. Használjunk nem csúszós kő vagy mozaik padlóburkolatot és gyékény- vagy parafa szőnyegeket. Szerel­jünk korlátokat a kád mellé és a zuhanyozó fala mentén.

A véletlen égési sérülések elke­rülésére egyértelműen jelöljük meg a forró és a hideg vizű csapot. Olyan helyen, ahol a víznyomás ingadozhat, szereljünk föl termosztátos szelepeket, hogy biztonságos szinten tartsuk a vízhőmérsékletet. Ellenőrizzünk minden folyóvíz közelében lévő konnektort, ezeknek biztonságosan földelteknek kell lenniük.

Biztonsági ellenőrzőlista

 • Földelt (védelmi áramkörrel szerelt) elektromos aljzatok.
 • Nem csúszós padló.
 • Kapaszkodók.
 • Termosztátos szelepek.

A gyorsan száradó fonott székek hozzájárulnak a fürdőrész nyugalmához. A kényel­mes üléshez a mosdót a falra lehet szereltetni, így kényelmesen elfér a lábunk. Fontosak a kis részletek. Szereljünk föl karos csaptelepeket, amelyek a kar és a csukló megerőlte­tése nélkül nyithatók és zárhatók. Legyünk figyelemmel a vécépapírtekercs elhelyezésé­re. A használóknak sose kelljen a testüket kellemetlenül kicsavarniuk, hogy megtalálják.

Ideális esetben a fürdőszoba-felszereléseket az ergonómiai alapelvek figyelembevé­telével tervezték, hogy minimálisra csökkentsék a hát, a nyak és váll megerőltetését. Válasszunk olyan zuhanyrózsákat, amelyek könnyen lecsúsztathatok, hogy alkalmazkod­janak az alacsonyabb fürdőzőkhöz. A lábtartók és az ülőpadok fokozzák a zuhanyozó­egység biztonságát és kényelmét.

A legkényelmesebb fürdőkádakat úgy konstruálják, hogy összhangban legyenek az emberi test körvonalával. Újabban olyan fürdőkádat is terveznek, melybe deréktámaszt is beépítettek, hogy kényelmes helyzetben tartsa a für­dőzőt. A beépített fej- és kartámaszok miatt ezek a kádak inkább nyugágyakhoz hasonlítanak, mint fürdőszoba-felszereléshez.

A fürdés

Nem szükséges bonyolult berendezéseket fölszerelni ahhoz, hogy a hidroterápia előnyeit élvezhessük. Masszázskádak és szaunák nélküli fürdőszobákban próbáljuk ki ezeket az egyszerű terápiákat.

 • Teljes fürdő. Az idegek megnyugtatásához, a nátha enyhítéséhez, valamint a húgyúti és a hólyagproblémák csökkentéséhez merüljünk vállig meleg vízbe.
 • Ülőfürdő. A menstruációs problémák vagy a bélműködési zavarok enyhítéséhez üljünk csípőig érő forró, majd ezt követően hideg vízbe.
 • Lábfürdő. A keringés javítására, a vérnyomás csökkentésére, valamint a fejfájás és az álmatlanság enyhítésére áztassuk lábfejünket és lábikránkat felváltva forró és hideg vízben.
 • Gőzfürdő. Nátha vagy arcüregpana­szok esetén terítsünk a fejünkre törül­közőt, és lélegezzük be a természetes gyógyfüvekkel vagy olajokkal illatosí­tott, nagyon forró víz gőzét. Mini gyógyfürdő létrehozásához vegyük körbe magunkat gőzölgő edényekkel.

Műszálmentes pamuttörülközők

Fent. A műszálmentes pamuttörülközők, természetes anyagokból készült szappanok és sampon is az egészséget szolgálják a napfénnyel megvilágított fürdőszobában.

„Amikor vizet iszol, gondolj a forrásra.” Kínai mondás

Penészesedés elkerülése

Fent. Elkerülhetjük a penészedést, ha a nem használt törülközőket és fürdőlepedőket egy jól szervezett szekrényben tartjuk, távol a fürdőszobától.

Friss, finom és tiszta

Az izmokat ellazító, az elmét megnyugtató meleg víz egészségügyi veszélyeket is előidézhet, ha a nem szellőztetjük ki kellőképpen a nedvességet. A fürdőterületek szára­zon tartása esetleg nagyon egyszerűen is megoldható: kinyitunk egy ablakot. A fürdőkád vagy a zuhany fölött és a toalett közelében elhelyezett elszívó ventilátorok hozzájárul­nak a friss levegő finom keringetéséhez. A toalett öblítőtartálya szigetelt legyen, hogy a páralecsapódást minimálisra csökkentsük.

Penészgombák a fürdőben

A különféle penészgombák növekedésének megakadályozására burkoljuk a falat könnyen letörölhető rozsdamentes acéllal vagy előkészített, gyári mázas kerámialapok­kal. A kézzel festett lapok csalafinta szabálytalanságaikkal kellemet és eredetiséget csem­pésznek a praktikus térbe. A lendületes geometriai mintákba vagy képekbe rendezett, élénk színű mozaikkockák az ősi római fürdőket idézik fel.

Összefüggő, élénk színű sza­kaszok vagy csíkok energiát és élénkséget szuggerálnak. A csempefugákat – amelyek me­nedéket adhatnak a penész spóráknak – kipárolgásmentes szigetelővel kell kezelni. A pi­perecikkek dekoratív tárgyakká válnak, ha nyíltan kirakjuk őket az üveg- és fémpolcokra.

A penészedés megakadályozására

 • Nyissunk ablakot, vagy használjunk ventilátort.
 • A tartalék törülközőket tartsuk távol a fürdő résztől.
 • A függönyöket cseréljük ki maratott üvegre.
 • Használjunk páramentesítőt.
 • Szereljünk be melegítőlámpát.
 • Akasszuk a nedves törülközőket és a fürdőszobaszőnyegeket melegített rácsokra.
 • A zuhanyozó falát minden használat után törüljük le.

A tartós nedvesség hatására a szövetek megpenészedhetnek. Szabadítsuk meg az ab­lakokat a vaskos függönyöktől. A maratott üveg vagy a színezett üvegtéglák kellő elvonultságot adnak a fürdőrészen. A tartalék törülközőket a fürdőszobán kívül kell tárolni. A nedves vásznakat krómból, rézből vagy csiszolt nikkelből készült fűtőrácsokra lehet akasztani. Hűvös napokon az energiatakarékos melegítők forró vizet keringetnek az üre­ges törülközőtartókban és az egész helyiséget melegítik. Az automatikus elzárás megakadályozza a véletlen megégéseket.

Levegő tisztasága

Akárcsak a ház többi szobájában, a levegő tisztasága itt is kiemelten fontos. Dobjuk ki a műanyag zuhanyfüggönyöket. Ezek kellemetlen és potenciálisan ártalmas vegyszersza­got árasztanak. A legjobb polcrendszereket tömör fából, üvegből, vesszőfonatból vagy fémből készítik. A mosdótálak matt rozsdamentes acélba, tiszta üvegbe és gyógyhatású porcelánba álmodott műtárgyakká válnak. A PVC-vel és más mesterséges anyagokkal szemben részesítsük előnyben a természetes palát, lazurkövet és téglát.

A sima üveget és fémet a fa és a kő lágy patinájával keverve üdítő tereket hozhatunk létre, amelyeket rendkívül könnyű tisztán tartani. A szabadon lévő csővezeték a dekorá­ció részévé válhat, és megkönnyíti a tisztítást és a karbantartást. A fürdőszobában – még egy díszítő elemekben gazdag, öregebb otthon esetében is – törekedjünk egyszerűség­re. A sima, szoknyás talapzatú vécék és a könnyen tisztítható üvegezés megkönnyítik a helyiség csíramentesen tartását.

Szűrés a biztonságért

Amikor az ókori görögök és rómaiak a víz gyógyító erejét ünnepelték, a földből előbugyogó hőforrásokban fürödtek. Sajnos, az otthonainkban lévő víz nem ilyen tiszta és vegyszermentes. Jöjjön akár a városi víztározóból vagy egy magán kútból, valószínű, hogy a vízben nyomokban ásványi anyagok, esetleg baktériumok találhatók. A régibb építésű otthonok ólomvezetékei is szennyezhetik a vizet.

Ha meg akarunk bizonyosodni a víz tisztaságáról, első lépésként meg kell bízni egy vizsgálólaboratóriumot, hogy végezzen el egy alapos vízelemzést. Az ivóvízben lévő szennyeződések esetleg ki­szűrhetők, ha kis szűrőberendezéseket teszünk a mosogatóhoz és a csapokhoz. A szüretien fürdő­vízből azonban ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak föl a bőrünkön át a véráramba. Ezért bölcs dolog egy komplett vízszűrő rendszert fölszerelni az egész háztartás számára.

A masszázskádak erőteljes vízsugaraikkal mélységesen ellazítok, de egyes modellek a szennyező­dés forrásaivá is válhatnak. Ha a kádakat nem tartják karban megfelelően, a csőhálózatban megre­kedt egészségtelen üledék visszaszivároghat a fürdővízbe. Elővigyázatosságból sok háztulajdonos cső nélküli masszázsrendszerek mellett dönt. Más tulajdonosok egész egyszerűen lecserélik a masszázskádakat egyszerűen tisztítható áztató kádakra és környezetbarát zuhanyozórendszerekre.

Tiszta víz, tisztítószerek

A tiszta vízért…

Válasszuk az igényeinknek legjobban megfelelő szűrőrendszert.

 • A szénszűrős rendszerek eltávolítják a radont, a szerves vegyületeket és a növényvédő szereket.
 • A fordított ozmózisos rendszerek eltávolítják az ólmot, a sókat és a nehézfémeket.
 • A KDF (kinetikus degradados fluxációs) rendszerek kiszűrik a baktériumokat és egyes nehézfémeket.
 • A desztillációs rendszerek eltávolítják a sókat, az üledéket és a nehézfémeket.
 • Az üledékszűrős rendszerek eltávolítják a homokot és mindenféle szemcsés szennyeződést.

Piperecikkeink származzanak a természetből

A teljesen természetes szappanok és személyi ápolószerek hozzáférhetők a legtöbb bioboltban vagy postai megrendeléssel.

Magunk is elkészíthetjük a sajátunkat:

 • Hidratálok és kondicionálók: próbáljuk ki a tejet, joghurtot, tojássárgáját, zablisztet és olíva vagy sáfrányos szeklice olaját.
 • Borotválkozás utáni arcszesz: használjunk varázsmogyorót.
 • Fogkrém: keverjünk össze szódabikarbónát és sót. Tetszés szerint tegyünk hozzá friss borsmentát.
 • Illatosítok: a sampon, fürdőolaj és tisztító termékek illatosításához használjunk illóolajakat.

Természetes tisztítószerek

 • Vécécsésze: készítsünk szappanos tisztítószert szódabikarbónával és ecettel, vagy keverjünk össze bóraxot citromlével.
 • Fürdőkád és zuhanyozó: törüljük át ecettel, majd dörzsöljük nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

Szappan

Fent. Az egészséges szappan nem tartalmaz mesterséges színező anyagokat, szintetikus illatosító olajokat vagy állati termékeket. Friss illata organikusan termesztett gyógynövényektől és virágoktól származik.

Hidroterápia

Hála a legújabb kád- és a zuhanycsodáknak, fürdéskor a legkülönfélébb kifinomult hidroterápiát élvezhetjük otthonuk magányában. A testhez alakított és masszírozó vízsugarak­kal valamint hőmérséklet-szabályozókkal fölszerelt fürdőkádak minden elképzelhető ala­kot felöltötték a hagyományos négyszögletestől a rusztikus, medenceszerű formákig. Az üveggel, acéllal vagy színes mozaikkövekkel körülzárt zuhanyok kényelmesen elférnek egy szűk sarokban, vagy épp ellenkezőleg: betöltenek egy egész helyiséget.

Masszázs kádak (jacuzzik)

A hidromasszázst nyújtó kádak nyílásain erős levegő- és vízsugarak tódulnak ki; a nyíláso­kat úgy helyezik el, hogy a test akupresszúrás pontjait serkentsék vagy lazítsák. Egyes für­dőkádak alján légbefúvó nyílások lehetnek: a pezsgő buborékok lágyan megemelik a fürdőzőt.

Áztató kádak

Egyre több egészségtudatos fürdőző veszi át azt az ősi japán hagyományt, hogy lemo­sakszik, mielőtt belépne a kádba. Az inkább áztatásra, semmint tisztálkodásra tervezett, japán stílusú kád lehetővé teszi a fürdőzőnek, hogy állig merülve üljön a gőzölgő vízben. A csúcstechnikájú változatokban lehetnek vízsugarak és más modern újítások, de az iga­zán autentikus áztató kádban az egyetlen hang és mozgás a víz lágy csobogása.

A hagyo­mányos fehér cédrusból, vagy rézből, esetleg rozsdamentes acélból készített modern áztató kádak a kompakt egyméteres modelltől a fürdő méretűekig terjednek – ezekben egy egész társaságnak elegendő a hely. Egyes modelleket túlfolyóval szerelnek föl: a pe­remen átcsorduló víz visszakerül a kádba.

Színterápiás kádak

A japán stílusú kád újszerű változata a mély áztatást a színterápiával ötvözi. A kád belső falai mentén négy fénykibocsátó dióda sugároz nyolc gyógyító színárnyalatot. Minden egyes szín nyolc másodpercig mossa végig a fürdőzőt lüktető intenzitással, majd egy új színbe váltanak.

„A depresszió ellen a legjobb gyógymódok a nemes tettek és a forró fürdők.” Dodie Smith (1396-1990), angol drámaíró

Víz alatti masszázs

Bármely kád alkalmassá tehető a mélységesen ellazító víz alatti masszázsra. Az egyetlen szükséges felszerelés egy hajlékony cső a végén spriccelő fúvókával és egy fokozatkap­csoló. Egy kapcsolóval vagy karral szabályozva a vízsugarak nyomása mélyre hatoló hőt küld a fájó izmoknak és ízületeknek.

Fény és kád

Fent. A maratott üveg ablakok nyugtató fényt vetnek a rendkívül mély kád nyugodt vizére. A peremen átfolyó vizet túlfolyó vályú fogja fel.

Szauna

A hagyományos skandináv szauna fenyőfa falú kabin, amelyet nagyon magas hőmérsék­letre fűtenek fel. A forró kövekre locsolt víz gyorsan elpárolog, és a levegő rendkívül száraz marad. Manapság távirányítós hőszabályozóval felszerelt szabadon álló szauna-­kamrákat is vásárolhatunk. Néhány perc ezekben a forró, száraz kamrákban, és erősen izzadni kezdünk, pórusaink kitágulnak; ez a folyamat erősíti a nátha és a fertőzések elleni antitesteket. A száraz gőzfürdő után igénybe vett üdítő zuhany lemossa a verítéket és a világi aggodalmakat.

Gyógyító gőz… nyugtató illatok

Gőzkamrák

A hagyományos skandináv szaunával ellentétben a gőzkamrában nedves a levegő. Az ókori török fürdő által ihletett kamrát párás, 40-50 fokra melegítik. A nyirkos, finom meleg egyszerre ellazító és élénkítő. A sűrű gőzfelhő enyhíti az asztma, a szénanátha és a megfázás tüneteit.

Aromaterápia

A gőzkamrák vagy kisebb, gőzt termelő készülékek hatását illatos természetes illóolajok gyógyító aromájával egészíthetjük ki. A gőzöket belélegezzük, de a bőrön át is felszívód­nak. A stressz enyhítésére és a lélek megfiatalítására fürdőzzünk a verbéna vagy az ilang-ilang aromájában. A légzés javítására válasszunk eukaliptuszt, az érzékek stimulálására pacsulit (lásd Gyógyító illatok részben).

Függőleges fürdők

Noha a fényűzés ígéretével csalogatnak, a masszázsmedencék és az áztató kádak nem feltétlenül a természetvédelmet észben tartó emberek legvonzóbb felszerelése. A ká­dak megtöltéséhez sok liter víz szükséges, és a masszírozófejek külön karbantartást igé­nyelnek. Ahol korlátozott a hely, a tervezők függőleges fürdőmodulokat ajánlanak.

Mohazöld színárnyalatok

Fent. A mohazöld színárnyalatok a természetet hozzák be a burkolóla­pokkal szegélyezett fürdőterületre. A héjakkal kirakott csillár játékos tisztelet az óceánnak. A rolók meleget és elvonultságot kínálnak.

A sci-fikben szereplő űrhajókra emlékeztető, európai modelleket több zuhanyrózsával, számítógépes hőmérséklet-szabályozókkal, sőt beépített hangrendszerekkel szerelik föl. A stratégiailag elhelyezett vízsugarak ugyanolyan hidromasszázst nyújtanak, mint amilyen a masszázsmedencékben található, és kevésbé terhelik a természeti erőforrásokat.

Zuhanyszoba

A középen elhelyezett lefolyóval felszerelt zuhanyszobában a gőzölgő esőerdőben érez­hetjük magunkat. Az egymással szemben lévő falakon elhelyezett extra méretű zuhany­rózsák két vagy több embert invitálnak a térség megosztására. A helyiségben emellett lehet mosdó, toalett vagy lélekvidító kellékek, például trópusi lombkorona, mozaikkő faliképek vagy élénk színű, spriccelő gyerekjátékok.

Fürdőszobatémák

Az egészséges otthonban a fürdőterületek a testet és a lelket is táplálják.

 • Otthoni edzőterem: tegyünk be futó­ padot, szobakerékpárt, kondicionáló gépet és más tornaszert.
 • Szépségápoló központ: egészítsük ki a konzolos mosdót kényelmes üléssel és jól megvilágított, nagyító tükörrel.
 • Művészeti galéria: a vízálló műtárgyak, például szobrok és festett üvegek spirituális távlatot adnak.
 • Kert: hozzuk újra létre az Édenkertet nedvességkedvelő, trópusi növényekkel.
 • Akvárium: fürödjünk élénk színű trópusi halakkal, de őket hagyjuk az akváriumban!