Vízvezeték szerelés

Mosó- és mosogatógépek vízellátása

Hol van a legjobb helye?

A mosógépet célszerű a konyhába állítani, ahol közel van a mosogató víz- és lefolyócsöve, de ha szűk a hely, akkor a tárolóba vagy külön mosókonyhába is kerülhet a gép. A fürdőszobában már nehezebb a mosógép elhelyezése, mert itt fokozottan kell ügyelni az elektromos érintésvédelemre.

Víccső

Csak a hideget kösse be!

A mosógépet nem érdemes a meleg vizes csőre rákötni. Hacsak nem a boj­ler vagy a melegvíz-tároló közelében van a gép, a „forró” víz kihűl, mire oda­ér, ezért újra kell melegíteni. 60 °C alatti mosáshoz a gép amúgy is csak hideg vízzel tölti föl magát. A hideg és meleg vízre egyaránt ráköthető gép egyetlen előnye, hogy gyorsabban vé­gez a magas hőfokú mosással.

Visszaszippantás ellen

Egy régebbi típusú mosógépnél, amelynek nem önzáró a vízbevezető szelepe, érdemes visszacsapó szelepet szerelni a hideg vizes csőbe.

Nem önzáró a vízbevezető

Ez meggátolja, hogy a mosógépből koszos víz jusson vissza a hálózatba, ha hirtelen leesik a víznyomás. Tudakolja meg a gyártótól, hogy a gép milyen konstrukciójú. A modern mosógépek beeresztőszelepe már önműködő.

Csőhosszabbítás

Amennyiben a mosó- vagy mosogatógép bevezetőcsöve nem ér el a fali csatlakozóig, toldja meg a szakboltokban kapható csővel a vezetéket. Előbb azonban nézzen utána a gép kezelési utasításában, hogy pontosan milyen hosszú cső használható.

Szappanos kenés

Nem szorul rá a mosógép hátulján lévő műanyag csatlakozóanya a víz­bevezető csonkra, ha némi szappannal megkeni a menetét és csak utána húzza meg. így később – ha szükséges – könnyűszerrel letekerheti a bevezetőcsövet.

Nem mindegy, milyen…

Mielőtt még felszerelné az önmetsző csatlakozót, nézzen utána, vajon elegendő vizet kap-e belőle a gép. Mivel ezek a csatlakozók csak egy kicsiny lyukat ütnek a vízcsőbe, előfordulhat, hogy túlságosan kevés víz jut a gépbe – különösen abban az esetben, ha csekély a víznyomás. Ilyenkor nagyobb belső átmérőjű T idomot kell a vezetékbe iktatni. Elzárócsaposat válasszon, amelyre közvetlenül ráköthető a gép.

Elcsúsztatható T idom

T-idom

Ha szűk a hely, és a rövid, merev csővégek miatt nem lehet szokványos, csavarkötéses csatlakozójú T idomot használni, akkor olyan idomot vegyen, amelynek nincsen belső „válla”, s így a cső mentén szabadon elcsúsztatható. Jelölje be a csövön, hogy hová fog esni az idom két vége – hollandi anyák nélkül -, így a szerelésnél sokkal könnyebb a kivágott csőszakasz közepére igazítani a T idomot.

Póttömítés

Ne használjon fogót a szivárgó bekötő­cső meghúzásához, mert eltörhet a műanyag. Inkább zárja el a mosógép csapját, kösse le a vízbevezető csövet, majd tegyen be egy új tömítést. Szerelje vissza a csövet – akkor se szabad eresz­tenie, ha csak kézzel húzza meg.