Vízvezeték szerelés

Zuhany – A szerelvények kiválasztása

Minimális szereléssel

Ha nem akar sokat bajlódni a szereléssel, cserélje zuhanykaros keverőcsapra a régi kádcsaptelepet – így a kádban állva zuhanyozhat. A termosztatikus típus drágább, mint a hagyományos keverőcsapok, de megelőzi a váratlan hőfokin­gadozásokat. Ha a zuhany tároló­tartályból kapja a vizet, a tartály legalább 1 m-rel magasabban legyen a zuhanyrózsa szintjénél. Ellenkező esetben szivattyúval kell fokozni a vízhozamot.

Biztonságos hőfokot

Nem forrázza le magát a kézi zuhannyal, ha hőfokgátlót szerel a keverő-csap utáni vezetékbe. Ez a falra rögzít­hető kis henger szinte azonnal elzárja a vizet, ha a hőmérséklete meghalad­ja a biztonsági határt. Csavarja le a zu­hanycsövet szerelje fel a szerkezetet, majd erre kösse vissza a csövet.

Jobb-e magasabban?

A padlástérben elhelyezett víztartályból erősebben folyik a víz, ám a tartályt csak akkor érdemes áthelyezni, ha amúgy is cserélni vagy javítani kellene. A zuhany vízellátása szivattyú segít­ségével is megoldható.

Elektromos változat

Ha nincs a házban bojler, vásároljon villanyfűtésű zuhanyt, amelyet a hideg vizes csőre kell rákötni. A legnagyobb teljesítményűek több mint 10 kW-osak, az új áramkör létesítéséhez tehát mindenképpen szakképzett villanyszerelőt kell hívnia. A zuhany akár a kád fölé is beszerelhető, de gyakoribb megoldás, hogy külön zuhanyfülkét építenek.

Legyen hozzáférhető!

Zuhanytálca

A zuhanytálca beszerelése után a bűzelzáró, valamint a szennyvízelvezető cső már elég nehezen hozzáférhető. Sajnos a dugulás elég gyakori, különösen ha a zuhany alatt történik a hajmosás. A lefolyócsőbe illesztett tisztítónyíláson keresztül a csatorna dugulása könnyen megszüntethető – de még jobb a felülről nyitható szifon. Ez egyszerűen a fedőrács levételéve! tökéletesen tisztítható.

Nyomásfokozó

Nyomásfokozó

Törpefeszültségű szivattyúval és keverőszeleppel orvosolhatja a bajt, ha alig csordogál a meleg és hideg vizes tárolótartályból táplált zuhany. A legjobb megoldás a szivattyút a zuhanyfülke falára vagy a kád fölé szerelni.

T, mint termosztát

A tus elhelyezésének leggyakoribb változata a különálló zuhanyfülkébe szerelt fali keverőcsap. Termosztatikus csapot válasszon. A zuhany vízellátását a fürdőszoba meglévő meleg és hideg vizes csöveiről leágaztatva oldhatja meg. A termosztát elejét veszi annak, hogy hirtelen megváltozzon a zuhany vizének hőmérséklete, ha a lakás más pontján megnyitják a hideg vagy meleg vizes csapot.

Tus

Bonyolultabb megoldás

A kézi keverőcsap olcsóbb a termosztátosnál, de ennél célszerű nyomásszabályzót szerelni a vezetékbe, nehogy egy másik csap megnyitása miatt csökkenjen a víznyomás. Ennek hatására ugyanis hirtelen felforrósodhat a zuhany vize.

Ellenőrizze a tömítéseket!

Fürdőkád fölé szerelt zuhanynál gondoskodjon a kád és a fal közti rés vízzáró fugázásáról. Zuhanyozás közben jóval több víz fröccsen a csempékre, mint fürdéskor, és egykettő­re megleli a réseket. A leszivárgó víz elmállaszthatja a pad­lót, beáztathatja a fürdőszoba alatti helyiség mennyezetét.

Hogy szabadon áramoljon a víz…

Tiszta fejjel…

Az eltömődött zuhanyfej vízkőmentesítéséhez csavarja le a csőről a fejet, majd merítse citromlével, ecettel vagy vízkőoldó szerrel teli edénybe. Ennek hatására felpuhul a vízkő, és a zuhanyfej visszaszerelése után a víz kimossa a maradékot. Tegye félre a vízkőoldót, majd pár hetente ismételje meg a tisztítást. Ha már nem pezseg az oldatba mártott vízkő, akkor a szer elveszítette savasságát, ezért cserélni kell.

Szűrőtisztítás

Ha a zuhanyfej vízkőmentesítése után se folyik erősebben a zuhany, úgy a zuhanyszivattyú szűrőit kell megtisztítani – ezek a szivattyú meleg és hideg vizes csatlakozócsonkjánál találhatók. Az összegyűlt piszok eltömíti a szűrőt; ezért évente egyszer ajánlatos kitisztítani.

Vízkő ellen vízlágyító

Vízkő ellen

Ahol kemény a csapvíz, ott szereljen a szivattyús zuhany tápvezetékébe elektromágneses vagy vegyszeres vízlágyítót. Ennek híján a hőcserélő hamar eltömődik a belsejében lerakódó vízkő miatt. Mindkét típus könnyen felszerelhető.