Konyha

Mosogatótálca és a mosogatógép a konyhában

A mosogatózóna nagysága, alakja és anyagai a konyha egészének elrendezésétől és berendezési stílusától függ. Ma már több­nyire csepegtetőtálcával ellátott mosogatót szokás használni. Ha nem tervezünk mosogatógépet venni, és a terület adottságai is megengedik, mindenképpen célszerű kétme­dencés mosogatót választani.

A mosogatás komfortosságát befolyásolja a csaptelep típu­sa is. Egyes fajták kihúzható zuhanyfejjel van­nak ellátva, ami főként a nagyobb edények mosogatásakor jöhet nagyon jól. A modern konyhához már hozzátartozik a hulladék­daráló, ismertebb nevén konyhamalac is. Általában a mosogatótálca alatt helyezik el, és a biológiai hulladékot dolgozza fel.

Mosogatómedence

Még ha a konyhabútorban van is beépített mosogatógépünk, konyhai munkákhoz a mosogatómedence nélkülözhetelen. Ez nem csupán az edények elmosására szolgál. A konyhában végzett munkák több mint 60 %-a a mosogatónál zajlik, ezért különösen fontos, hogy a konyhasornak ez az eleme minél praktikusabb legyen.

Vásárlás előtt gondoljuk végig, mit várunk el tőle: milyen alakút, színűt, milyen anyagút szeretnénk, és döntsük el, mennyi pénzt szánunk rá. Nagyságát annak függvényében válasszuk meg, hogy mire fogjuk legtöbbször használni. Ha naponta akarunk mosogatni benne, akkor nagyobbat válasszunk, ha viszont csak zöldségek és más élelmiszerek leöblítésére fogjuk használni, fölösleges a méreteket túlzásba vinni. Fontos a mosogatómedence mélysége is. A sekély meden­cék nem praktikusak; ahhoz, hogy a munka­felület és a padló ne legyen állandóan nedves a kifröcsögött víztől, 19-25 cm mély meden­cét építsünk be. Célszerű, ha túlfolyója is van. Ennek biztonsági szerepe van, így nem kell tartani a víz túlcsordulásától.

Az egymedencés kivitelűeknek különböző mélységű csepegtetőtálcájuk vagy meden­céjük is van. Tartozhatnak hozzájuk szűrőko­sarak, csepegtetőkosarak, vágódeszkák, tál­cák, valamint egyéb hasznos kiegészítők, amelyek megkönnyítik a napi munkát, az edények és zöldségek elmosását vagy leöblítését.

A többfajta anyagból – fém, kerámia, műkő – előállított mosogatótálcákat különböző módon építik be a munkalapba. A hagyomá­nyos eljárás szerint felülről emelik be a pulton vágott nyílásba. Az ilyen, a munkalapba felül­ről illesztett mosogatók jóval nagyobb arány­ban vannak jelen a piacon, mint a többi típus. Minden konyhabútor-típushoz találunk meg­felelőt.

A munkalapon bárhol kialakítható nyílásba helyezik be őket, ezért nagyfokú szabadságot adnak helyük megtervezése­kor. Vannak olyan a mosogatómedencék, amelyek besüllyeszthetők a munkalap síkjába, ami különösen praktikus, mert a mosoga­tó széle nem vesz el hasznos részt a munka­felületből, és a pultról a morzsát és bármiféle szennyeződést könnyen bele lehet törölni a medencébe. A mosogatóegység környékén nincsenek hézagok, ahol a szennyeződések összegyűlhetnek, így az egész pult tökélete­sen tisztán tartható.

Felhasznált anyagok

A mosogatótálcák változatos, egymástól sokban eltérő anyagból készülnek, egy azon­ban közös bennük – a minőség. A gyártók nagy súlyt fektetnek rá, hogy higiénikus, könnyen tisztítható és ápolható, eredeti kül­sőjüket a lehető legtovább megőrző anyago­kat használjanak. Az anyag megválasztásánál gondoljunk rá, hogy nemcsak az ár a fontos, hanem az anyagnak meg kell felelnie a napi használat­tal, tisztítással, ápolással szemben támasz­tott követelményeknek is.

A rozsdamentes acél hagyományos, nagyon praktikus anyag, amelynek egész sor remek tulajdonsága van. Nem korrodál, ellenáll a háztartásokban alkalmazott savakkal és lúgokkal szemben, nem károsítja a hő, és viszonylag jó rugalmasságának köszönhe­tően egy nehezebb tárgy beleejtésekor nem törik el. Ha azonban túlságosan vékony lemezből készült, olcsóbb mosogatómeden­cét veszünk, az nem lesz túl hosszú életű. A jó minőségű rozsdamentes acélnak kb. 1 mm vastagságúnak kell lennie.

Kompozit mosogatótárcaKompozit mosogatótárca

A zománcozás két anyag – az erős és egy­ben könnyen formálható acél, valamint a zománc – tartós összekapcsolását jelenti.

A zománc egy különleges vegyi összetételű, üvegszerű anyag, amelynek keménysége, hőállósága és felületének ellenálló képessége eléri az üvegét. A zománcozott mosogató­medencék szintén ellenállnak a korróziónak és az általában használt háztartási savaknak és lúgoknak. Sima, pórusmentes felületük nagyon higiénikus és könnyen tisztítható, ápolható. A kerámiamedencék kopásra érzékenyebbek a rozsdamentes acélból készülteknél, annak ellenére, hogy kerámiafelületüket speciális, kemény máz fedi.

Jó tanács

Konyhánk berendezésekor abban az esetben se feledkezzünk meg a jó minőségű mosogatómedencéről, ha lesz a helyiségben mosogatógép, hiszen a konyhában állandóan kezet öblítünk, élelmiszereket mosunk meg, ezenkívül a mosogatómedencére szükségünk van az előkészítő munkáknál is.

A legideálisabb anyag talán a műkő. Ilyen mosogatótálcát azok választanak, akiket zavar a rozsdamentes acél nem túl jó karc­állósága, vagy ha szükséges, hogy a moso­gató harmonizáljon a konyha többi részével. A műkő alapja a zúzottkő (80 %), ezt elegyítik akrilát gyantával. Az anyagot sokféle színben gyártják, ezért bármilyen berendezéshez tudunk választani megfelelőt. Kellemes az érintése és könnyű tisztítani, ápolni. Speciális gyártási technológiájának köszönhetően a műkő kemény, karcálló, vegyi anyagokkal és nagy hőmérséklettel szemben egyaránt ellenálló. Ezen tulajdonságai ellensúlyozzák a magasabb árukat is.

Az üzletekben a különböző alakú modellek gazdag választékával találkozhatunk. Dönt­hetünk ovális, kör, téglalap, négyzet, három­szög stb. alakú mosogató mellett. Vannak kisebb és nagyobb méretű típusok, sarok­medencék, a stílusuk lehet időtlen, elegáns vagy eredeti, nem szokványos.

A mosogatómedence csaptelepe

Bár a mosogatási munkát egyre több háztar­tásban átveszi a mosogatógép, egyetlen konyha sem lehet meg mosogatótálca és a hozzá tartozó megfelelő minőségű csap­telep nélkül. A nagyobb tárgyak nem férnek be a mosogatógépbe, két-három apróság miatt nem érdemes bekapcsolni, és persze a zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb élelmi­szereket is meg mosni, a húsokat le kell öblí­teni a vízsugár vagy – ha része az adott konyhai csaptelepnek – a zuhanyfej alatt.

Praktikus és látványos álló csaptelep kihúzható zuhanyfejjelPraktikus és látványos álló csaptelep kihúzható zuhanyfejjel

Lehet, hogy sokak úgy gondolják, a csap­telep egy mellékes, nem feltűnő, pusztán gyakorlati célokat szolgáló kiegészítője a konyhának, amellyel nem kell különöskép­pen foglalkozni. Ha új beszerzés előtt állunk, vagy felújítás miatt új csaptelepre van szük­ségünk, ugyanolyan gondosan és a környe­zethez illően válasszuk ki ezt az elemet, mint a lakás más fontos kiegészítő darabját.

Használjuk ki a kereskedelem óriási kínálatát, ahol a gyártók legújabb újítással, fejlesztéssel készült termékei között válogathatunk. A műszaki tökéletesítéseken túl a formater­vezők igyekeznek mindent megtenni, hogy a lehető legjobb működési jellemzők tökéletes külsővel párosuljanak.

Jó tanács

Csaptelep vásárlásakor figyeljünk arra, hogy megfelelően hosszú és állítható kifolyócsöve legyen. Jól be kell nyúlnia a mosogatómedence fölé, a szélétől számítva legalább 10 cm-rel.

Az egykaros csaptelepeknél már általánosan elterjedtnek számít a vízfék, amely korlátozza a víz áramlását és ezzel elősegíti a takarékos vízfelhasználást. A vízfék csak annyi időre engedi megnyitni a csapot, amennyi víz ele­gendő egy gyors kézmosáshoz vagy egy edény leöblítéséhez.

Egy különleges megjelenésű csaptelep a konyha dísze lehetEgy különleges megjelenésű csaptelep a konyha dísze lehet

Erősebb vízsugár csak akkor folyik, ha nagyobb erővel nyomjuk meg a kart. A víztakarékosságot segíti a hőmér­séklet-szabályozós (termosztátos) csaptelep is, amely azonnal a kívánt hőmérsékletű vizet adja, s így nem folyik el fölöslegesen sok víz a hőmérséklet beállítása, vagyis a hideg és meleg víz keverése alatt. Komfortos meg­oldás a joystick-vezérléssel működő csapte­lep, vagy amikor egy infravörös érzékelővel vezérelt elektromágneses szelep zárása, ill. nyitása engedi meg, ill. zárja el a vizet.

Exkluzív csaptelep, ahol a vizet infravörös érzékelő nyitja meg és zárja elExkluzív csaptelep, ahol a vizet infravörös érzékelő nyitja meg és zárja el

Praktikus dolog a mosogatómedencéhez tartozó kihúzható zuhanyfejjel ellátott csap­telep. Nemcsak a megmosandó élelmiszerek érhetőek el vele minden irányból a nagyobb mosogatótálcákban, hanem a méretesebb konyhaedények és sütőlemezek is, ha meg akarjuk mosni vagy le akarjuk öblíteni őket.

Egy átlagos méretű zuhanytömlő nem keve­sebb mint 50 %-kal is megnöveli a csaptelep hatósugarát, így anélkül tudunk gond nélkül vízzel teleengedni egy magas fazekat, hogy azt a mosogatómedencébe helyeznénk. A kihúzható tömlőknek többnyire kétfokozatú fejük van. Beállíthatók lágy vízpermetet eresz­tő zuhany üzemmódra, ami a zöldségek, gyümölcsök, húsok finom leöblítéséhez opti­mális. A másik lehetőség, az erős vízsugár pedig hatékonyan távolítja el a szennyeződé­seket és az ételmaradékokat.

Azokba a konyhákba, ahol az ablak a konyha­sornál pont a mosogatótálca fölött helyezke­dik el, olyan típusú csaptelepet javasolt sze­relni, amelynek a kifolyócsöve egyszerűen kihúzható és lehajtható, hogy az ablakot ki lehessen tőle nyitni. A következő speciális csaptelepkialakítás azokon a helyeken jöhet nagyon jól, ahol a víz összetétele miatt gyak­ran vízkövesednek a tárgyak.

A perlátorban (vízporlasztó) vagy zuhanyfejben rugalmas, szilikon anyagú perforált betétlap van, amelyen nem tud a vízkő lerakódni. A perlátor a csaptelep kifolyócsővére helyezett, sűrűn perforált fémszövetes vízsugárporlasztó al­katrész, amely levegőt kever a kifolyó vízhez. Ezzel a vízmennyiség többnek tűnik, valójá­ban mégis kevesebb folyik ki (kb. 1/3-a) a csapból, így csökkenthetjük a vízszám­lánkat.

Csaptelep vásárlásakor ne csak a formatervezést vegyük figyelembe, hanem a felület milyenségét is, hogy egyszerű legyen tisztítani és ápolniCsaptelep vásárlásakor ne csak a formatervezést vegyük figyelembe, hanem a felület milyenségét is, hogy egyszerű legyen tisztítani és ápolni

Látványosak a magas kifolyószárú, álló csap­telepek, ahol a kifolyó nyaka körül spirálisan fémdrót tekeredik. Az ilyen feltűnő forma első­sorban a modern konyhákban, a konyha­szigeteken fest jól, egy elegáns mosogató­zóna elemeként. Csak ízlésünk és a konyha összképének igé­nyei döntik el, hogy milyen alakú csaptelepet választunk: hagyományos kecses ívűt, extra­vagánsan magasítottat vagy modern szögle­teset.

Mosogatógép

A mosogatómedence mellett ma már a mo­sogatógépnek is a modern konyha felszerelt­ségei közé kellene tartoznia. Egyelőre azon­ban a magyar a háztartásoknak csupán 10 %-ában számít természetesnek a jelen­léte. A konyhákban a mosogatógépet a mo­sogatózónában, a mosogatómedence köze­lében szokás elhelyezni, hiszen ezek funkciói kiegészítik egymást. Az edényeket higiénikusabb mosogatógépben tisztítani, mint hagyo­mányos kézi mosogatással, mivel a mosóvíz­nek nagyobb a hőmérséklete (kb. 70 °C). Ilyen hőmérsékleten már elenyésző a mikrobák és baktériumok előfordulása. Kézi mosogatás­kor a víz hőmérséklete mindössze 40 °C.

A mai konyhából nem lenne szabad hiányoznia a mosogatógépnekA mai konyhából nem lenne szabad hiányoznia a mosogatógépnek

A mosogatógépek két szélességi méretben készülnek: 60 cm-es kivitelben, illetve létez­nek a korlátozott helyekre megoldást kínáló „karcsúsított”, 45 cm széles modellek. Választhatunk beépített készüléket, amely pontosan beillik az egész konyha formater­vezési koncepciójába, vagy vásárolhatunk szabadon állót. A válogatásnál figyeljünk oda a víz- és a villamosenergia-fogyasztásra is. A jó minőségű modellek vízfogyasztása 14-17 L mosogatásonként, a legkorszerűbb készülékeké pedig csupán 10 L. Egy álta­lános kialakítású mosogatógép energia­fogyasztása egy-egy alkalommal átlago­san 1,1 kW • h, A energiaosztályú típusok esetében ez az érték csak 0,8-1,05 kW • h.

Jó tanács

A mosogatógép helyét érdemes a mo­sogatómedence mellé tervezni, így az edényeket könnyen bele lehet pakolni.

Az A++ energiaosztályú készülékek áramfo­gyasztása a legkisebb, és ezek végzik a leg­hatékonyabb mosogatást és szárítást. A hatékonyságot EU-szabványok alapján állapítják meg és betűkkel jelölik A-tól G-ig, ahol az A osztály jelöli a tökéletes mosoga­tást, illetve szárítást. A jó mosogatógép további kritériuma a halk működés, főként manapság, amikor divattá vált összekapcsol­ni a konyhát és a nappalit. Ha az emberi suttogás hangerejének határán (47 dB) üze­melő modellt választunk, nem fog zavarni tévénézés, munka, szórakozás vagy beszél­getés közben a mosogatógép zaja. A csúcs­minőségű típusok zajszintje pedig csak 41 dB.

Az újabb mosogatógép-modellek több tö­kéletesített funkciót kínálnak, intenzíven kom­munikálnak használóikkal a nagy LCD pa­nelen megjelenő grafikai szimbólumokkal, ill. animációkkal. Fontos a 100 %-ig automa­tikus és biztonságos működés megoldása is.

A teljesen automatikus program annyit jelent, hogy a mosogatási program paraméterei alkalmazkodnak a berakott edények fajtájá­hoz, mennyiségéhez és szennyezettségének fokához. Még gazdaságosabb a töltetfelis­merő rendszer, amely felismeri a mosogató­gépben lévő edények mennyiségét, és opti­málisan hozzáigazítja a vízfogyasztást. Ter­mészetesen az edények ilyen takarékos eljá­rás mellett is tökéletesen tiszták lesznek.

A késleltetett indítású mosogatási programot tartalmazó mosogatógépek a jelenlétünk nél­kül is elkezdik a munkát a program beállítása után néhány órával. Az egyes modelleket általában háromféle védelmi rendszerrel szokták ellátni: vízkifolyás és vízszivárgás, valamint túlfolyás elleni védelemmel és Aqua Senzor technológiával.

Az Aqua Sensor rend­szer folyamatosan vizsgálja a mosogatóvíz tisztaságát és érzékeli benne a legkisebb ételmaradékokat vagy egyéb darabos szennyeződéseket is. Ha a mosogatógép nem telik meg, elég a féltöltet programot elindítani, ezzel akár negyedével is csökkenhet a víz- és energiafogyasztás, miközben mindkét spriccelőkar dolgozik.

A nagyon szennyezett edényeket az intenzív program tudja nagy hőmérsékleten hatékonyan elmosogatni. A gyors program pedig akkor kitűnő, ha a gép nincs tele, vagy az edényeken nincsenek ételmaradékok. A higiénikus szárítási rend­szer elve azon alapszik, hogy a készülék a szárításhoz nem használ külső levegőt, vagyis az egész folyamat zárt rendszerben zajlik.

A csúcsminőségű modellek a tökéletes tisz­taságon kívül azzal is kitűnnek, hogy milyen gyorsan képesek megbirkózni a piszkos edé­nyekkel.

A tökéletesített mosogatógépekben található még egy evőeszközkosár is, amitől sokkal több hely jut benne a mosogatnivalóknak. Ebben a speciális alakú evőeszközkosárban a hagyományos evőeszközök mellett na­gyobb főző- és merőkanalak is elférnek, sőt kis kávéscsészék is elhelyezhetők benne. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az alsó kosárban már nem foglalják el a helyet az evőeszközök, azaz jóval nagyobb terület ma­rad szabadon más piszkos edényeknek – a mosogatógép tehát több edényt tud elmosni.

Miért vegyünk mosogatógépet:

  1. Takarékosabb megoldás, mosogatáskor ötödannyi vízre és feleannyi energiára van szükség, mint ha ugyanazt a mennyiségű edényt kézzel mosogatná Ez kisebb víz- és energiadíjat jelent.
  2. Időt takaríthatunk meg – egy év alatt akár 25 napot is nyerhetünk egy mosogató­géppel!
  3. Óvja a kezünket, mert nem kell naponta vegyi anyagokkal érintkeznünk.
  4. Mindig rend és tisztaság lesz a konyhá­ban. Azzal, hogy a piszkos edényeket mo­sogatógépbe pakoljuk, 2 m2 helyet nyer­hetünk.