Ötletek konyhákhoz

A mosogatógép működése, kiválasztása

A mesékben jó tündérek mosogatják el a piszkos edényeket. A valóságban azonban minden nap egyedül állunk szemben az edénykupaccal, mert a család többi tagjának a mosogatás idején mindig akad valami sürgős elintéznivalója. Nem csoda tehát, ha napjainkban egyre több háztartásban találkozunk a modern jó tündérrel, a mosogatógéppel.

A hatékony segítség

A mosogatás mindig is az egyik leghálátlanabb házimunka volt. Míg főzés közben motiválhat bennünket az alkotás öröme, a mosogatás és a romok eltakarítása már nem túl vonzó. Nem csoda tehát, hogy egyre többen vásárolnak mosogatógépet. A mosogató­gépek jól beilleszthetők a konyhabútor elemei közé, és tökéletesen belesimulnak a környezetükbe. A beépítést megkönnyíti a mosogató­gépek szabványmérete, mert a készülékek többsége 60 cm széles, de kifejezetten kis konyhák és háztartások részére kapható 45 cm széles mosogatógép is.

Mosogatógép

Míg a külső méretek egyformák, a gépek típustól függően 8-14 teríték befogadására alkalmasak. Bár a gyártók nagy része szívesen érvel a gép nagy befogadóképességével, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, hiszen minden esetben a poharak, tányérok és evőeszközök valamilyen kombinációjáról van szó.

Néhány készülék fél programmal is üzemeltethető, ez azonban nem jelenti azt, hogy a gép csak a fele vízmennyiséget használja el. Valójában 20-30%-os vízmegtakarításról van szó. A mosogatógép felső kosarában jól elfér hat teríték. Egy átlagos, öttagú család összes terítékét egyetlen menetben elmosogathatjuk. A mosogatógép működtetési költsége adagonként és programonként 30 Ft, ez az összeg egy energia­takarékos modellel a kétharmadára csökkenthető. A költségek számbavételénél nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kézi mosogatásnak is van energiaigénye. A mosogatógép melletti érvként hozhatjuk fel a kényelem és a munkaerő­megtakarítás mellett a higiéniát is.

Költségek

Egy jó márkanevű alap-modellt 65 000 Ft-ért sze­rezhetünk be. Ha extra fel­szereltséget (pl. víz­mennyiség szabályozó) is szeretnénk, a készülék leg­alább 80000 Ft-ba kerül. Ha egy igazán kényelmes modellt szeretnénk (pl. a Miele termékét), amely fél programmal is működtet­hető és külön evőeszköz­tartóval felszerelt, közel 100000 Ft-ot kell rá áldoznunk.

Energiatakarékos üzemeltetés

Az energiatakarékos üzemeltetés azt jelenti, hogy mindig az edények minőségének, tisztaságának és mennyiségének megfelelő programot választjuk ki. A fejlesztőmérnököknek is gondot okozott, hogy kiválasszák azt az optimális programmennyiséget, amely minden igényt kielégít, de még könnyen áttekinthető.

Ideális természetesen az a megoldás volna, ha az edények használatát a mosogatógép kapacitásához tudnánk igazítani. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy több terítéket vásárolunk, így elegendő naponta egyszer — kisebb létszámú család esetében kétnaponta egyszer — beindítani a mosogatógépet. Ne tegyünk a mosogatógépbe alumínium-, réz- illetve cinkedényeket, valamint értékes ezüstöt.

A fából készült edényeknek (pl, sajtdeszka) nem tesz jót a gépben való mosogatás. A zsíros serpenyők pedig túl nagy helyet foglalnak el, másrészt a legintenzívebb programot kell választanunk ahhoz, hogy kifogástalanul megtisztuljanak. A nagymamától megörökölt aranyszegélyű kristály­poharaknak, amelyek generációról generációra öröklődtek, sem tesz túl jót a mosogatógépben való tisztítás.

Amit a mosogatógépekről tudni érdemes

Tökéletesen integrálható mosogatógép

Észrevétlenül beilleszkedik a konyhabútor többi eleme közé. A szabályozó gombokat a felső szélen helyezik el.

Jól integrálható mosogatógép

A készülék elé egy lapot illesztenek, amely ugyanolyan, mint a bútor bármelyik ajtóele­me. Csak a szabályozógombok láthatók, me­lyek formatervezése a tűzhelyhez igazodik.

Mosogatógép díszítőléccel

A mosogatógépre egy keretet szerelnek, mely­be beépíthetők a bútorral azonos díszítőlécek. Az ajtó magassága állítható, a készülék alsó szegélylécét a szekrényhez igazíthatjuk.

60 cm széles készülék

Sok edény és többszemélyes család számára ajánlott. Számos praktikus felszereléssel, ener­giatakarékos üzemmódban is üzemeltethető.

45 cm széles készülék

Ez a keskeny gép a kis konyhákban, 1 -2 személyes háztartás esetében ideális.

Kompakt mosogatógép

Hétvégi házban vagy egyszemélyes háztartás­ban ajánlott. A hűtőszekrénnyel kombinálva a konyhaszekrény egyik magas elemébe építik be az egyik munkalap alá.

Egy átlagos háztartás számára általában elegendő ötféle program: az univerzális, a kímélő, az intenzív, valamint a hideg vizes előmosás és a takarékos program. Ha a gépet energiatakarékos üzemmódba állítjuk, az előmosás kimarad, a mosogatást pedig alacsonyabb hőmérsékleten és kisebb vízmennyiséggel végzi.

Mosogatószer

Az energiatakarékos programot használhatjuk kevésbé szennyezett edények mosogatásakor, és bizonyos körülmények között akkor is, ha a gépet nem tudjuk teljesen megtölteni. Mindenki megtanulja értékelni a zajmentes üzemmódot, ha egyetlen egyszer is megpróbált már egy régebbi, rosszabb minőségű, éppen működésben lévő gép mellett beszélgetni. Figyeljünk oda a kosarak alakjára és elrendezésére is!