Ötletek konyhákhoz

A mosogató és a csaptelep a konyhában

A mosogató központi helyet foglal el a konyhában, hiszen ebben mossuk és tisztítjuk az alapanyagokat, és mosogatjuk el az edényeket. A forró vizet kiontjuk a fazékból, a másik pillanatban pedig már hideg vizet engedünk a csaptelepből. A mosogató és a csaptelep csak együtt használható rendeltetésszerűen.

Együtt verhetetlenek

A fürdőszobában és a konyhában is egyre inkább hódítanak az egyetlen szabályozókarral felszerelt keverő csaptelepek. Egyik kezünkkel beállíthatjuk a víz hőfokát és mennyiségét, míg a másikban tarthatjuk az edényeket. A keverő csaptelepek egyre nagyobb szeletét uralják a piacnak, és részesedésük folyamatosan nő. Áruk 4000-40000 Ft között van, az exkluzívabb modellek ára elérheti a 80000 Ft-ot is.

Mosogató és csaptelep

A hagyományos (két szabályozógombos) csaptelepek sem mentek ki a divatból. Két érv is szól mellettük, az egyik a sokak által kedvelt klasszikus forma, a másik pedig a sokkal kedvezőbb árfekvés. A konyhában nagyon sokszor van szükségünk jéghideg vagy forró vízre, ezért nem nyert teret a konyhában a termosztátos vízhőmérséklet-szabályozás. A hagyományos csapteleppel szemben a keverőfejes csaptelep sokféle ötletes és használható elemmel sze­relhető fel. Erre példa a kihúz­ható zuhanyfej, amely nagyon praktikus saláták, gyümölcsök, zöldségek leöblítésére és formák kiöblítésére is. Több modell is alkalmas arra, hogy a szórófejet átállítva, egyetlen erős sugárban adja ki a vizet, mellyel a makacs ételmaradékok is eltávo­líthatók.

A zuhanyfejet általá­ban egy tömlőre szerelik, amelyet a kifolyócső alatt ellensúly tart meg, így használat után az ellen­súly visszahúzza a tömlőt. A színválaszték nagyon bőséges, szinte minden igényt kielégítő, ennek ellenére továbbra is domináns a hagyományos fehér és a krómozott felület. Ha az előkelőbb formákat részesítjük előnyben, válasszunk aranyozott vagy sárgarézzel kombinált modellt.

Tiszta víz szűrővel

Tiszta víz, akár egy forrásból: ez nem probléma, a kifolyóba víz­tisztító filtert építettek be.

A csaptelepek tisztításához ne használjunk erős súroló-szert vagy tisztítószert, mert megkarcolja a csillogó felületet. Az alkoholtartalmú tisztítószerek nem alkalmasak a csaptelepek tisztítására, mert az alkohol káros a műanyag részekre és a szigetelésre. Más vegyi anyagok is károsíthatják a csaptelepek csillogó felületét, ezért ha egy mód van rá, kerüljük el ezek használatát.

A mosogató anyagai

  • Nemesacél: a króm és a nikkel garantálja, hogy az anyag ellenálló a mindennapi használatban. Hőálló és a lúgokkal szemben is ellenálló.
  • Kerámia: ez az anyag erősebb, mint gondolnánk. Hő- és kopásálló, könnyen tisztítható.
  • Zománcozott acél: az üveghez hasonló tulajdonságú, mély pórusú. Olvasztott üveggel vonják be, amely megköt a fém felületén.
  • Kvarc/akril: karcolás-, ütés-, kopás- és hőálló. Nem érzékeny a háztartási tisztítószerekre.
  • Gránit/akril: a 80%-nyi természetes gránit és a 20%-os akriltartalom révén jól formázható.
  • Coriati: ez az anyag szinte elkoptathatatlan. Fűrészelhető, reszelhető, maratható, csiszolható, gyalulható és formálható.
A különleges formák trendje a mosogatók esetében is érvényre jut, az aktuális divatirányzatnak megfelelően. A formatervezett modellek többféle színben állnak rendelkezésre. Kaphatók olyan állítható modellek, melyeket mind a jobb, mind a balkezesek kényelmesen használhatnak.

A mosogató felépítése

Elmúltak azok az idők, amikor a mosogató egy vagy két mély részből és egy csepegtető tálcából állt. A modern mosogatók egyediek, és igény szerint különféle funkcióban használhatók fel. A mosogatógépek korában a mosogató egyre inkább elveszti hagyományos szerepét, amely kimerült a piszkos edények elmosogatásában, így a második mély rész (amelyben régebben öblítettünk) kisebb lett vagy teljesen eltűnt.

Mosogató és a csaptelep a konyhában

A kiegészítő elemek (mint például a csepegtető, a szűrő, a vágó deszka vagy az evőeszközkosár) nagyon megkönnyítik a házimunkát. Ezeket az elemeket felváltva, igény szerint használhatjuk, így a mosogató multi­funkcionális eszközzé válik. A mosogatóba gyakran beépítik a konyhamalacot is, ami a korszerű hulladék­kezelés elengedhetetlen kelléke.