Fürdő

Fürdőszoba: tárolás, padló, csaptelepek, ablakok és világítás

Mielőtt megtervezzük a tárolóegységeket, el kell dönte­nünk, mi az, amit a fürdőszobában szeretnénk tartani: egész seregnyi dolgot – például törülközőket, szennyest, piperecikkeket és tisztítószereket -, vagy csak a legalapvetőbb cikkeket és törülközőket. A testre szabott fürdőszobabútor sok tárolóhelyet kínál, és a rendelke­zésre álló hely gazdaságos kihasználást tesz lehetővé, de néhány fürdőszobába egyszerűen nem fér be semmi­lyen bútor.

Ha ez a helyzet, próbáljuk kreatívan használ­ni a falfelületeket: például kísérletezhetünk magasra szerelt polcokkal. A holt tereket is találékonyan használ­juk ki, helyezhetünk például polcokat vagy egy fiókos szekrényt a fürdőkád végéhez, a kád alá vagy egy ki nem használt sarokba. Egy lefestett, becsempézett vagy csaphoronyos megoldással rögzített álfal felhúzásával is további helyet alakíthatunk ki a polcoknak.

Fürdő

Dekorációs tervünk kiindulópontja az legyen, hogy a lehető legjobban használjuk ki a fürdőszobában levő helyet.

Fürdő és tárolás

Amikor megtervez­zük a fürdőszobát, gondol­juk végig, mennyi tároló­egységre lesz szükségünk, és mi az, aminek a legin­kább kéznél kell lennie.

Gumipadló a fürdőben

A gumipadló szo­katlan alternatívája a linóle­umnak, és jól illik a mo­dern stílusú fürdőszobába.

Fapadló a fürdőben

A fapadló különösen az antik fürdőszobákba va­ló, és a színvilággal harmo­nizáló színűre festhető.

Padló

A fürdőszobában biztonságos, praktikus, csúszás­mentes padlóra van szükség. Fontos, hogy higiénikus, nedvességtűrő és könnyen tisztítható legyen. A gumi-, a műanyag és a linóleumpadló tökéletesen megfelel a célnak, különösen a családi fürdőszobák­ban, mert vízállóak, egyszerűen tisztíthatóak, mezít­láb sem fázik rajtuk a talpunk, és ami a legfonto­sabb: biztonságosak. A természetes kő kifinomultabb hatású, és csúszásmentesített változatban is kapha­tó. Különböző fajták és színek között válogathatunk, attól függően, milyen stílust szeretnénk kialakítani.

Csaptelepek

Csaptelepek

Ahogy kádakból, úgy csapokból is széles a választék. A stíluspaletta az antik hatá­sútól az áramvonalas modernig terjed. A régebbi kádakhoz általában két különál­ló csap tartozik, ez a megoldás visszaköszön a hagyományos stílusban is. A keve­rő és álló csapokon levő szabályozó segítségével egy kézzel beállítható a hőfok és a vízsugár erőssége. Ezek inkább modern fürdőszobába valók. Ne feledkezzünk meg a csaptelep anyagának fontosságáról sem: a krómozott csap csodálatosan il­lik a legtöbb fürdőbe, míg az arany és a réz inkább a hagyományos berendezés része lehet.

Ablakok

Ablakok

Az ablak nagyon fontos része a fürdőszoba berendezésének, és nagyon körülte­kintően kell megterveznünk, mert a fürdőszobában általában nagyobb intimitás­ra van szükség, mint amit egy hagyományos ablak kínál. Az átlátszó üvegeket lecserélhetjük külön fürdőszobákhoz tervezett ablakokkal, amelyek inkább csak áttetszőek. Persze a hagyományos ablakon is elérhetjük e hatást, többféleképpen is.

A közönséges roló vagy redőny egyszerű és visszafogott megoldás, zsinórral vagy húzóval állítható, hogy megőrizze a fürdőszoba meghittségét, de egyúttal elegendő fényt is beenged. Sokféle termékkel érhetünk el tejüvegszerű hatást is az üvegen – az már a saját ötletességünkre van bízva, hogy sablonnal mintákat alakítunk ki, vagy egyszerűen befedjük az egész ablakot. A függöny is számításba jöhet, és nagyobb mozgásteret ad a színek, minták és anyagok tekintetében.

Kiegészítők

Kiegészítők

A kiegészítőkkel lesz teljes a fürdőszobában kialakított stílus. Válogassuk meg őket figyelmesen, így stílusos, egységes hatást érhetünk el. Nagyon fontos, hogy a helyiség ne legyen túlzsúfolt, mert általában nincs túl nagy hely. Kezdjük azok­kal a dolgokkal, amelyekre szükségünk van, például a törülközőkkel, kilépőkkel, sötétítőkkel vagy függönyökkel, illetve a piperecikkekkel.

Olyan anyagokat vá­lasszunk, amelyek illenek a fürdőszoba hangulatához, a falak és a padló színéhez. Például a természetes alapanyagok, mint a pamut, len, fa és kő nagyon jól illenek a natúr stílushoz. A színek is nagyon fontosak: a tengeri stílusnál a kék és a fehér dominál, de ezeket kiegészíthetjük fával vagy krómmal, attól függően, hogy mi­lyen összhatást kívánunk elérni.

Világítás

Kiegészítők

A világítást gyakran elhanyagolják a fürdőszobában, pedig a megfelelően kivá­lasztott világítótest sokat segít a tökéletes hatás elérésében. Például ha nyugodt visszavonulásra vágyunk, akkor az ehhez illő világítás létkérdés. A besüllyesztett spotlámpák jól illenek a fürdőszobába, mert lágy fényfoltokat adnak, amelyek megnyugtatóak fürdés közben. Ugyanakkor arra is használhatók, hogy kiemel­jünk velük bizonyos területeket, például a borotválkozáshoz és sminkeléshez használt tükröt. A szabályozható világítás ideális, mert így a fény erősségét min­dig hangulatunknak megfelelően irányíthatjuk.