Kert

Vegyszerek a kertben? Hogyan használjuk?

A környezettudatos kertész számára a vegyszeres védekezés csak a legvégső esetben jöhet számításba. Egyes növényvédő szereket nem szabad élő vizek közelében használni, mivel mérgezőek a növényekre, a halakra és a kétéltűekre nézve, más készít­mények pedig sokáig megmaradhatnak a talajban, és befolyá­solhatják a növények fejlődését. Tehát, amikor csak lehetséges, alkalmazzunk környezetbarát alternatívát!

Biztonságos gyomirtás

A gyomirtó szerek (herbicidek) a káros növények elpusztítására szolgálnak. Egyes változataik szelektívek, s csak egy bizonyos gyomnövényre hatnak, mások sokféle növény ellen hatásosak.

Ne használjunk gyomirtókat a zöldségfélék közelében!

Válasszuk a feladathoz leginkább megfelelő szert: egyesek a velük érintkezésbe kerülő növényeket pusztítják el; mások a növények szállítóedényeibe szívódnak fel, s idővel elpusztítják a gyökereket; megint mások nem a leveleken, hanem a talajon át szívódnak fel, s akár egy évig is a talajban maradhatnak.

A gyomirtók használatakor tartsuk be az utasításokat!

Viseljünk kesztyűt, és csak szélcsendes időben permetezzünk, mivel e szerek bőr-és szemirritációt okozhatnak, és más növényekre is átkerülhetnek.

Ha a növények legtöbbjét elpusztító, széles spektrumú gyomirtót, például glifozát hatóanyagú készítményt használunk, célzottan vigyük fel a gyomokra, és csak száraz időben dolgozzunk! Az a legbiztonságosabb, ha permetezés helyett gyom pálcát vagy a gyomirtóval átitatott szivacsot, illetve rongyot használunk. így biztosak lehetünk benne, hogy a szer csak a célzott növényeket pusztítja el.

A növényspecifikus gyomirtókat a címkén látható használati utasítás betartásával alkalmazzuk, csak a célnövényekre vigyük fel, és legyünk különösen óvatosak, ha fák környékén dolgozunk velük!

Hogyan hatnak a rovarirtó szerek?

TípusHogyan hat?Környezeti hatás
KontaktKözvetlenül érintkeznie kell a kártevővel, hogy megölje.Gyors és hatékony, a környezetben általában gyorsan lebomlik. Ártalmas lehet azonban a hasznos rovarokra.
BehatolóA növény felszíne alá szívódik fel, és a növénnyel táplálkozó rovar így eszi meg.Általában biztonságosabb a kontakt szereknél, mivel kisebb a veszélye annak, hogy hasznos rovarokkal kerül érintkezésbe. A növényeken táplálkozó rovarokat azonban megöli.
SzisztematikusA növény nedvkeringésébe kerülve, annak minden részét megóvja a kártevőktől.Egyes szisztematikus szerek néhány hétig őrzik meg hatékonyságukat, mások akár egy évig is. Keveset tudunk azonban arról, hogy milyen egyéb hatásuk lehet a környezetre.
Széles spektrumúSokféle rovart elpusztít, köztük a hasznos, ragadozó fajokat is.Környezetbarátnak hirdetik, de sok hasznos rovart is megöl, például méheket és darazsakat, ezért óvatosan használjuk!
SzelektívEgy bizonyos kártevőre hat.A többi rovarnak nem árt. Igen hasznos az olyan kártevők elleni helyi védekezésben, amelyek különben gyorsan elszaporodnának.

Pro-kontra

Glifozát

A glifozátot évtizedek óta használják gyomirtásra, a kertészek legfőbb vegyi fegyvere a gyomok ellen. Nem szelektív, szisztematikus gyomirtó szer, amelyet felületaktív anyaggal (szappanszerű adalékkal) keverve forgalmaznak, hogy jobban megtapadjon a növényeken.

De vajon biztonságos-e? A hatóságok azzal érvelnek, hogy a szer nem mérgező az emlősökre, a madarakra vagy a méhekre, viszont nem sikerült meg­nyugtatóan tisztázni, milyen hosszú távú hatása van a glifozátnak és a vele együtt használt felületaktív anyagoknak az élővizekre és a kétéltűekre. Emiatt új összetételű készítményeket fejlesztettek ki. Olyat vegyünk, amelyben nincs POEA (polioxietilénamin, egyfajta felület­aktív anyag), és permetezés helyett ecseteléssel vigyük fel!

Biztonságos-e?

 • A piretrumszármazékokat a dalmátvirágból (Chrysanthe­mum coccineum) állítják elő. A bolti piretrinspray-k lehetnek természetesek, de szintetikusak is, és tartalmazhatnak adaléko­kat – ez utóbbiakat piretroidoknak nevezik.
 • A mesterséges piretroidok általában már kis koncentráció­ban is igen mérgezőek a rova­rokra, de csak enyhén az emlő­sökre. A természetes és a mesterséges piretrumok is mérgezőek a víziállatokra, ezért legyünk nagyon óvatosak, hogy ezek az anyagok ne kerülhesse­nek az élővizekbe!
 • A spray-k gyakran tartalmaz­nak hordozóanyagként pipero-nilbutoxidot, amely mérsékel­ten veszélyes a halakra és nagyon mérgező a többi vízi élőlényre.

Le a borostyánnal!

A borostyánt agresszív terjeszkedése miatt manapság általában gyomnövénynek tekintik. Emellett lehet, hogy allergiát, asztmát és súlyos tüdőproblémákat okoz. A falakról a borostyánt az alábbi módon távolíthatjuk el úgy, hogy ne hagyjon csúf nyomokat.

 • Kesztyű és hosszú ujjú ruha viselésével akadályozzuk meg, hogy a növény pora vagy nedve irritálja a bőrünket! Viseljünk porvédő maszkot! A munka megkezdése előtt locsoljuk le a leveleket, így kevesebb allergén anyag szabadul fel.
 • Vágjuk le tőből a hajtásokat, és ecseteljünk rájuk glifozát hatóanyagú gyomirtót! Előfordulhat, hogy többszöri kezelésre lesz szükség.
 • Várjunk, amíg a hajtás elhal, és csak azután próbáljuk leszedni a szárakat a falról! A léggyökerek eltávolításához használjunk merev sörtéjű kefét!

Rovarirtó szerek

Ezek a készítmények vagy közvetlen érintkezés útján ölik meg a rovarokat, vagy úgy, hogy a kártevők megeszik a szerrel kezelt növényeket. Ha megismerjük a hatásukat, könnyebben kiválaszthatjuk a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terméket.

 • Olvassuk el a címkét, hogy biztosan olyan szert alkalmazzunk, amely igazoltan hatásos az eltávolítandó kártevő ellen!
 • Szigorúan tartsuk be az élelmiszerbiztonsági várakozási időt, vagyis azt az időtartamot, aminek a permetezés után el kell telnie ahhoz, hogy az adott termény fogyasztható legyen!
 • Viseljünk védőfelszerelést! A rovarirtó szerek belélegezve és bőrön át felszívódva is ártalmasak lehetnek, ezért vegyünk fel hosszú ujjú ruhát, védőkesztyűt, zárt cipőt, sapkát, védő¬szemüveget és maszkot! Keverésekor legyünk óvatosak! Ne lélegezzük be a gőzöket és a port! Mindig mossunk kezet!
 • Ne permetezzünk szeles időben, eső előtt, illetve nagy melegben vagy fagyos időben, hidegben! Ha a rovarirtó szert levéltetvek vagy tripszek ellen alkalmazzuk, a nap végén permetezzünk, amikor a méhek már visszatértek a kasba!
 • A rovarirtó szert eredeti csomagolásban, zárt szekrényben tároljuk, hogy gyerekek ne férjenek hozzá!
Vigyázat! Ha rovarirtó szert használunk, szigorúan tartsuk be a címkén jelzett várakozási időt! Ez mutatja meg, hogy mennyi időnek kell eltelnie a permetezés után ahhoz, hogy a kezelt termény bármely része fogyasztható legyen.