Konyha

A konyha funkcióinak áttekintése

A konyha legtöbb esetben szíve és központja a háztartásnak, ahol egy ember tervez és dolgozik olyanokért, akik hozzá nagyon közel állnak; munka és tartózkodási hely, ahol a konyhai munkán kívül a legtöbb esetben az étkezésnek is helyet adunk. A jól felszerelt és berendezett konyhában a munka leegyszerűsödik. Ma már a kereskedelemben is kaphatók olyan konyhabútorok, felszerelések, gépek és berendezések, amelyekkel konyhánkat korszerűen berendezhetjük.

A konyha rendeltetése szerint minden esetben a főzés, élelemkészítés helye.

Ahány konyha, annyiféle bútorzat, elrendezés, alaprajz, de alapjában minden konyhában ugyanaz a munkafolyamat megy végbe. Vegyük pl. az ebéd elkészítését: a hozzávalók előkészítése, tűzhelyre tétele, a megfőtt ételek előkészítése, tálalása, az asztal megtérítése, étkezés után az asztal leszedése, mosogatás, edények visszahelyezése.

Konyha középen munkaasztallal
Konyha középen munkaasztallal

A jól berendezett konyha az ételkészítés folyamatát követi, annak sorrendjében helyezkednek el az egyes tároló és munkafelületek, gépi berendezések.

Nyugatnémet konyhakísérletek szerint a háziasszony egy meghatározott ételt 65 méter út megtételével 83 perc alatt készített el. Ugyanaz az étel korszerűen berendezett konyhában 30 méter út megtételével 66 perc alatt készült el. Az út és időmegtakarítást a konyhai munka folyamatához igazított berendezések, a használati eszközök jó csoportosításával érték el.

A századforduló idején kialakult polgári konyha  amelynek egyik oldalán állt a „kredenc” a főző és étkezőedényekkel, középen asztal, a másik oldal mentén a tűzhely, a harmadik oldalon a falikút  a rossz konyhaelrendezés példája. Sok háztartásban bár bútorai és berendezési tárgyai korszerűek  ma is találunk még ilyen elrendezést.

A konyhában megtett utat különösen meghosszabbítja a konyha közepére helyezett asztal, amelyet a munka végzése közben naponta számtalanszor kell megkerülni a tűzhely, konyhaszekrény, kamra, mosogató elérésére.