Konyha

Melyek a legfontosabb szempontok a konyha kialakításánál?

A konyha helye és szerepe a történelem folyamán változásokon ment át, szerepe eltérő volt a különböző társadalmi rétegek esetében is. Mai konyhahasználatunkban is igen nagyok az eltérések. Van, aki egyszerű munkahelynek tekinti konyháját, mások az új ízek kísérletező helyét, vagy a családi fórum helyét látják benne. Főzési, étkezési szokásaink, eszközeink, a tárgyak, amelyeket használunk, mind befolyásolják, hogy a lakáson belül milyen méretű, elrendezésű, bútorzatú legyen konyhánk.

A konyha szerepe összefügg azzal is, hogy a lakás funkciói közül más helyiségek mit és milyen mértékig képesek vállalni. Ahhoz, hogy tisztában legyünk saját konyhai igényeinkkel, át kell tekintenünk a lakásban folyó tevékenységeket és el kell döntenünk, hogy saját esetünkben melyiknek milyen a jelentősége.

A lakásban végbemenő tevékenységek három fő területre oszthatók

Vannak egyéniek, mint pl. az alvás, pihenés, tanulás, olvasás, szellemi munka; ezek számára a lakás kisebb szobái alkalmasak. De vannak közös családi tevékenységek is, ilyen általában az étkezés, a szülök és gyermekek beszélgetései, a gyermekek játékai, rokonok, vendégek fogadása és minden olyan megnyilvánulás, amit a család együtt csinál. Ezekhez többnyire a legnagyobb helyiséget veszik igénybe.

Konyha kiegészítőkkel
A főzés és étkezés színtere a konyha!

A harmadik csoportba tartoznak azok a tevékenységek, amelyek a háztartásvitel és a személyi higiénia feltételeinek kielégítésével függnek össze, úgymint főzés, tisztálkodás, mosás, vasalás, továbbá a ruhanemű és egyéb, háztartással kapcsolatos eszközök tárolása. A háztartási és higiéniai tevékenységek számára a lakás „üzemi” helyiségei szolgálnak.

Kétszintes építkezésnél alapvetően nappali és éjszakai használatra csoportosíthatók a helyiségek

A hálószoba és a fürdőszoba az emeleten helyezkedik el és a konyha, étkező, vendégfogadó, közös tartózkodásra szánt helyiség a földszinten kap helyet. Amikor építkezünk, lakást választunk vagy berendezkedünk, a fenti tevékenységek átgondolása segít eldönteni, hogy melyik helyiséget milyen célra vegyük igénybe.

Ez a gondolkodásmód biztosíték arra, hogy egyes tevékenységeinket megfelelően tudjuk súlyozni, ami kiindulási alapja a lakás, ezen belül a konyhaberendezés tervezésének. Életrendünket végiggondolva arra az eredményre jutunk, hogy vannak olyan alaptevékenységek a lakásban, pl. az alvás, a higiéniával összefüggő tevékenységek, amelyeket minden háztartásban hasonló módon, azonos berendezéssel, bútor és tárgyféleség igénybevételével végeznek, és vannak olyanok, amelyek lényegesen különbözhetnek a családok összetételétől, eltérő helyzetétől, életmódjától, szokásaitól függően.

Ezek közé tartozik pl. az étkezés, a főzési szokások, a vendéglátás módja. A konyhahasználatot befolyásoló tényezők áttekintése segítséget ad saját igényeink felismeréséhez.

A család nagysága:

 • egyedülálló vagy kétszemélyes háztartás, vagy szülők egy gyermekkel;
 • négyszemélyes háztartás;
 • öt vagy ennél többszemélyes háztartás.

A főzés gyakorisága:

 • nagyon ritkán készítenek főtt ételt;
 • hetenként, kéthetenként egyszer főznek;
 • gyakran, esetleg naponként készítenek főtt ételt.

Családi szokások:

 • gyakran fogadnak vendégeket;
 • valamelyik családtagnak hobbija a főzés;
 • főzésen kívül valamilyen más elfoglaltságnak is helyet ad a konyha, pl. vasalás, varrás, barkácsolás.

A konyhában tevékenykedők száma:

 • egy személy főz egyszerre;
 • két vagy több személy főz egyszerre.

Étkezési szokások:

 • a család naponta együtt étkezik;
 • a család ünnep és szabadnapon étkezik együtt;
 • a családi ünnepnapokon étkeznek együtt.

Melyek a legfontosabb szempontok a konyha kialakításánál?

A konyhaterület kialakításának két legfontosabb szempontja a család nagysága és a főzés gyakorisága. Gyakran főző nagycsalád számára majdnem mindig nagyobb méretű lakókonyha a célszerű, tágas főző és étkezőtérrel. A családi szokásoktól függ, hogy ki, milyen gyakran fogad otthonában vendégeket.

Fiatal házasoknál többnyire „Ropin és Coca-Colán kívül nincs trakta”, baráti megegyezéssel készülnek a vendégfogadásra. Ez a helyzet az első gyermek megszületéséig tartható is. Ekkor kezdenek a családtagok és barátok ajándékcsomagokkal érkezni látogatóba, amit a háziak is egyre növekvő megvendégelésekkel viszonoznak. Ez csak addig jó, amíg nem okoz anyagi és fizikai megterhelést.

A vendéglátás korszerű és praktikus formája az, amikor a vendégek is bekapcsolódnak az étel elkészítésébe, az asztal megtérítésébe, kicserélik receptjeiket, megbeszélik főzési szokásaikat, tapasztalataikat.

A nagycsaládosok és a gyakran vendégeket fogadók nagyobb hellyel tervezzenek!

Vendégek fogadása
Vendégek fogadása – előny a nagy helyiség!

Azoknak a családoknak, akik gyakran fogadnak vendégeket, számolniuk kell a vendéglátással járó helyszükséglettel. A főzés és étkezés funkciója összekapcsolódik, a két tevékenység nem választható el, ezért célszerű e kérdést külön, de egymás kölcsönhatásában is vizsgálni.

Vannak olyan négyszemélyes családok, ahol a családtagok üzemben, iskolában ebédelnek, hétvégeken gyakran kirándulnak, otthon főként hideg ételt fogyasztanak, de esténként szeretnek kényelmesen étkezni és beszélgetni az asztal körül. Számukra ideális a kisméretű főzőfülke és a tágas nappali, vagy a konyha és nappali közös terű kialakítása.

Konyhaigényeink változása a család nagyságától függően

A lakásban élő családtagok száma az élet folyamán változhat. Gyermekek születnek, növekednek, nagyszülők vagy hozzátartozók költöznek a lakásba, a felnőtté vált gyermekek elköltöznek. Az életkor, az érdeklődési kör változásával változik életmódunk, megváltoznak igényeink és a konyha használatával kapcsolatos követelményeink is.

Kis konyha elegendő ha nincs gyermek
Kis konyha elegendő ha nincs gyermek

Fiatal házaspárnak, amíg csecsemő vagy óvodáskorú gyermekei vannak, kisebb konyha is elegendő. A gyermekek növekedésével nő a konyha igénybevétele. Többet főznek; szükséges, hogy a gyermekek anyjuk közelében játsszanak, tanuljanak, közösen főzhessenek.

Amikor a gyermekek felnőtté válnak, családot alapítanak és elköltöznek otthonról, ismét kisebb konyha szükséges. Nagyméretű családi ház építésekor a konyhát a várható legnagyobb igénybevételre tervezzük. Ha háztartásvitelünk még kialakulatlan, ne törekedjünk a konyha végleges, teljesen komplett kialakítására!

A konyhai eszközök bővítése később is megoldható

A konyha bútorozását, gépekkel való felszereltségét az alapvető berendezési tárgyak sütőfőző berendezés, mosogató, megfelelő munkafelület, tároló polcok  beszerzése után fokozatosan is kialakíthatjuk.

A beköltözés utáni fokozatos konyhafejlesztés előnye, hogy az adott konyhában, munkavégzés közben az igényeink a részletekre kiterjedően pontosíthatók, továbbá hogy a családnagyság növekedésével a konyha használati értéke is növelhető. Igen alkalmasak a fokozatos fejlesztésre az elemenként beszerezhető konyhabútorok és a beépíthető konyhai készülékek.

Mennyit dolgozik egy átlagos háziasszony a konyhában?

Statisztikai adatok szerint, a dolgozó nők házimunkával töltött napi munkaideje a megkérdezettek 65%-ánál meghaladta a napi 3 órát. A nem dolgozók még ennél is többet, kb. 5 órát töltöttek naponta házi munkával és ennek az időnek jelentős részét a konyhában. Emellett még komoly időmennyiség a család egyéb tagjainak konyhai munkája, valamint az étkezésekre fordított idő. Ha csak a konyhai munka időigényességét vizsgáljuk is, kitűnik, mennyire fontos az itt folyó tevékenységek zavartalansága.

Házgyári lakás esetében is fontos szempont, hogy a konyha igényeinknek megfelelő, átalakítható, lehetőleg étkezővel bővíthető legyen.

A konyha vezetékrendszerbe kötött készülékei és beépített bútorai miatt a lakás legnehezebben átrendezhető helyisége.