Ötletek konyhákhoz

Páraelszívó a konyhában: konyhai szagok eltüntetése

Egy ízletes halétel vagy egy tartalmas, savanyú káposztából készült fo­gás illata nyomot hagy a kony­hában. Kiábrándító élmény, ha étkezés közben a levegőben még órákig érezhető a főzés nyoma, nem is beszélve az apró zsírfoltokról, amelyek a falon és a konyhabútoron is nyomot hagynak. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy egyre nő a kereslet a páraelszívó készülékek iránt.

Páraelszívó

Látványát tekintve a pára­elszívó lehet feltűnő vagy lapos, amely teljesen belesimul a tűzhely feletti faliszekrénybe. Ezek az ún. lapos ernyős páraelszívók, amelyek nyitott helyzetben működésbe lépnek, zárt állapotban pedig teljesen belesimulnak a környezetükbe. A másik végletet a szinte már futurisztikusan formatervezett páraelszívók képviselik, amelyek rendkívül feltűnőek. Mindkét típus hatékonyan működtethető. A típusok közti választást elsősorban ízlésvilágunk, másodsorban konyhánk adottsága (helyigény) befolyásolja. Világos, hogy a terebélyesebb, optikailag domináns párael­szívók helyigénye is nagyobb.

Költségek

Egy lapos ernyőjű készüléket már 13000 Ft-ért is beszerezhetünk. Ha nemesacél páraelszívót szeretnénk, arra legalább 50000 Ft-ot kell áldoznunk. A színes, fémből készült formatervezett párelszívók árának csak a csillagos ég szab határt.

Tervezés és vásárlás

Vásárlás előtt vegyük számításba a konyha méretét. A páraelszívó készülékeket általában több fokozatba lehet állítani, teljesítményük változó, 210-600 m3 levegő áramoltatása óránként.

A megfelelő modell kiválasz­tásához a szakembernek is tudnia kell, mekkora konyhába fogjuk beépíteni, és milyen gyakorisággal főzünk majd. A szakember aztán a megadott paramétereknek megfelelően kiszámolja a kapacitás­szükségletet.

Durva szabályként elmond­ható, hogy először a konyha méretének 20%-át levonják, mivel kb. ennyit foglalnak el a légtérből a bútorok. Ez után meghatározzák az óránkénti légcserék számát; átlagosan az óránkénti nyolc csere tekint­hető optimálisnak. E két adat­ból kiszámítják a páraelszívó kapacitásigényét. Általában ajánlatos a számítottnál vala­mivel jobb kapacitású készü­léket vásárolni. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a készülék mekkora zajjal működik.

A levegő leszívása vagy tisztítása

Ezt a kérdést a helyi adottságok döntik el. Alapvetően kétféle megoldás létezik: az egyik a légtisztító készülék, amely az elhasználódott levegőt beszívja, megtisz­títja, majd visszaáramoltatja a konyhába, a másik pedig a leszívásos rendszer, mely­nek lényege, hogy a konyhai szennyező­désektől és zsírtól megtisztított levegőt a készülék a szabadba pumpálja (képen bal oldalt). Ez tör­ténhet oly módon, hogy a páraelszívó kivezető csöve közvetlenül a falon át a szabadba vezet, vagy úgy, hogy a csövet a kéménybe kötik be.

Elszívó

Ebben az esetben a páraelszívó szerelése komoly kőműves­munkát is igényel. A légtisztító készülék­ be épített zsír-és aktív szénszűrő megtisztítja a beszívott leve­gőt a szennyeződésektől, de végül ugyanazt a levegőt juttatja vissza a helyiségbe, amelyiket beszívta. Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb modell mindkét változatban kapható. A páraleszívók közti különbség a szű­rő minőségében is megnyilvánulhat.

A légtisztító rendszerű készülékbe két szűrőt építenek be: egy zsírszűrőt és egy aktív szénfiltert. Az előbbi a zsiradékot, az utóbbi a kellemetlen szagokat szűri ki. Már kaphatók olyan modellek is, amelyekbe kiszedhető fémfiltert építet­tek be, mely a mosogatóban egysze­rűen kimosható. Az aktív szénszűrőt ezzel szemben időről-időre cserélni kell. A leszívásos rendszerben nincs szükség aktív szénfilterre, mivel a kellemetlen szagok közvetlenül a szabadba távoznak.

A választásnál figyeljünk a világításra is. Különböző tí­pusú modelleket gyártanak: van, amelyikben két 15 wat­tos, vagy 2 db 40 wattos izzólámpát szerelnek, vagy energiatakarékos halogénvilá­gítással látják el. A világítás minőségét is próbáljuk ki a szaküzletben. A párelszívó készülékre is igaz, hogy beszerzés előtt alaposan át kell gondolnunk, hogy mire van szükségünk. Kapható olyan modell is, amely jelzi a filter telítettségét, méri a használat időtartamát, és jelzi, mikor van szükség a szűrő cseréjére.

A készülék automatikája gondoskodik a tökéletesen tiszta levegőről, kikapcsolás után pedig még 10 percig működik, hogy a konyha leve­gője maradéktalanul tiszta legyen. Ezt a funkciót ki is iktathatjuk. A másik típusú készülék bizonyos időközönként automatikusan bekapcsol, és a legalacsonyabb fokozaton, szinte hangtalanul működésbe lép. így a szagokat folyamatosan távolítja el, és gondoskodik a friss levegőről.

Nagyon korszerű a szen­zoros párelszívó, amely méri a levegő telítettségét, és a kritikus érték elérésekor automatikusan bekapcsolja a megfelelő teljesítmény­fokozatot. Ha a levegő tökéletesen megtisztult, a szenzor automatikusan kikapcsolja a készüléket.