Konyha

Hulladékdaráló és szeméttartó a konyhában

Mindenkinek gondot okoz az ételkészítéskor keletkező különböző, gyorsan bomló és rot­hadó szerves hulladékok eltüntetése. A hul­ladékdaráló (konyhamalac) gyorsan és biz­tonságosan megszabadít bennünket ezek nagy részétől. Ez a daráló tulajdonképpen egy beépített konyhagép, amelyet közvetle­nül a mosogatótálca alá kell felszerelni. Működésének a következő feltételei vannak: mosogatómedencének 92 mm átmérőjű le­folyója legyen, a daráló csatlakozzon az elektromos hálózathoz és a lefolyóba.

A hulladékdaráló működésének vázlataA hulladékdaráló működésének vázlata

Nálunk a konyhamalac egyelőre még ritka­ságszámba megy a konyhákban, pedig a működése nagyon egyszerű. Megengedjük a hideg vizet, bekapcsoljuk a darálót, és az előzőleg a mosogatómedencébe szórt hulla­dék belejut a darálóba. Az összezúzott hul­ladék a vízzel együtt a csatornahálózatba távozik. A konyhamalacot soha nem szabad szárazon működtetni, a darálás alatt hideg vizet kell folyatni.

Ma még csak a kimondottan modern konyha van felszerelve hulladékdarálóval, ezzel a praktikus kiegészítővelMa még csak a kimondottan modern konyha van felszerelve hulladékdarálóval

A hideg víz hatására kicsa­pódnak a zsírok, amik aztán bevonatot képeznek a többi hulladékon, így azok nem rakódnak le a konyhamalac felületén és a csatornacsöveken. A hideg víz emellett a konyhamalac motorját is hűti.

Nagyon fontos tudni, hogy milyen hulladékok mehetnek keresztül a hulladékdarálón, és milyeneket nem szabad beleengedni. Pépesíthetünk benne zöldségmaradékokat, diót, tojáshéjat, húst, halat, csirkecsontot, külön­böző gyümölcsöket magostól is, tésztafélé­ket, rizst, valamint meghagyott ételmaradé­kokat, akár papírszalvétával együtt, továbbá leviszi a teafüvet és a kávézaccot is.

Nem tanácsos azonban beleengedni a rostos élel­miszerek – kukoricacső, zellerlevél, póré­hagymalevél – maradványait, mert azok bele­gabalyodhatnak az őrlőszerkezet késeibe. Ezenkívül ne kerüljenek bele halak erősebb csontjai, kagylók) és semmiképpen nem jut­hat bele üveg, alumíniumfólia, zsineg, textília, műanyag. Nem valók a konyhamalacba agresszív vegyszerek és forró olaj sem. Víz-és áramfogyasztása elenyésző. Nagyobb mennyiségű hulladék beleengedé­sekor sem érhet bennünket baj, mert van benne túlterhelés elleni védelem, amely ilyen esetben leállítja a berendezést. A berendezés öntisztító, azaz semmilyen tisztítást vagy ápolást nem igényel.

Szeméttartó

Ez egy igazán hasznos tárgy, amely jó, ha mindig a kezünk ügyében van. Gyakran jelent gondot megfelelő helyet találni neki a kony­hában. Praktikus okokból nem szerencsés, ha félreeső helyre van eldugva, másrészt viszont nem feltétlenül szükséges, hogy szem előtt legyen. A legmegfelelőbb hely a szeméttartónak a mosogatótálca alatti szekrény.

A mosogatótálca alatti hely kiválóan alkalmas a rekeszes szeméttartó elhelyezéséreA mosogatótálca alatti hely kiválóan alkalmas a rekeszes szeméttartó elhelyezésére

A hulladék szelektív háztartási tárolását meg­könnyítik a korszerű, sokfunkciós, komfortos és higiénikus szelektív szeméttárolók, ame­lyekben külön kell elhelyezni az egyes hul­ladékfajtákat – a papírt, az üveget, a bio-hulladékot és a műanyagot. A vödrök fedettek legyenek, hogy a szagok ne terjedjenek szét a konyhában. A kettes, hármas, esetleg négyes tagolású szelektív szemetesek utólag is behelyezhetők a már korábban kialakított konyhasor valamelyik szekrényébe. A beépítés igen egyszerű, a vödör tartóját csak hozzá kell csavarozni a szekrény aljához.

A szeméttartónak helyet adó alsó szekrénye­ken lehetnek nyílóajtók, gördülő kihúzható ajtók vagy a legmodernebb, érintésre reagáló ajtók. Ez utóbbi esetben elég csak kézzel vagy térddel egy kicsit megnyomni az ajtót és az magától kinyílik; a csukódás is csendesen és lassan megy végbe.