Kültéri burkolatok

Lépcsők építése és rézsűk megtámasztása, burkolólapból, térkőből

A lépcsők és az utak a kertet feltárják és tagolják. Lépcsőket alapvetően akkor kell létesíteni, ha az út lejtése meghaladja a 7 %-ot, ez 1 m úthosszon 7 cm szintkülönbséget jelent. Ennél meredekebb utak létesítését a járás biztonsága érdekében kerülni kell. Lépcsőépítésre ideálisak a paliszádelemek, amilyeneket napjainkban a legtöbb betonkő program kínál. Mivel az utak és a lépcsők a kertalakítás tekintetében egységet képeznek, ajánlatos végig ugyanazzal az anyaggal dolgozni. Ennek során először az utak szegély köveit a már leírt módon habarcságyba rakjuk.

Lépcsők építése

Két példa lépcsők kialakítására minipaliszádobólés oda illő méretű burkolókövekből: a ház bejárata előtti lépcsőpihenő, ill. egy félkör alakú kétfokú lépcső.

Majd a lépcsőpofákat és a lépcsőfokok homlokát soványbetonba rakott minipaliszádokból alakítjuk ki. Az utakat és a lépcsők belépőjét (járófelületét) a már ismert módon burkolhatjuk. A belépőket úgy kell méreteznünk, hogy mindig egész kövekkel dolgozhassunk. A kerti lépcső fokainak magassága ne haladja meg a 15 cm-t.

Rézsűk szilárdítása

Ha a kert lejtőn terül el, vagy ha sík területen valamilyen oknál fogva eltérő szinteket kívánunk kialakítani, a földet támfalakkal kell megerősíteni. Az ilyen falakat például különleges támfalelemekből, vagy betonpaliszádokból építhetjük

A rézsűk megszilárdítása céljából beépített paliszádoknak feltétlenül betonalapon kell állniuk. A beépítési mélység a teljes magasságnak legalább egy negyede, de inkább egy harmada. A paliszádok lábánál a lejtő felőli oldalon esetleg durva kavicsból vagy zúzott kőből álló víztelenítő sávot alakíthatunk ki, nehogy ott pangó víz rekedjen meg.

Lépcsők építése

(Jobbra) Lazán egymásba rakható támfalelemek. Az elemeket termőfölddel töltjük meg és beültethetjük növényekkel. (Balra) Egy magasított ágyás szegélyezése derékszögű paliszádokkal.

Paliszádokból kialakított támfal

Itt egy paliszádokból kialakított támfal látható, a paliszádok anyaga megegyezik a burkolatéval.