Kültéri burkolatok

Vízáteresztő térkövek lerakása

A hagyományos módon burkolt teraszokról vagy kerti utakról az esővíz rendszerint az enyhe lejtést követve a zárt felületekről a gyepre vagy a kerti ágyásokhoz folyik, ahol a földbe szivárog.

Garázsbejárók vagy parkolóhelyek burkolatának szélén többnyire nincsen elég hely a víz beszivárgására. Itt pont vagy vonal alakú víztelenítésről kell gondoskodnunk, amellyel az esővizet végül a csatornahálózatba vezetjük.

A nagyobb felületek lezárása jelentős beavatkozás a természetes vízháztartásba. Sok esetben megoldást jelent az olyan burkolóanyagok használata, amelyek a felület megkívánt szilárdságát megadják, de a csapadékvíz átszivárgását is lehetővé teszik. Ezáltal elkerüljük a felület lezárását. Az itt példaként látható beton burkolókövek egy Németországban szabadalmazott „elvezető hornyokkal” készülnek.

A kövek oldalán elhelyezett vízszintes és függőleges csatornák nagy csapadékmennyiségeket is akadálytalanul vezetnek le a talajba. Más kőrendszerek az elszivárgást pórusos szerkezetükkel vagy gyeprekeszekkel, esetleg különlegesen széles, ún. réshézagokkal teszik lehetővé. Ezeket a burkolóköveket is -amint a képek mutatják – a már ismert technikával kell lerakni.

Vízáteresztő burkolókövek

Vízáteresztő burkolatot csak akkor he­lyezhetünk el, ha az altalaj eléggé víz­nyelő.

Vízáteresztő burkolókövek

Első lépésként vízáteresztő hordozóré­teget készítünk zúzott kőből vagy újra­hasznosított anyagból.

Vízáteresztő burkolókövek

A hordozóréteget rázógéppel rétegenként tömörítjük.

Vízáteresztő burkolókövek

A murvából ágyazó rétegét készítünk és azt ideiglenesen berakott csövek fölött tisztára lehúzzuk.

Talajvizsgálat

Mielőtt vízáteresztő burkolatot fektetünk, meg kell vizsgálnunk, hogy a burkolat alatti talaj eléggé elnyeli-e a vizet. A vizsgálathoz ássunk egy 40 x 40 x 40 cm-es lyukat, és ezt 20 cm magasan töltsük meg vízzel, (ha nagyon száraz a talaj, akkor először nedvesítsük is be a lyuk oldalait és alját.) 10 perc múlva mérjük meg, hogy mennyivel süllyedt a vízszint.

A vízállás változásának és az időtartamnak az aránya adja a vízáteresztő képességet. Pl. 5 cm-nyi süllyedés 10 perc alatt 0,5-ös vízáteresztést eredményez. Vízáteresztő burkolat lerakásához legalább 0,12-es vagy annál nagyobb értékre van szükség.

Vízáteresztő burkolókövek

Most már az elvezető hornyos burkolókö­vek a kívánt kötésben lerakhatok. A ké­pen jól láthatók a víz elvezetésére szol­gáló oldalsó csatornák.

Vízáteresztő burkolókövek

Hézagolásra a kőrendszerrel összhang­ban álló, 1-3 mm szemnagyságú kü­lönleges anyagot kell használni.

Vízáteresztő burkolókövek

Vibrációs tömörítéshez műanyagkötényt helyezünk a rázólap alá, nehogy a kövek felülete.

Vízáteresztő burkolókövek

A rázástól a hézagolóanyag megülepszik, ezért a hézagolást meg kell ismé­telni.

Vízáteresztő burkolókövek

Itt a garázsbejáró kész burkolata látható.