Lakás komfort

A friss levegő élvezete

A jó idő természetes módon vonz bennünket a szabadba, hogy élvezzük a friss levegőt. A külső tereket úgy alakítsuk ki, hogy az év nagy részében élvezhessük a gondtalan szabadtéri pihenés örömeit.

A friss levegő élvezete

Nem kell erdőbe menni vagy tengerpartra utazni ah­hoz, hogy élvezhessük a természet nyújtotta örömöket, egyszerűen üljünk ki a kertünkbe. Függetlenül attól, hogy mekkora a kert vagy a terasz, használjuk ki azt a le­hető legjobban – teremtsünk olyan környezetet, amely arra ösztönöz, hogy kiüljünk és pihenjünk. Ne a házon kívüli területeket rendezzük be utoljára. Ezeket is te­gyük ugyanolyan komfortossá, mint otthonunkat, a ker­ti bútorok pedig érzékeltessék stílusunkat, amely sokféle lehet: nyugodt falusi világ, tengerjáró hajóhoz illő luxus vagy forró kabána hangulatú.

A friss levegő élvezete 2

A ma divatos, időjá­rásnak ellenálló anyagok segítenek abban, hogy válogat­hassunk a kiegészítőkből. Melyek kedvenc kinti időtöl­téseink? Teremtsünk olyan helyeket, ahol hódolhatunk imádott tevékenységeiknek – vagy akár a tétlenségnek. Tegyük kényelmessé környezetünket: az ülőalkalmatos­ságokat úgy helyezzük el, hogy nagyokat beszélgethes­sünk, asztalaink legyenek elég nagyok ahhoz, hogy el­férjenek rajtuk az italok és az ételek, helyezzünk ki puha párnákat. Abroszokkal, gyertyákkal, lampionokkal és más kiegészítőkkel színesítsük a látványt.

Pergola alatt

Meleg időben a medence mellett a gondosan berendezett pergola mindenkinek a kedvenc helye.

Pergola alatt

A nyugodt kerti világ titka az, hogy a szépet és kényel­meset a könnyen karbantartható tárgyakkal kombinál­juk. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára kényelmes ülésekről és kényeztetésről gondoskodunk, de arra is ügyelünk, hogy a bútorok jól bírják a nagy igénybevé­telt. Válasszunk praktikus, időjárásnak ellenálló darabo­kat, amelyeket keményfából készítettek.

Helyezzünk rá­juk élénk színű párnákat, amelyek a természet színeit ünneplik. Mosható vagy a napfénynek és nedvességnek ellenálló anyagokat válasszunk, hogy egész nyáron tisz­ták maradjanak. Vászon napernyők vagy akár ponyvák segítségével hozzunk létre árnyékos helyeket, ahová a nap elől menekülhetünk. Szerezzünk be strapabíró konyhai felszereléseket, és az olyan kedves apróságokról se feledkezzünk meg, mint a kéztörlők és a hűtött italok.

Miért jó?

Pergola alatt

Ezt a medence melletti területet két különböző részre osztották, így a vendégek nyugodtan élvezhetik a nap melegét, illetve az árnyékban társalogva hűsölhetnek.

 • A FROTTÍRRAL BEHÚZOTT matracok alatt az időjárás viszontagságait jól tűrő nyugágyakon beépített pohártartó van. A drótkosárban sorakozó strand-papucsok arra ösztökélik a vendégeket, hogy kiszolgálják magukat.
 • A MEDENCE KÖZELÉBEN álló hatalmas vászon napernyők védelmet biztosítanak a tűző nap elől. A medence melletti pavilon és a kényelmes ülések lehetőséget nyújtanak arra, hegy a vendégek odagyűlve az árnyékban nassoljanak.
 • A KOKTÉLASZTALLÁ ALAKÍTHATÓ tikfa padokat a parti során a kertbe viszik.
 • A SZÍNES MŰANYAG TÁLCÁK kifejezetten praktikusak a medence mellett. Jég helyett fagyasztott citrom- és lime karikákkal is szolgálhatunk.

Városi menedék

A legszűkösebb tér, a kis teraszon kialakított pihenőhely is lehet a nyugalom szigete, nemcsak a hatalmas kert.

Városi menedék

A városlakóknak ugyanúgy szükségük van szabadban töltött pihenésre, mint a vidéken élőknek. Szerencsére aránylag egyszerűen csinálhatunk nyugodt kis kertet, akár az erkélyen is. Először azonban nézzük a mérete­ket. Figyeljünk a bútorok és növények arányára. Né­hány jól megválasztott darabbal a berendezettség érzé­sét kelthetjük.

Egyetlen sor évelő növény is azt sugallja, hogy ez egy lehatárolt terület. Válasszunk időtálló, könnyű anyagokat: kerekeken guruló műanyag csere­pekben például úgy mozgathatjuk a növényeket, hogy mindegyik hozzájusson a szükséges napfényhez. Végül ne feledkezzünk meg a világításról: a cserepekbe szúrt napelemes lámpákkal olyan hatást kelthetünk, amivel kertünk este is tökéletesnek látszik.

Miért jó?

Kisvárosi erkély

Ez a kis városi erkély olyan benyomást kelt, mint egy nagyobb kert, mivel minden arányos. A növények és bútorok anélkül töltik meg, hogy elnyomnák a teret.

 • A KÖNNYŰ, MŰANYAG CSEREPEKBEN élő növények, amelyek szemünk elől takarják az erkély éles peremét, annak határát jelzik.
 • AZ ERKÉLYEN természetes látványt nyújt a hajópadló, amelyet közvetlenül a betonaljzatra fektettek. Így a városi terasz vidékies hangulatot áraszt.
 • A NAPELEMES LÁMPÁK és gömbök este lágyan világítanak. Csupán hatórányi napfény szükséges ahhoz, hogy feltöltődjenek. Ugyanannyira természet­barátok, mint amennyire kellemes látványt nyújtanak.
 • A FESTETT FÉMASZTAL, amelye: a kis helyre méreteztek, ellenáll az időjárásnak. A háncsból font székek kényelmes pihenőhelyek, kellemes időben ki lehet őket vinni a szabadba. Ugyanezek a székek a szobákban is jó szolgálatot tesznek.

Csónakházból családi nappali

Ha a csónakházban minden olyan kényelmes, mint a nappaliban, akkor az egész család számára vízparti menedékhelyet nyerünk.

Csónakházból családi nappali

Ha leginkább a vízen érezzük jól magunkat, akkor miért mennénk be a házba azután, hogy kikötöttük a hajót? Va­rázsoljuk a védelmet nyújtó csónakházat családi nappali­vá, így a vízen töltött csodás délutánokat azzal hosszab­bítjuk meg, hogy az estéket is a víz partján töltjük. Csupán egy-két kényelmes ülőalkalmatosságra van szük­ségünk, ahol kinyújtózkodhatunk – a kinyitható ágyak erre tökéletesen alkalmasak -, valamint néhány személyes tárgyra, amelyek otthonossá és családiassá teszik a teret.

Hagyjuk, hogy a hajós felszerelés színei és formái hatá­rozzák meg a dekorációt. Könnyű bútorokat válasszunk, hogy azokat a nyár végén gond nélkül raktárba vihessük vagy vissza a házba, az üléseket pedig penészálló anyaggal vonjuk be. Legyen tároló a vízisík és a pecabotok számá­ra — ezeket ugyanis nem kell elrejteni a vendégek szeme elől, elvégre itt a legfontosabb látványt úgyis a körülöttünk levő természet nyújtja.

Miért jó?

Csónakház

A csónakház varázsát fokozzák a kevés törődést igénylő, kifejezetten kényelmes bútorok, illetve azok a személyes tárgyak, amelyek egytől egyig kapcsolatban vannak a hajózással.

 • AZ EGYSZERŰ DESZKAFAL világos színe egységesíti a teret, amely így a valóságosnál nagyobbnak hat és kiemeli az élénk darabokat.
 • ELEMES TÁROLÓFALON sorakoznak a hajós és vízi sportok eszközei, illetve a család egyéb személyes tárgyai.
 • A CSALÁDI FÉNYKÉPEK és emlék­tárgyak egyediséget és stílust kölcsönöznek a helyiségnek.
 • A HAJÓKON HASZNÁLATOS bikák törülköző- és kötéltartóként szolgálnak, s még a tálca fogantyújaként is kiválóak.

Árnyékos lugas

A fák alkotta lugas mennyei hely családi összejövetelekre és kerti partikhoz – egy nagyobb kertben könnyen megvalósítható.

Árnyékos lugas

Ha valaki filmek láttán megirigyelte a kerti lugasokban tartott nagy családi összejöveteleket, akkor ezzel nincs egyedül. Ezt a hangulatot a saját kertünkben mi is meg­teremthetjük. A gyorsan növő fákkal, ha sorba ültetjük őket, olyan szabadtéri helyiséget varázsolhatunk, ame­lyet az utánunk következő generációk is élvezni fognak.

Ez az egyik legegyszerűbb módja a kert megnemesítésének; nagyobb előkészület nem szükséges hozzá — a változás mégis gyökeres lesz. Válasszuk ki a megfelelő helyet, ültessünk egyenlő hosszúságú sorokban gyorsan növő fákat, amilyen például a nyár, a rezgő nyárfa vagy a fűz. A murva remek kiegészítője az árnyékos terület­nek, alkalmas terep játékhoz és sétához egyaránt.

Miért jó?

Egyszerű lugas

Ezt az aránylag egyszerű lugast a kiegészítők tökéletes harmóniája teszi családi összejövetelek méltó helyszínévé, egyszersmind asztali vagy szabadtéri játékra is kiválóan alkalmas.

 • ROPOGÓS DAMASZTTERÍTŐ és fapadra helyezett puha párnák eredmé­nyezik az ünnepi hangulatot. Ezek a kiegé­szítők a legvidékiesebb piknikasztalt is fenségessé varázsolják.
 • PAPÍRTÁNYÉROK HELYETT porcelántányérok, műanyag evőeszközök helyett fém evőeszközök – olyan apró figyelmességek, amelyektől a vendégek kényeztetve érzik magukat.
 • A CSOPORTOKBAN ÉS PÁRBAN elrendezett székek ösztönzik a beszélgetéseket, hiszen az asztal végéhez is oda lehet húzni őket.
 • A VIHARLÁMPÁK BIZTOSAN állnak a murvában, a fasorok közé feszített égősorok különlegessé varázsolják az esti összejöveteleket.
 • A SZALMAKALAPOK elengedhetetlenek a délutáni játékokhoz és szórakozásokhoz.

A délutáni szunyókálás az árnyékban a nyár egyik legnagyobb ajándéka. Válasszuk ki a megfelelő helyet, és állítsuk fel kényelmes menedékünket, hogy egy jó nagyot aludhassunk.

Az ágy nagy örömet okoz a fürdőzőknek

Az ágy nagy örömet okoz a fürdőzőknek, amikor már egy kis pihenésre vágynak. Vigyük árnyékba vagy ernyő alá, tegyünk bele párnákat és egy könnyű takarót, hogy még kényelmesebb legyen.

Ez a vászonsátor valóságos szoba

Ez a vászonsátor valóságos szoba. Annak érdekében, hogy egész nyáron vonzó maradjon, helyezzünk el benne kényeztető tárgyakat: össze­csukható ágyat mobil tűzrakóhelyet és rengeteg párnát.

E könnyű tábori priccsnek

E könnyű tábori priccsnek kö­szönhetően a kerti szunyókálás elő­készítése alig néhány percet igényel. Csupán annyit kell tenni, hogy meg­fogjuk az összehajtható ágyat, veszünk egy párnát és egy takarót, és már in­dulhatunk is a legközelebbi árnyékba.

Klasszikus függőágy

A klasszikus függőágy a nyár jellegzetes kelléke; varázsának nehéz ellenállni. Az évszak kezdetén kössük ki két árnyékot adó fa vagy egy fedett terasz alá, és máris megvan az ebéd utáni ejtőzés tökéletes színtere.