Lakás komfort

Színek és színválasztás a lakásban

„A színek megnyugtatnak, megvigasztalnak, felpezsdítenek vagy megihletnek. Színt akarok vinni otthonom minden egyes helyiségébe, és azt szeretném, ha az összhatás gyönyörű lenne.”

Színválasztás

Ha meg szeretnénk változtatni valaminek a színét először is gondoljuk végig, mely árnyalatokat kedveljük. A palettán biztosan megtaláljuk a kellő színharmóniát.

Színválasztás

A lakáskultúrával foglalkozó magazinok levelezőitől leggyakrabban azt kérdezik, hogy egyik vagy másik számukban milyen színű festéket használtak a szoba falának festéséhez. Most erre a kérdésre szeretnénk kimerítő választ adni, mégpedig úgy, hogy bemutat­juk a legkedveltebb falfestékeket, és elmondjuk, mi­ért ezeket ajánljuk. A színek két nagy csoportra osz­lanak, az egyik a nyers és földszínekből, a másik a meleg és a festői színekből áll. Minden kategóriában a mértékletesség hívei vagyunk — a szín inkább matt legyen, mint fényes, a meleg ne legyen tüzes, a deko­ratív helyett a finom tónusokat helyezzük előtérbe.

Az ilyen színek hangsúlyosak, de nem hivalkodóak, azt a nézetünket tükrözik, hogy a választott színnek nem szabad elnyomnia a berendezés koloritját, azt in­kább ki kell emelnie.

Ha csak egyetlen szobát festünk át, először döntsük el, milyen színűek lesznek a ház többi helyiségei. Indul­junk ki a szemközti oldalon látható példákból. Az ott szereplő színek a Benjámin Moore cég termékei, minden egyes árnyalat mellett szerepel a név és az azonosító szám. A festék felvitele során, az alaptól függően, kissé megváltozhat az árnyalat, ezért haszná­lat előtt mindig teszteljük a kiválasztott festéket.

Világos vagy sötét

Egy árnyalatnak több tónusa is lehet, a legvilágosabbtól a legsötétebbig, a megvilágítás is változtathat az összhatáson.

 • A TERMÉSZETES FÉNY ÉS AZ ÁRNYÉK átalakítja a színt, amely az eredetihez képest különböző árnyalatú lehet. Ezért mindig próbáljuk ki a festéket, hogy biztosak legyünk benne, valóban ilyen hatást keresünk.
 • A SŰRŰSÉG szintén befolyásolja az árnyalatot. A fenti színminta ugyanazon szín világosabb és sötétebb árnyalatait mutatja be, amelyek összhangot teremtenek és vizuálisan is összekötik a helyiségeket.

Színvázlat készítése

Az összehangolt színvilág kohéziót teremt, mert a színek, egymáshoz kapcsolódva, a rendezettség és az összhang hangulatát keltik az egész házban.

Színvázlat készítése

 • UGYANOLYAN ERŐS SZÍNEKET alkalmaztak annak érdekében, hogy egységesítsék azok különböző hatását a szomszédos helyiségekben, vagyis a nappaliban, a könyvtárban és az előszobában.
 • AZ ELŐSZOBÁHOZ olyan színt választottak, amelynek könnyed tónusa igazodik az innen nyíló helyiségekéhez.
 • A KÖNYVTÁR meleg színárnyalatának lágyabb változatára festették át innen nyíló konyhát és ebédlőt.
 • A TERASZ falának színe a konyha munkafalának színével azonos, mintegy összekötő kapocs a két helyiség között.
 • A SZEGÉLYLÉCEKET nemes egyszerűséggel fehérre festették, a Simply White-tal.

Egybenyíló terek színei

Amikor egyszerre több egymásba nyíló helyiségbe lehet belátni, különösen fontos, hogy a ház színpalettája összehangolt legyen.

Egybenyíló terek színei

 • KEZDJÜNK EGY OLYAN SZÍNNEL, amelyet kedvelünk. Például egy sötét rozsdabarnával, amire az ebédlőt festjük. A könyvtár halvány árnyalata ellen­súlyozza az ebédlő hangsúlyos tónusát.
 • A MÉLY SZÍNEK, amiket a mosdóban alkalmaztak, jobban illenek az alkalom­szerűen használatos helyiségekhez.
 • AZ ELŐSZOBA SZÍNE folytatódik a nappaliban is. A szürkésbarna árnyalata uralja az innen nyíló konyhát.
 • SEMLEGES legyen a központ helyiségek meghatározó színe. A matt kőszín jól illik a konyhához, sötétebb tónusa hangsúlyossá teszi a nappalit, krémes, lágy árnyalata pedig optikailag megnöveli a családi szoba terét
 • A SZEGÉLYLÉCEKET Super White-tal festették, amely letisztult és elegáns hatást kelt.