Lakásdekoráció

Zöld, kék és ibolya – színek a lakásban

Bár a zöld, a kék és az ibolya a színkör hidegebb oldalán helyezkednek el, gyakran egyáltalán nem tűnnek hideg­nek. Nem harsányak, és jól társíthatok egymással. Ezekre a színekre bátran alapozhatjuk a lakás berendezését.

Zöld

Az élénk, pezsdítő hatású valódi zöld „egyensúlyozó” szín, amely félúton helyezkedik el a spektrum meleg és hideg színei között. Rengeteg változatának köszön­hetően, amelyek lehetnek nyugtató vagy éppen izgató hatásúak (hasonlítsuk össze például a szürkés zöldet az almazölddel), könnyű vele együtt élni, és a lakberende­zők is szívesen használják. A természetet idéző zöldek különösen kedveltek nagyvárosi lakásokban, ahol a négy fal közé varázsolják a szabad terek hangulatát.

A zöld nagyon hideg is tud lenni, de a ridegséget el­űzhetjük, ha valamilyen ellentétes meleg színnel együtt használjuk. A halványzöld árnyalatok tágassá teszik a kis fürdőszobákat és hálószobákat, a kékeszöld árnyala­tok pedig üdén hatnak a konyhában. Tovább haladva a kék felé a tengerzöld következik, amely népszerű szín a tengeri motívumokkal díszített fürdőszobákban.

A zöld sötét árnyalatai teltek és kifinomultak: a mély malachit vagy a fenyő zöld a hagyományos és a modern stílushoz egyaránt illik. Erős természetes fénnyel megvilágított helyiségekben mutatnak a leg­jobban, ahol fehérrel vagy krémszínnel és fényvisszave­rő felületekkel kell őket kiegyensúlyozni. A sötétzöldet domináns színként is felhasználhatjuk pasztell rózsa­színnel vagy sárgával társítva.

Szürkészöld színek a laksában

(Kép fent) A szürkészöld kifinomult és elegáns szín, használatával sikeresen tompíthatjuk egy-egy modern szobabelső esetlegesen túl erőteljes hangsúlyait.

Hol használjunk zöldet, kéket és ibolyát?

  • A terek tágítására. A hideg színek, különösen a halványabb változatok, a falak és mennye­zetek távolodásának látszatát keltik, így a teret a valóságosnál nagyobbnak láttatják. Segítségükkel egy keskeny helyiséget, példá­ul lépcsőfordulót szélesebbé varázsolhatunk.
  • A túlságosan napos helyiségekben a fényviszonyok ellensúlyozására.
  • Tágasság érzetét keltendő.
  • Kontrasztot adó hideg színként egy meleg színösszeállítás mellett.
  • Kevésbé látványos elemek háttérbe szorítására.
  • Nyugodt, kiegyensúlyozott környezet kialakítására

A zöld szürkés színárnyalatai nagyon finom színek. Az elegáns zsálya-, rozmaring- és olíva zöld kiválóan mutat fogadószobákban, klasszikus előterekben vagy modern ebédlőkben, de a sárgászöldhöz hasonlóan jó megvilágításra van szükség ahhoz, hogy esti fénynél ne tűnjenek túlságosan komornak.

Kék

A kék a harmónia és a béke színe, és világosabb, termé­szetes árnyalataival az égkékjére emlékeztetve a tágasság benyomását kelti. Mivel azonban alapvetően hideg szín, óvatosan kell használnunk. Alacsony a fényvissza­verő képessége, az erős napfényt szétszórja és lágyítja, amivel nyugodtabbá teszi a túlságosan világos helyisé­geket. A tiszta élénk kék nagyon vidám is lehet, ezért ideális választás gyerekszobákba.

Kék lakásban

(Kép fent) A kék sokoldalú szín, és a legtöbb színnel jő! Párosítható. A képen a halványkékek a fehérrel és halvány ibolyával társítva különösen kellemes látványt nyújtanak.

A zöldbe hajló kék (páva kék vagy türkizkék) rend­kívül erős hatású, ezért csak kisebb területeken alkal­mazzuk. Akva kékre halványítva üdítően hat a fürdő­szobákban és a konyhákban. A kék szürkés tónusai és árnyalatai rendkívül kifinomultak. Erőteljes semleges színekkel vagy a narancs, a sárga és az élénk rózsaszín valamilyen velük kontrasztot képező változatával társít­va melegebbé tehetjük.

Ibolya

Legerősebb színértékében, a püspöklilában vibráló és erőteljes, ezért semleges kontrasztot igényel. Különö­sen jól mutat a színkör szomszédos színeivel: a kékkel, a kékeszölddel és a rózsaszínes ibolyával. A lila és a levendulaszín halvány árnyalatai finomak és nőiesek, romantikus hangulatot kölcsönöznek a hálószobáknak és fürdőszobáknak, és kifinomult megjelenést a nappaliknak. A sárgászölddel párosított lila rendkívül modern színösszeállítás.

Szürkével kevert világosabb árnyalatai a hangavirág színére hasonlítanak, és különböző megvilágításokban más és más színben játszanak, míg a sötétebb, telt szilvakék és padlizsán lila árnyalatai nagyon jól illenek az antik bútorokhoz.

Ibolya a lakásban

(Kép fent) A képen látható szobabelső is bizonyítja, hogy a halványlila és a levendula jól kombinálható a kékkel. E színek együttese romantikus, ugyanakkor elegáns hangulatot teremt a tengerre néző szobában.