Lakásdekoráció

Piros, narancs és sárga – színek a lakásban

A meleg színek otthonossá és meghitt hangulatúvá teszik a szobákat, de módjá­val alkalmazzuk őket, mert, ha tűi erősek vagy élénkek, a hatás akár nyomasztó is lehet, a bezártság érzetét keltheti.

Piros

A piros az életkedv, a szenvedély és az energia színe, élénk, izgalmas és drámai. Mivel a legerősebb térszűkí­tő hatású szín, eluralhatja a teret, és ha az erősebb árnyalatait alkalmazzuk, a helyiség a valóságnál kisebb­nek tűnhet. Melegségének ereje jól működik a hideg fürdőszobákban és konyhákban, és barátságos, hívoga­tó hatásának köszönhetően az előszobákban is kiváló­an felhasználható. A piros étvágygerjesztő szín, és mivel gusztusos megjelenést kölcsönöz az ételeknek (különösen a húsoknak), régóta előszeretettel alkal­mazzák az ebédlőkben.

Piros, sárga, narancs a lakásban

A piros árnyalásával kapott rózsaszínt általában nőiesnek tartják, és a szerelemmel és a romantikával hozzák összefüggésbe (pasztell és mélyebb rózsaszín tónusokkal nagyon romantikus hálószobát alakítha­tunk ki), valójában azonban rendkívül sokoldalú szín, számtalan különféle árnyalattal. A meleg rózsaszínek, például a korall- vagy lazacrózsaszín, oldják a hűvös szobák ridegséget, és jó hátteret biztosítanak a sötét bútoroknak.

Bár a rózsaszín minden árnyalata bizo­nyos melegséget visz a színösszeállításba, léteznek hideg rózsaszínek is, némi kékes beütéssel. Ilyen pél­dául a fukszia és a mályva, egy titokzatos, kifinomult szín, amely hálószobákban és fürdőszobákban jól alkal­mazható. A piros mélyebb tónusai és árnyalatai, példá­ul a rozsdavörös és a borvörös visszafogottabb, elegáns megjelenést kölcsönöznek a hagyományos nappalik­nak, előszobáknak, ebédlőknek és dolgozószobáknak.

Narancs

A meleg, barátságos és vidám narancs majdnem olyan erős és térszűkítő szín, mint a piros, és hozzá hasonló módon alkalmazható. Élénkítő hatása különösen feketével, szürkével és fehérrel, valamint a komple­menter színével, a kékkel együtt érvényes. Az ilyen színösszeállítás jól mutat gyerekszobákban, fürdőszobákban és konyhákban. Elénk pirossal és egy kevés kaktusz zölddel vagy türkizzel kombinálva egzoti­kus, „etno” jellegű színösszeállítás hozható létre, míg a lilával vagy bíborral kombinált narancs modern, „funky” hangulatúvá varázsolja a szobát. A sárga és a barna árnyalataival együtt alkalmazva a narancs nyugodt, rusztikus környezetet teremt.

A narancs árnyalatai, például az őszi- és sárga­barackszín, finom, nőies, romantikus színek, amelyek kiválóan mutatnak a hálószobában. Szürkével színezve a narancsból terrakottát, sárgásbarnát vagy gesztenye- barnát kapunk. Ezek fehérrel vagy krémszínnel együtt használva elegáns, meleg, hívogató együttest terem­tenek előszobákban, nappali vagy dolgozószobákban.

Színek a lakásban

(Kép fent) A karosszék kék és lila csíkjai hűvös ellentétet képeznek a nappali szobában uralkodó piros, sárga és narancsszínek melegségével.

Hol használjunk pirosat, narancsot és sárgát?

  • A rideg szobák, különösen a hideg fürdőszo­bák és konyhák, valamint északi vagy keleti fekvésű helyiségek „felmelegítésére”.
  • Otthonos, meghitt légkör megteremtésére, például hálószobákban vagy ebédlőkben.
  • Olyan helyiségekben, amelyek kevés termé­szetes fényt kapnak.
  • A falak és mennyezetek optikai közelítésére, hogy a tágas szobák kisebbnek, a nagy bel­magasságú szobák pedig barátságosabb­nak tűnjenek.
  • Az előszobák, folyosók és más hasonló helyiségek hívogatóvá és barátságossá tételére.
  • A hideg színösszeállítások ellensúlyozására, illetve meleg kontraszthatás elérésére.
  • Különleges elemek, például kiálló kandalló­kémény vagy alkóv kihangsúlyozására.

Sárga

A vidám sárgát általában a napfénnyel és a nyárral hozzák összefüggésbe, de az elme és a kreatív energia színe is. Az élénksárga még a legsötétebb szobákba is visz fényt, de erős serkentő hatása miatt óvatosan bán­junk vele. Semleges háttér, valamint a klasszikus skan­dináv sárga-kék együttes alkalmazásával elkerülhetjük, hogy túlsúlyba kerüljön. A sárga jól illik előszobákba, fürdőszobákba, otthoni irodákba és az újszülött baba szobájába, ha nem tudják előre, hogy fiút vagy lányt várjanak. A nagyobb gyerekek szobájában serkentheti az agyműködést a házi feladat elkészítése közben.

A sárgát szürkével keverve mustárszínt, élénk arany­sárgát vagy finom mézszínt kapunk. Ezeket elegáns fogadószobákban, hálószobákban és dolgozószobák­ban használhatjuk. A kevés olíva zölddel árnyalt sárga nagyon elegáns, de mesterséges fényben szürkének tűnhet. A halványsárga fényvisszaverő, a zöldbe hajló sárga pedig élénkítő hatású.

Narancs a lakásban

Ez a vidám nap sárga önmagában túlságosan hangsúlyos lenne, de a harmonikusan kialakított konyhában jól mutat a fényvisszaverő fém­felületekkel és az üvegpoharakkal párosítva.