Lakásfelújítási tanácsok

A festés előtti előkészületek és tervezés

Fontos, hogy elegendő időt szán­junk a felkészülésre és a festés munkafolyamatainak tervezésére. Az előkészítési szakasz kétségtelenül a legunalmasabb része a munkának, de gyakran ekkor tesszük, a legtöbbet a jő minőségű munka és a majdani eredmény érdekében. A festés kör­nyezetének védelme csaknem ugyan­olyan fontos, mint a festendő felüle­tek előkészítése. Vigyük ki a szobából a mozgatható bútorokat, és a benn maradó darabokat takarjuk le védő­fóliával.

Több oka lehet, ha a frissen festett fal felülete rossz minőségű, de az ese­tek nagy részében ez a nem megfele­lő glettelés, csiszolás vagy tisztítás miatt van. Nem ritka az olyan makacs szennyeződés, amelyet nem lehet egyszerűen átfesteni, mivel átüt a friss festékrétegen. A fal lekaparásával, a régi festékmaradványok eltávolítá­sával és a faanyag alapos tisztításá­val ép, festésre alkalmas felületet kapunk.

Az is megfontolandó, hogy festés előtt esetleg tervezünk-e valamilyen egyéb átalakítást. A villany- és vízve­zeték-szerelési munkálatokat feltét­lenül intézzük el korábban.

Döntsük el azt is, hogy a képek és a polcok a korábbi helyükre kerül­nek-e vissza. Ha máshová szánjuk fel­tenni a későbbiekben, szedjük le a fal­ról összes szerelékükkel együtt. A kép­szögek helyét töltsük ki glettanyaggal, ha megszáradt csiszoljuk simára. A festés befejezése után a képeket tip­livel tegyük fel az új helyükre.

Eszközök: Szoba előkészítése: Takarófólia, Ragasztószalag , Műanyag zsákok A felület kiegyenlítése és csiszolása: Kés (snitzer), Simító (spakli), Elektromos csiszológép vagy közepes finomságú csiszolópapír Lemosás: Enyhe mosószeres víz, Gumikesztyű, Vödör és szivacs Hézagok kitöltése: Nyomópisztoly Előkészítő festés: Ecset, kefe, festékszóró Anyagok: Felületkiegyenlítés és csiszolás: Univerzális glettanyag Hézagok kitöltése: Egy tubus rugalmas tömítőanyag Előkészítő festés: A foltokat eltüntető spray (vagy más szer)

Szoba előkészítéseA festés előtti előkészületek és tervezés

  1. Ha festéskor a szőnyegek a helyükön marad­nak, takarjuk le vas­tag, lépésálló védő­fóliával. Ajánlatos a fólia széleit ragasz­tószalaggal a sze­gélyléchez erősíteni, így munka közben nem csúszik el.
  2. Festés előtt ta­karjuk le a lám­patesteket, de előbb áramtalanítsunk. A mennyezeti spot-lámpákat húzzuk le, és burkoljuk be nej­lonba. Vegyük le az ajtókilincseket, vagy mint az elektromos szerelékeket, ezeket is burkoljuk be és ragasszuk le.

Felületkiegyenlítés és csiszolásA festés előtti előkészületek és tervezés

  1. Az összes lyukat és repedést ki kell töltenünk univer­zális glettanyaggal. Késsel, spaklival hántsuk le a falról a meglazult részeket. Alaposan poroljuk le, és ecsettel kívül-belül nedvesítsük meg a javítandó részeket.
  2. Keverjük simára és könnyen kenhetőre a glettanyagot. Simítóval vigyük fel a résekre. Tölt­sünk ki vele minden üreget, repedést, és húzzuk le a fölösle­ges anyagot. A gon­dos gletteléssel meg­takaríthatjuk a szára­dás utáni csiszolási munka nagy részét.
  3. Amikor az anyag megszáradt, csi­szoljuk simára a felü­letet. Az elektromos csiszológép ideális eszköz ehhez, mert sokkal gyorsabban haladunk vele, mint a kézi csiszolással. Száradás után kide­rülhet, hogy a mé­lyebb lyukakra újabb réteg tömítőanyagot kell tennünk.

Lemosás

A festés előtti előkészületek és tervezés

Festés előtt az egész felületet le kell mos­nunk. Ezt megtehet­jük a glettelés előtt és után is. A szennye­ződések eltávolításá­ra használjunk enyhe mosószeres oldatot, majd tiszta, meleg vízzel mossuk és öb­lítsük le a felületet.

Hézagok kitöltéseA festés előtti előkészületek és tervezés

Ha a csatlakozások­nál, éleknél hézagot látunk, azt töltsük ki rugalmas töltőanyag­gal. Használjunk ki-nyomópisztolyt az anyag felvitelére. Vi­zes ujjal simítsuk el a tömítést, mielőtt az megszáradna, mi­vel a rugalmas szili­kontömítést nem le­het csiszolni.

FolttakarásA festés előtti előkészületek és tervezés

Előfordulhatnak olyan foltok a falon, ame­lyeket a mosószeres víz sem visz le. Eze­ket fedőanyaggal kell kezelnünk a festés előtt, különben átüt­nek az új rétegen. Fújjuk le speciális fedősprayvel a foltot, vagy ha az anyag más kiszerelésű, ak­kor ecsettel vigyük fel a folt semlegesítésére.