Lakásfelújítási tanácsok

Hogyan válasszunk színeket a lakásban?

Bármely szoba berendezésének tervezésekor, mielőtt színeket választanánk, fontoljuk meg a hely funkcióját, a tér adottsá­gait és a hatást, amelyet ki szeretnénk váltani. Választásunkat ter­mészetesen befolyásolja a szoba mérete és arányai, a beáramló fény mennyisége és a hely egyéb egyedi jellegzetességei. Ha már van át­fogó tervünk, válasszunk olyan színt, amely leginkább megfelel a kiváltandó (elképzelt) hatásnak, legyen az egy hűvös, nagyobb tér, illetve egy meleg, intim hatású kicsi szoba. Ezzel a domináns szín­nel hangoljuk össze a többi színt, megteremtve ugyanakkor a tónu­sok változatosságát és egyensúlyát. Mielőtt belevágunk, érdemes látványtervet készíteni.

Hasznos tanácsok

  • Ne használjunk sok színt egy szobában. Az érdekesség kedvéért használjuk egy szűkebb paletta tört, illetve tompított színeit.
  • Színösszeállítás tervezésénél gyak­ran hasznosabb, ha előbb a tónus­beli egyensúlyt dolgozzuk ki, és csak utána választunk színárnyalatot, mi­vel a tér optikai megjelenésének fő jellemzője a fény és az árnyék kont­rasztja. Egy szín alkalmasságának az ellenőrzésére a legjobb, ha fel­festünk belőle egy kartonra néhány tenyérnyit, és megfigyeljük a nap, különböző szakaiban.
  • A színárnyalat meghatározza a szoba légkörét.
  • A kontraszthatásban álló színek jobban harmonizálnak egymással, ha tónusértékük megegyezik.
  • A semleges és monokromatikus színösszeállítás feltétlenül kívánja a tónusbeli kontrasztot.
  • Az élénk színekkel takarékosan bánjunk, és ellensúlyozzuk nagyobb mennyiségű, semleges árnyalatú finom színnel.
  • A sötét padló elnyeli, a világosabb pedig visszaveri a természetes és a mesterséges fényt.
  • A hagyományos lakótér hangulatá­nak megteremtésére a padlón és
  • A mennyezeten használjunk termé­szetes színeket. A mesterséges szí­nek a modern(kedés) érzetét keltik.
  • A felületek mint términták alapve­tően meghatározzák a lakásbelső képét, ezért a színeik folthatása alap­ján kell kezelni őket.


SzínválasztásSzínválasztás A tónuskülönbségeket sokszor a fekete-­fehér fényképek jobban visszaadják, mint a szí­nesek. A zöldessárga konyhaszekrények világo­sabb tónusúak, mint a fal, a padló és a munka­felület. A fekete-fehér fényképen tisztán látszik a kontraszt: a konyhaszekrény világosszürke, a falak, a padló és a munkafelület pedig söté­tebb szürke. A krómozott tűzhely, az edények és a fehér lámpaernyő világosak

Látványterv készítése

A lakberendezési összeállítás sikere nemcsak a színek keverésén és felhasználási arányán múlik, hanem azon is, hogy a mintákat, stílusokat és felületeket hogyan kombináljuk. A profi lakberendezők a szoba képének megváltoztatása előtt látványterv készítését javasolják.

A látványterv alapvetően egy karton- vagy hunga­rocell lap, festéssel, szőnyeg-, tapéta- és kárpitminták­kal. Ilyen táblát könnyű készíteni, és elkerülhetjük ve­le a terveinkbe nem illő darabok megvásárlását.

Színválasztás