Lakásfelújítási tanácsok

Pontozásos festés lakberendezési ötletek

pontozasos_festes_munkafolyamat
A plasztikus, pontozott falfelület lágy, meleg hatású háttere a tárgyaknak

A pontozás olyan finom festési mód, amely szinte színes szem­csékre bontja a falat, és ezzel plasz­tikus hatást hoz létre. A fényes akril­festék, akárcsak a korábban ismerte­tett eljárásokban, itt is a legjobb anyag, ezzel a pontozás végeredmé­nye szinte áttetsző. A munka nem nehéz, de a pontozókefe használatá­hoz bizony türelem kell. Ha a fal fe­lületének csak egy kis részén elront­juk a pontozást, oda a hatás, a hiba feltűnő lesz. Ha az akrilfesték előtt egy réteg emulziós festéket kenünk a falra, tökéletes hátteret kapunk a plasztikus felülethez. A pontozást végezhetjük egy vagy két színnel, és a kettőt „összeolvaszthatjuk”, ami egészen különleges látványt ad. Pon­tozótechnikával szabálytalan csíkokat is húzhatunk, vagy a széleket, illetve sarkokat a fal nagyobb felületétől enyhén eltérő színűre festhetjük.

Szükséges eszközök: festőecset, pontozókefe, textildarab Szükséges anyagok: akrilfesték, színezőanyagok, lakk vagy fényes fedőfesték
pontozásos festés munkafolyamat

 

  1. Fessük be a falat egyenletesen akrilalappal. Mozgassuk az ecsetet minden irányba, amint az a képen látható. Utá­na lágy simításokkal húzzuk a festéket függőleges irányba, így nyugodtabb, ki­egyenlítettebb felüle­tet kapunk.
  2. A falra merőlege­sen rányomva használjuk a nagy pontozókefét, hogy a szálai alaposan belenyomódjanak a nedves festékbe. A nedves felület egé­szét pontozzuk így végig, folyamatosan változtatva a kefe állását, így nem lesznek egyformák 3 nyomatok.
  3. Nyomkodás köz­ben rendszere­sen töröljük le egy ronggyal a keféről a felesleges zománc­mennyiséget. Ha ezt elmulasztjuk, akkor összeragad a kefe szőre, és a minta elmosódik a falon.
  4. Ha két színnel dolgozunk, az első szín megmintá­zása után kezdjük csak el mellette a második felfestését. A két szín között ma­radjon ki egy sáv, ahol még átlátszik az alapozófesték.pontozásos festés munkafolyamat
  5. A második színt ugyanolyan módszerrel pontoz­zuk be, mint az elsőt. Ha ugyanazt a kefét használjuk, előtte na­gyon alaposan tisz­títsuk ki, különben összekeverednek a falon a színek.
  6. A pontozókefével óvatosan dolgoz­zuk össze a színeket a sávok szélein. A két szín találkozásának sikere azon múlik, hogy milyen vastag akrilfestéket vittünk fel erre a részre, és hogy milyen széles volt a két rész között a fehér sáv.
  7. A sarkoknál és az éleknél az erre a célra gyártott kisebb pontozókefét használjuk, vele könnyebben kezel­hetjük a találkozó felületeket. A ponto­zás után hagyjuk tel­jesen megszáradni a falat, majd kenjünk rá két réteg lakkot, vagy más védőré­teget.

Hasznos tanács

  • Az akrilfestékből egyszerre legfeljebb egy négyzetmétert fessünk be a pontozáshoz. Ha nagyobb felületet festünk le előre, meg­száradhat az anyag, mielőtt elkezdjük a dí­szítést.
  • Alapozónak használjunk selyemfényű akril­festéket, mert ezen hosszabb ideig szárad a fedőfesték, így tovább dolgozhatunk rajta.
  • Mélyítsük a mintát és a plasztikus hatást azzal, hogy több pontozott réteget viszünk fel. A világos színre festett sötétebb árnyalat erősíti a háromdimenziós hatást.