Lakásfelújítási tanácsok

Pvc-lapok lerakása

Pvc-lapok lerakása
A márványmintás PVC-burkolat elegáns külsőt kölcsönöz a fürdőszobának anél­kül, hogy a valódi márvány hidegségét sugallná.

A nagy szín-, méret- és mintaválasz­tékban kapható PVC-lapok ko­pásálló, könnyen tisztítható felületet képeznek, ami konyhában és fürdő­szobában egyaránt fontos követel­mény. Lerakhatok a szokásos módon hálóban, de hasonlóan mutatós a tég­laszerű kötésben végzett lerakás, amint az a fenti képen is látszik. Alj­zatként furnér- vagy farostlemezt használjunk. Ellenőrizzük a használati utasításban, hogy kell-e valamilyen anyaggal kezelni, impregnálni az ala­pozóanyag felületét, vagy egyéb elő­készítő műveletet végezni.

Szükséges eszközök: csapózsinór, mérőszalag, ceruza, fogazott simítólap, vágólap snitzer, vonalzó Szükséges anyagok: PVC-lapok, PVC-ragasztó
Pvc-lapok lerakása munkafolyamat

  1. Csapózsinórral jelöljük ki a szoba közepét, és kezdjük innen a munkát
  2. Ha téglaszerű kötésben rakjuk le a lapokat, némileg más módon érünk a 4 pozícióba, mint a hálós lerakás ese­tén. A legjobb, ha először ragasztó nél­kül kirakjuk a mintát a szoba közepétől számítva.
  3. Amikor eltaláltuk a megfelelő min­tázatot, egyszerűen húzzuk meg ceruzá­val a fal melletti utol­só teljes méretű lap­sor szélét, amely le-ragasztáskor az első lesz. (Később vágott lapokkal kitöltjük a hézagot.)Pvc-lapok lerakása munkafolyamat
  4. Vegyük fel a szá­razon kirakott lapokat, és fogazott kenőlappal kenjük fel az aljzatra a ragasz­tót. Kezdjük a meg­húzott vonal mentén az első sort úgy, hogy egyszerre három-négy PVC-lapnak megfele­lő területet kenünk be ragasztóval.
  5. Illesszük az első lapot pontosan a vonal mellé. Nem baj, ha kicsit elidőzünk vele, mert a kezdőlap határozza meg az egész padló képét, ugyanis a hibát ké­sőbb már nehéz kor­rigálni. Folytassuk soronként az egész lapok lerakását.
  6. A végén kerül sor a szélekre. A levágandó darab méretét megkapjuk úgy, ha az egyik szél­ső lapra ráillesztünk egy másik lapot, majd fölé még egyet, de ez utóbbit betolva egé­szen a falig. A lap belső szélén, az áb­rán látható módon jelöljük meg a vágás vonalát a középső lapon.
  7. Tegyük a meg­jelölt PVC-lapot a vágólapra, és snitzerrel karcoljuk meg. A PVC-t egyszerűen hajlítással el tudjuk törni a karcolt vonal mentén. Ragasztóval kenjük be a hátolda­lát, és rakjuk le. Ugyanígy haladjunk végig a falak mentén a szobában.

Hasznos tanácsok

Konyhában és fürdőszobában PVC-lapos burkolás után szigeteljük le a széleket, hogy a nedvesség ne tudjon beszivárogni a lábazat, illetve a lapok alá. Amennyiben ez mégis megtörténik, hólyagosodást és ráncosodást tapasztalunk a burkolat felszínén, és végül tönkremehet mind az aljzat, mind a burkolat. A szilikonalapú szigetelőanyagok tökéletes záróréteget képeznek. Nyomópisztollyal tudjuk egyenletesen kitölteni a rést a lapok és a lábazat találkozása mentén. A tiszta munka érdekében használjunk ragasztószalagot a szigetelendő vonal mellett. A szigetelőanyag megszáradása után húzzuk le a ragasztószalagot