Lakástextíliák

Tanácsok és technikák, alapvető eszközök

Felsorolunk néhány eszközt és anyagot a cikksorozatunkban szereplő lakáskiegészítők elkészítéséhez.

Alapvető kellék

A varrókészlethez szükséges eszközök:

  • Szabóolló
  • Centiméter vagy fém mérőszalag
  • Vasaló és vasalódeszka
  • Ceruza
  • Szabókréta
  • Gombostűk és tűk
  • Varrógép
  • Cérna és fonál

Ollók

Nélkülözhetetlen egy jó szabóolló az anyagok kiszabásához. Jobb- és balkezes ollót is vásárolhatunk. A legkülönfélébb ollók közül választhatunk, a kis kézimunkaollótól a nagy szabóollóig. Kb. 20-25 cm hosszú megfelelő lesz. Hasznos lehet egy kisebb olló is a szélek körbevágásához.

Mérőszalag

Érdemes beszereznünk egy kb. 3 m-es mérőszalagot a függönyök elkészítéséhez, valamint egy kisebbet és hajlékonyát, amellyel körbemérhetjük a sarkakat és a bonyolult görbületeket. A fém mérőszalag igen hasznos, amikor szabályos négyszöget akarunk kiszabni, például egy párnának vagy más kiegészítőnek, amelyik szintén négyszög alakú.

Tűk

Szükségünk lesz különböző méretű, hosszúságú és vastagságú tűkre, attól függően, hogy milyen anyagokkal és cérnákkal dolgozunk.

Gombostűk

A jó minőségű, hegyes gombostűk mind a finomabb, mind a durvább anyagokhoz megfelelőek. Az üvegfejű gombostűket ajánljuk, mivel azokat könnyebb használni, és jól kivehetőek az anyagon, valamint nem sérti meg ujjbegyünket, amikor beleszúrjuk az anyagba.

Levasalható szegőszalag

Ez egy nagyszerű eszköz, amelyet a hagyományos szegőszalag helyett használhatunk. Pontosan kövessük a gyártó utasításait, de a legtöbb esetben egy nedves spongyára lesz szükségünk, amelynek segítségével belevasalhatjuk az anyagba.

Fémgyűrűcskés szett

A lyuk szélét a kopástól védő fémgyűrűcskéket megvásárolhatjuk a rögzítésükhöz szükséges eszközzel együtt. Különféle méretű és záródású gyűrűket vehetünk arany és ezüst színekben.

Szabókréta

Hasznos eszköz, amellyel a szabásmintát rárajzolhatjuk az anyagra. Könnyen eltávolítható, nem sérti fel a szövetet, nem hagy rajta tartós nyomot. Különböző formákban kapható, a lapostól a ceruza alakúig.

Fonalak és cérnák

Fontos, hogy az anyaghoz illő színű fonalat válasszunk a varráshoz, hiszen az öltések látszani fognak rajta. A gyapjúfonál használatának az az előnye, hogy azt feltéphetjük, ha hibát vétünk, míg a poliészterszálakat fel kell vágni vagy ki kell szedni, mert olyan erősek, hogy lyukakat üthetnek az anyagba.

Varrógépek

A varrógép segítségével gyors és hatásos eredményt érhetünk el, és sok időt megtakaríthatunk. Helyesen járunk el, ha varrás előtt egy kis darab anyagon kipróbáljuk az öltéseket, hogy meggyőződjünk arról, hogy jól állítottuk be a gépet. A legtöbb varrógép igen sokféle öltéssel képes varrni, így változatos, tetszés szerinti hatást érhetünk el vele.