Lakástextíliák

Textilek a lakásban, színek és anyagok kiválasztása

Egy szoba kialakításának legizgalmasabb mozzanata az, ami­kor összeválogatjuk a különböző lakáskiegészítőket, például a kárpit színét, a védőhuzatokat, a párnákat, a zsinórokat, a függönyöket vagy éppen a vászonredőnyöket. A különböző megoldásoknak és színkombinációknak olyan széles választé­ka áll rendelkezésünkre, amely alapján bátran kialakíthatjuk a „magunk várát”- tetszés szerinti anyagokból és színekből. Gyűjtsük ki a lakberendezési magazinokból azokat a képeket, amelyek megtetszenek. Segítségükkel előre körvonalazhatjuk pontos elképzelésünket arról, hogy milyen színek és formai megoldások illenek a leginkább egymáshoz – még mielőtt ténylegesen hozzáfognánk a munkához.

Textíliák

Kép fent – Balra: A citrusok színei, mint például a citromsárga, a narancs és a lime együtte­sen vibráló, élénk stílust al­kotnak.

Kép fent  Jobbra: Örömünket lelhetjük abban, ha két vagy három különböző mintázatú, de azonos színvilágú anyagot társítunk. Itt a virágos és a kockás együttese bájos hatást eredményez.

Színek

A színek végtelen választékából és variációiból válogathatunk. Cikksorozatunk öt része a jelenleg legnépszerűbb lakberendezési irányzatokat követi: „klasszikus stílus”, „a természet érintése”, „a virágos otthon”, „a pasztell bűvöletében” és „a merész megoldások”. A legtöbb lakberendezési boltban megtalálhatjuk a teljes színskálát, a világos és a merész színektől a természetes változatokon keresztül a visszafo­gottabb, halványabb árnyalatokig.

Munkánkat kezdjük azzal, hogy választunk egy alapszínt-ez lesz az uralkodó szín. Aztán jelöljünk ki egy másodlagos színt, amelyet fele arányban fogunk hasz­nálni, mint az alapszínt; végül jelöljünk ki egy harmadik színt is, amely kiemeli az előző kettőt, és amelyet a legkisebb mértékben érvényesítünk a helyiségben, pél­dául párnák, szegélydíszek és más kiegészítők formájában.

Az anyagok kiválasztása

Fontos, hogy gondosan válasszuk meg az anyagokat, amelyeket használni aka­runk, és ehhez vegyük figyelembe átalakításra váró szobánk térbeli és színbeli ará­nyait. Az anyag arányainak illeszkednie kell azon bútor méretéhez és alakjához, amelyet kárpitozásához szeretnénk használni. Például válasszunk egy viszonylag keskeny csíkozású anyagot egy kisebb méretű bútorhoz, míg egy szélesebb csíkozásút egy nagyobb méretűhöz.

Gondoljuk át, mekkora anyagra van szükségünk, mekkora területet akarunk befedni, és vajon nincs-e szükségünk egyszínű anyagra, hogy könnyebben dolgozhassunk a mintás elemekkel? Lehetséges, hogy már van egy nagyobb darab mintás vagy színes anyagunk, amelyet tervünk kiindulópontjául akarunk felhasználni – ebben az esetben a kisebb kiegészítők mintázatát és színét kell megfontolnunk.

Ha egyszerre többféle mintázatú anyagot használunk, akkor változatosságot és színt vihetünk otthonunkba. Például ha virágos hálószobát tervezünk, remekül illik hozzá a kockás vagy a csíkos – amennyiben megválasztjuk a megfelelő színeket és arányokat. Ha a lakberendezésnek e részét kissé fárasztónak találjuk, maradjunk a jól bevált három szín mellett, így nem hibázhatunk…

Klasszikus stílus

1. Klasszikus stílus: egyszerű és hatásos, a kék és fehér anyagok ra­gyogó benyomást keltenek együtt, és a legtöbb lakberendezési irányzat­hoz illenek.

A természet érintése

2. A természet érintése: a semleges árnyalatú lakberendezési tárgyak­kal kellemes együtt élni és bármilyen szobához megfelelőek. A krémes, semleges árnyalatok puhák és melegek, míg a sötétebb árnyalatok – mint amilyen a kávé és a csokoládé – mélységet és kiemelő, kontrasztos ha­tást teremtenek.

Virágos otthon

3. Virágos otthon: a virágos anyagok igen széles választéka közül válo­gathatunk, attól függően, hogy milyen stílust választunk. Egyaránt illenek a hagyományos és a modern szobákhoz.

A pasztell bűvöletében

4. A pasztell bűvöletében: a pasztell színekkel jól dolgozhatunk, és sok különböző árnyalatot társíthatunk egymással anélkül, hogy azok kellemetlenül túláradóak lennének.

Merész megoldások

5. Merész megoldások: a telt, erős, élénk színek drámai hangulatot teremtenek a szobában. Bár leginkább az ebédlők és a gyermekszobák kialakításakor használják, ne riadjunk vissza attól, hogy nappalikban vagy hálószobákban is alkalmazzuk.

Fontos szempontok

Semmiképpen se feledkezzünk meg a praktikus szempontokról, különösen használat­bavétel előtt; tehát még idejekorán lényeges kérdéseket kell feltennünk magunknak. Például: Mire fogjuk a szobát használni? Ki fogja azt lakni? Gyerekek is használják majd a szobát? Ha mindezekre a kérdésekre idejében válaszolunk, az hozzásegít a megfon­toltabb döntések meghozatalához.

Amennyiben kisgyermekeink vagy rakoncátlan ti­zenéveseink vannak, abban az esetben igen hasznos lehet a mosógépben mosható vé­dőhuzat. A szennyeződéstaszító bevonat ugyancsak megfelelő megoldás ebben az esetben, ha nem gyúlékony. A legfontosabb szabály azonban az, hogy a bútor, amelyet kiválasztunk, kényelmes legyen, különösképpen, ha sokat használjuk majd.

Hálószobák

A hálószobákban általában az ágynemű játssza a legfontosabb szerepet, és valóban óriási választék áll rendelkezésünkre, a stílusok, a színek és a minták tekintetében egyaránt. A hagyományos hálószobák esetében a klasszikus színek és stílusok a legmegfelelőbbek, míg a semleges, világos színűek és a merészebb mintázatúak inkább a modern kialakítású hálókhoz illenek. Az egyszínű együttesek és a halvány, visszafogott színek kellemes, nyugtató, pihentető légkört teremtenek. Sokan kedvenc ágyneműjükhöz alakítják egész hálószobájukat. Ez jó megoldás ahhoz, hogy megválasszuk az alapszínt, de ne feledkezzünk meg azokról a színekről sem, amelyek kiemelik az alapszínt, de legyen gondunk a kisebb részletekre is.

Ágyneműk és díszek

Balra: Az ágyneműk meghatározhatják az egész hálószoba tónusát: a boltokban csodálatos választékot találunk, de (kedvünket lelhetjük benne!) egyszínű huzatunkat magunk díszítjük.

Jobbra: Az apró részletek teljesen megváltoztathatják az összképet. A szegélydíszek, a gyöngydíszítés és a flitterek különleges hatást eredményeznek.

Varázslatos részletek

Előfordul, hogy nem akarjuk szobánkat teljesen átalakítani. Néha egy kis részlet is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa és harmonikussá tegye a szobánkat – így akár egyetlen szék is – amelyet új anyaggal húzunk be – egészen más jelleget adhat a helyiségnek.

Az utolsó simítások, az apró részletek – mint amilyenek a párnák, a zsinórok, a szegélydíszek, a lámpaernyők és egyéb kisebb kiegészítők – fontos szerepet játszanak abban, hogy egy szobának megadjuk a maga stílusát. A párnahuzatokkal és a zsinórokkal könnyedén változatossá tehetjük, új színfolttal gazdagíthatjuk a szobánkat, anélkül, hogy vagyonokat költenénk rá, míg a szegélydíszekkel, rajtokkal, bojtokkal, fonatokkal finoman eldolgozhatjuk az egyes kiegészítőket.