Lakberendezés

Amit a fürdőszobáról tudni kell, polcok a fürdőben

A fürdőszobát erősen igénybe veszi a ma­gas hőmérséklet, a gőz, a nedvesség, ezért minden felületnek ellenállónak, víz­hatlannak, könnyen tisztíthatónak kell len­nie. De nincs szó spártai fegyelemről, rá­adásul a szép és kellemes fürdőszoba nem is kerül többe.

Fal

Ha a fal jó állapotban van, bátran kifest­hetjük a fürdőszobát (ez a legolcsóbb és a legegyszerűbb megoldás). A matt vagy a selyemfényű festék jobb, mint a fényes, amelyre könnyebben lecsapódik a víz. Fé­nyesre csak a fát fessük. Használhatunk lemosható tapétát is. A közönséges tapé­tát poliuretán lakkal húzzuk át. A zuhanyo­zófülkét ne tapétázzuk, inkább plexit, üve­get vagy csempét használjunk. A kerá­mia-, üveg- vagy mozaikcsempe vízhatlan és könnyen tisztítható. Ha nem tudjuk az egész helyiséget kicsempézni, legalább a kád és a mosdó fölé tegyünk csempét. Lágyabb hatású a lambéria (poliuretán lakkal tehetjük vízhatlanná).

Padló

A fürdőszoba padlója legyen vízálló és könnyen tisztítható. A habalátétes PVC ké­nyelmes és praktikus. Széles anyagot vá­lasszunk, hogy minél kevesebb legyen az illesztés, amelyen beszivároghat a víz. A parafa padló tartós, meleg, jól illik a na­túr színű fabútorokhoz. A parafát rendsze­rint előkezelik, hogy ne foltosodjon, de a fürdőszobában nincs szükség ilyen keze­lésre. A hajópadló kevésbé kényelmes, de nagyon praktikus.

Egyes műanyag szőnyegeket kifejezet­ten a fürdőszobához ajánlanak, de a csomózott, habszivaccsal alábélelt szőnye­gek és a pamutszőnyegek is megfelelőek. A padlószőnyeget ne ragasszuk le, hogy könnyebben kezelhessük, ha meg kell szá­rítanunk.

A kő és kerámia burkolólapok tartósak, de ha nincs padlófűtés, hidegek, nem kel­lemes rajtuk járni. A márvány túl csúszós, hacsak nem teszünk rá szőnyeget. A kvar­cit és a hasított pala nem csúszós, a mo­zaiklaphoz pedig csúszásgátló adalékot lehet keverni.

Világítás

A borotválkozáshoz, testápoláshoz, arc­festéshez közvetlen fényre van szükség, de a kényelmes fürdőzéshez érdemes lá­gyabb, szórt fénnyel is megvilágítani a fürdőszobát. A mennyezetbe süllyesztett spotlámpák szebbek és biztonságosab­bak, mint a felfüggesztett világítótestek, de néha bántóan éles a fényük. A tükör körüli lámpáknak az arcot kell megvilágí­taniuk. A zsalus fényellenző mögé szerelt reflektorszerű lámpák és fénycsövek kivá­lóan, bár kegyetlenül pontosan világítják meg az arcot. A kis teljesítményű, éjjeli jel­zőfény a biztonságot szolgálja. A lámpák kapcsolóját – biztonsági okok miatt – húzózsinórral működtessük.

Ablak

Szinte biztos, hogy fürdőszobában az át­látszó ablak nem felel meg. A maratott, át­tetsző vagy festett üveg sokkal szebb, mint a barázdás vagy rücskös, de a nagy ablakhoz nem praktikus. Szűrt fénnyel világíthatjuk meg a helyiséget, ha az ablak­ra zsalut teszünk, vagy az ablak elé virá­gokkal teli üvegpolcot erősítünk. A vitrázsfüggöny sem rekeszti ki egészen a termé­szetes fényt.

Ha vékony, áttetsző függönyt használunk, úgy világítsuk meg a fürdő­szobát, hogy a tárgyak ne vessenek árnyékot. A mosható vászonredőny is meg­felelő, de redőzött függöny (például római redőny) vagy hosszú függöny csak olyan fürdőszobába való, ahol sok a hely és ke­vés a gőz. Szűk helyiségben az ablaküveget cseréljük ki tükörüvegre.

Fűtés

Ha központi fűtés van a lakásban, a meleg vizet vezessük át a törülközőtartón is (eset­leg vegyünk elektromos fűtésű törülköző­tartót). A ventilátoros, fali fűtőtest szintén kellemes meleget ad. Ezt azonban úgy szereljük fel, hogy még csak véletlenül se érhessük el a kádból, és működtessük húzózsinórral. A fürdőkád és a kád testét ta­karó fal közé kis radiátort építhetünk be, de a falon hagyjunk szellőzőnyílásokat. Ha a fürdőszobaszekrénybe is teszünk radiá­tort, melegen tarthatjuk a törülközőket, és a helyiséget is fűtjük egy kicsit.

Páralecsapódás

A gőz és a páralecsapódás ellen jó szel­lőztetéssel védekezhetünk. Lehetőleg tart­suk melegen a fürdőszobát. A belső he­lyiségekbe elszívó ventilátort kell szerelni, amely automatikusan bekapcsol, ha az aj­tót kinyitjuk vagy a villanyt felkattintjuk. A parafa magába szívja a nedvességet, ezért kevésbé látszik meg rajta a lecsapó­dó gőz, mint a csempén vagy a fényes festéken.

A fehér csempés fürdőszoba

A fehér csempés fürdőszobát egyszerű, klasszikus motívum díszíti. A minta fekete csempéből, fekete fugázással készült.

Napsárga festés

A szépen meg­tervezett lambéria színe jól illik a halvány napsárga falakhoz és a mézszínű gyékényszőnyeghez.

A tágas tetőtéri fürdőszoba jellegzetes vonalait kiemeli a fényes fekete gerendázat

A tágas tetőtéri fürdőszoba jellegzetes vonalait kiemeli a fényes fekete gerendázat, a radiátor és a lakkozott padló.

Elegáns, de olcsó, lakkozott farostlemez veszi körül a kádat és a mosdót

Elegáns, de olcsó, lakkozott farostlemez veszi körül a kádat és a mosdót. A kádra szerelt üveglap meg­védi a fürdőszobát zuhanyozáskor.

Egy német művész házának legnagyobb helyiségét alakította át fürdőszobának

Egy német művész házának legnagyobb helyiségét alakította át fürdőszobának. A burkolat rózsaszín és szürke csiszolatlan gránit. A tükröt száműzték.

Szekrény, polc, fogas

A fürdőszobában minden mosdó- és test­ápoló eszköznek kéznél kell lennie. Miért is rejtenénk el őket? A polcok és a drótre­keszek ugyanolyan hasznosak lehetnek, mint a szekrénykék. A fával vagy melaminnal borított farostlemez polc praktiku­sabb, mint a hagyományos üvegpolc, amely szép ugyan, de állandóan tisztítani kell. A műanyag bevonatú, polcokból, ko­sarakból álló, drótvázas rendszer jobban illik a kis helyiségekbe, mint a robusztus­nak ható szekrény.

Aki szereti elrejteni a rendetlenséget, húz­zon olyan redőnyt vagy rolót a polcok elé, amelynek színe harmonizál a fürdőszobáé­val. Kaphatók mindenféle fürdőszobai kel­lékkel felszerelt gőzálló szekrények is. A kí­nálat az előkezelt mahagónitól az áramvo­nalas rétegelt lemezig terjed.

Gyönyörű fürdő­szoba-burkolat

Gyönyörű fürdő­szoba-burkolat. A kád mögötti tükör és a falon végigfutó törölközőtartó (eredetileg bolti fogastartó volt) megnöveli a teret.

Az üvegcséket sima felületre tegyük, nehogy leessenek. Legyenek közel a kád­hoz, a zuhanyozóhoz, a mosdóhoz. A mos­dó közelében szereljünk fel polcot vagy szekrényt a fogkrémnek, kefének, piperecikkeknek. A fertőtlenítő- és fehérítőszere­ket, erős tisztítószereket zárjuk el a gyere­kek elől. Rendszerint az orvosságos szek­rény is a fürdőszobába kerül; vigyázzunk, hogy semmiképpen se férjenek hozzá a gyerekek. Különleges tükrös szekrények is kaphatók, amelyekbe sok hasznos dol­got építenek be, például borotvához való dugaszoló aljzatot, fénycsövet, esetleg fű­tőtestet, hogy a tükör ne párásodjon be.

Régi és új gondos ötvözése: modern mosdó és csap márvány falvédővel 

Régi és új gondos ötvözése: modern mosdó és csap márvány falvédővel, régi, vasból készült törölközőtartó, eredeti, gyalult padló és ajtó.

A fürdőszobából nem hiányozhat a tö­rülköző-, a szappan-, a fogkefe- és a fog­mosópohár-tartó, a szemetes kosár és a szennyestartó. Ha vécé is van a fürdőszo­bában, vécépapírtartóra is szükség van. A kiegészítők krómból, porcelánból, fából és műanyagból készülnek. A törölközők és a fürdőszobaszőnyeg színe legyen össz­hangban a többi színnel.

Ha van elég hely, tegyünk be széket, esetleg lehajtható ülést, hogy a frissítő zu­hanyozás vagy fürdés után pihenhessünk egy kicsit. Aki „zöldövezetben” szeret mo­sakodni, olyan növényeket vigyen a fürdő­szobába, amelyek kedvelik a meleg, ned­ves levegőt. A sötétebb helyiségben pl. a filodendron, a naposban a begónia és a színes levelű növények érzik jól magukat.

 

 

A rendhagyó, apró fürdőszobába gondosan kiválasztott tárgyak kerültek

A rendhagyó, apró fürdőszobába gondosan kiválasztott tárgyak kerültek: némelyiket használ­ják, némelyiket nem.

Régi fodrászfésűk gyűjteménye a frottír­borítású falakon

 

Régi fodrászfésűk gyűjteménye a frottír­borítású falakon. A fenyőfa polcokon érdekes üvegcsék sorakoznak. A mennyezet jó minőségű fából készült.

Fürdőszoba-különlegességek

A fürdőszoba tervezésekor számolnunk kell a kötöttségekkel: a berendezési tárgyak, a helyiség állandó elemei elsősorban prakti­kus célokat szolgálnak, de az is fontos, hogy szépek legyenek és tartós, könnyen tisztítható anyagból készüljenek. Mégsem kell minden fürdőszobának egyformának lennie. Bátran keverjük az anyagokat és a színeket, a puha padló mellé például vá­lasszunk krómozott fémet és üveglapokat. De maradhatunk egyetlen anyagnál is. A padlót és a falat burkolhatjuk szép, szí­nes mozaikkal, illetve mozaiklappal. Az erős színek, például a fekete-fehér, a vörös vagy az élénk rózsaszín, sokszor kitűnően hatnak a fürdőszobában.

Az egységes stílusú, kényelmes, prakti­kus környezettel már közel is kerültünk a fényűzéshez. Miért ragaszkodnánk a ha­gyományos kádhoz? A legnagyobb fény­űzés az a kád, amelybe egész testünkkel alámerülhetünk. Az olyan kádban, mely­ben áramoltatják a vizet, nagynyomású víz­sugár masszírozza az embert. Külsőre azonban olyan az egész, mint egy túlmé­retezett, hagyományos kád.

A gőz tisztítja a pórusokat és javítja a vérkeringést. Házi használatra is gyárta­nak gőzfejlesztő berendezést. Olyan kád­hoz és zuhanyozófülkéhez használható, amely zárttá tehető. A berendezés nagyon kevés vizet és áramot fogyaszt. A gőzfür­dő után meleg vagy hideg zuhanyt vehe­tünk, hogy felfrissüljünk.