Lakberendezés

A fürdőszoba tervezése és felszerelése

A fürdőszoba azok közé a helyiségek közé tartozik, amelyeket a legnehezebb ügyesen berendezni. A legtöbb fürdőszoba nagyon kicsi: csak szigorú tervezéssel és kompromisszumok árán tudjuk elérni, hogy egyáltalán használható legyen. A teremszerű, nagy fürdőszobákban viszont a sivársággal kell megküzdeni. A problémát az okozza, hogy olyan helyiségben kell a praktikus szempontokat érvényesítenünk, amelynek a pi­henést kellene szolgálnia.

A fürdőszoba áthelyezése általában nem olcsó dolog, de érdemes rá áldozni. Gon­doljuk át, hogy jó helyen van-e a fürdőszo­bánk, könnyen elérhető-e a hálószobából. Lehetőleg legyen egy külön vécé a nap­pali közelében is. Nagy házban második fürdőszobát vagy zuhanyozófülkét is ér­demes kialakítani, melyet az egyik háló­szobához csatolhatunk. Még a legkisebb helyen is elfér egy sarok- vagy ülőkád, egy kompakt zuhanyozó. Ha új fürdőszo­bát építünk, a vécét tegyük külön helyi­ségbe, illetve létesítsünk még egy vécét és zuhanyozófülkét.

A szürke márvány és a fehér kerámiacsempe

A szürke márvány és a fehér kerámiacsempe emeli ki a szép fürdőszoba térbeli adottságait. A tükör és a törülközőtartó egyenesen a londoni Savoy Szállóból való.

Az új fürdőszoba tervezésekor kérjük ki olyan építész vagy vízszerelő véleményét, aki ismeri az építési és csatornázási elő­írásokat. Alkalmazkodnunk kell a meglevő vízvezetékekhez, szennyvízelvezető csövekhez és légelszívó kürtőkhöz. A sok vál­toztatás nagyon megdrágíthatja az építke­zést. Dolgozzunk vízálló anyagokkal: ne vegyünk olyan tapétát, amelyen nincs vé­dőborítás, ne használjunk matt emulziós festéket, rozsdásodó fémet vagy juta alá-tétes szőnyeget. A csatlakozásokat, repedéseket tömítsük szilikonnal.

A fürdőszoba lehet nyugalmas vagy mozgalmas, fényűző vagy egyszerű. Ha kell, itt helyezhetjük el a mosógépet és a ruhaszárítót. Ha elég tágas, tornahelyet is kialakíthatunk benne. Bár a fürdőszoba praktikus célokat szol­gál, a tervezés során kár volna megfeled­kezni a fürdés pihentető és gyógyhatásáról. Egy fárasztó nap után itt lazíthatunk a legjobban. A fürdőszoba olyan hely le­gyen, ahol kényeztethetjük magunkat.

Tegyünk be kényelmes széket, hogy a meleg fürdő után üldögélhessünk egy ki­csit. A törülközőt fűthető rúdon melegít­sük, hogy ne fázzunk, amikor a gőzölgő kádból kilépünk. Szereljünk be egy jó fényforrást az olvasáshoz és a testápolás­hoz. A mosdószerek, szivacsok legyenek karnyújtásnyira a kádtól és a zuhanyo­zótól.

A századfordulón épült milánói házat az eredeti tervek szerint egyszínűre festették

A századfordulón épült milánói házat az eredeti tervek szerint egyszínűre festették. Alig van néhány színfolt az egész épületben; a fürdőszobában a fekete-fehér csempék uralkodnak.

Fürdőszobai kérdőív

 • Hány fürdőszobára, zuhanyozófülkére és vécére van szükségünk?
 • Jó helyen van a jelenlegi fürdőszoba?
 • Hol legyen a vécé? A fürdőszobában vagy külön helyiségben?
 • Sok vízszerelő munkára van szükség?
 • Mennyi meleg vízre van szükség? Elég nagy a bojlerünk?
 • Új berendezéseket kell vennünk?
 • Milyen berendezésre van szükség?
 • Zuhanyozót szeretnénk vagy kádat, esetleg mindkettőt?
 • Milyen típusú csapot szeretnénk?
 • Milyen és mennyi tárolóhelyre van szükségünk?
 • Szükség van-e óvintézkedésekre az idősek vagy a gyerekek miatt?
 • Ellenáll a padló és a fal borítása a gőznek?
 • Központi fűtéses a fürdőszoba vagy külön kell fűteni?
 • Milyen világításra van szükség?
 • Kell-e dugaszoló aljzat a borotvához?
 • Milyen kiegészítőket kell beszereznünk?

A fürdőszoba tervezése

A fürdőszoba – a konyhához hasonlóan – drága helyiség a lakás többi részéhez ké­pest. A kádat és a mosdót nem tologathat­juk később, mint a bútorokat, ezért fontos, hogy jó helyre kerüljenek. A fürdőszobától elvárjuk, hogy praktikus, tartós, könnyen tisztítható, ugyanakkor kényelmes és kellemes legyen.

Alaprajz és tervezés

A fürdőszoba tervezésekor vágjuk ki pa­pírból az alaprajzot és a berendezési tár­gyak kicsinyített mását, hogy ki tudjuk kísér­letezni a leghasznosabb elrendezést. Hagy­junk helyet az ajtó és az ablak nyitására, ke­ressük meg, hova célszerű tenni a csapo­kat, a lámpákat, a bojlert. A bidé, a vécé és a mosdó előtt is hagyjunk elég helyet. Ha a mosógépet a fürdőszobába tesszük, gon­doskodjunk a szellőzésről és a vízelvezetés­ről. Keressünk helyet a törülközőknek, a haj­szárítónak, a borotvának, a mosdószerek­nek. A törülközőtartó a kád vagy a zuhany közelében legyen. Az új kádakba már be­építik a szappantartót. A kád köré polcot szerelhetünk fel, virágoknak, olvasnivalónak.

Csempék, mosdók…

A kis fürdőszobában minden helyet a lehető legokosabban kell kihasználnunk. Ha a mosdót, a vécé lefolyóját és öblítő csövét szekrénnyel építjük körül, mutatósabb lesz a helyiség, és attól fogva talán a tárolás sem jelent majd gondot. A mos­dót, a vécét és a bidét rögzíthetjük a fal­hoz is. A szekrénykéket az üresen maradt sarkokban helyezhetjük el. Ha nincs elég hely hagyományos kád számára, beállít­hatunk sarok- vagy ülőkádat is. A tolóaj­tókkal és a polcok elé szerelt rolókkal he­lyet takaríthatunk meg. A tükrök sokszor csodát művelnek: a nagy falfelületre te­gyünk tükörlapokat vagy -csempéket: meg fog kettőződni a tér. Az ajtóra belül tükröt, fogast és drótkosarat szerelhetünk. Ha a mennyezet magas, a tartalék törülközőt lé­cekből összeállított fregolin tárolhatjuk.

Nagyobb helyiségben természetesen hangulatosabb fürdőszobát rendezhetünk be. Általában nem előnyös a kádat, a mos­dót, a bidét és a vécét nem egyazon fal mellé állítani. Ha szép a kilátás, és a helyi­ségbe nem látnak be, tegyük a kádat az ablak közelébe. A szabadon álló öntöttvas vagy acélkád nyugodtan uralhatja a fürdő­szobát. Ha dobogóval vesszük körül, „süllyesztett” káddá alakíthatjuk át. A fennma­radó helyre kényelmes kanapét vagy tor­naszert tehetünk.

A zuhanyozófülkét vagy a vécét előszobaszekrénybe is beállíthatjuk. Minthogy a kád fölött nincs szükségünk mindenütt ember­magasságú helyre, lejtős tető vagy lépcső alá is tehetünk kádat.

Biztonság

A víz és az áram veszélyes kombináció. A fürdőszobába általában tilos elektromos dugaszoló aljzatot felszerelni, vagy nagyon nagy távolságra kell lennie a csaptól, de az utóbbi esetben le kell fedni vízhatlan lap­pal. Az előírások minden országban mások (a villanyborotva csatlakoztatását általában megengedik). A villanykörték nem marad­hatnak csupaszon: nedvesen rövidzárlatot okozhatnak. A lámpákat, az elszívót és a hősugárzót csak húzózsinórral vagy kívül­ről szabad ki- és bekapcsolni.

Vigyázzunk, hogy a padló, a kád és a für­dőszobaszőnyeg ne csússzon. A kád, a vé­cé és a bidé mellé szereljünk fel kapaszko­dót (a törülközőtartó nem elég erős erre a célra). Az üvegajtó törhetetlen üvegből ké­szüljön. Az orvosságos szekrényre olyan zá­rat tegyünk, amelyet nem tudnak kinyitni a gyerekek. Az erős fertőtlenítő- és tisztítósze­reket zárjuk el. A lekerekített sarkok, sima felületek kínálják a legnagyobb biztonságot.

Szimmetria gyönyör­ködteti a szemet egy francia családi ház fürdőszobájában

Szimmetria gyönyör­ködteti a szemet egy francia családi ház fürdőszobájában. A praktikus fehér csempét kék minta díszíti. A lámpák meleg fénybe vonják a helyiséget, és jól megvilágítják a mosdókat. A termé­szetes anyagból – fából, gyékényből és csontból – készült régi tárgyak még különlegesebbé teszik a fürdőszobát.

A fürdőszoba elhelyezése és a belsőépítész jóvoltából a kád szinte a kertben van

A fürdőszoba elhelyezése és a belsőépítész jóvoltából a kád szinte a kertben van.

Az egybeépített zuhanyzófülke és vécé helytakarékos megoldás

Az egybeépített zuhanyzófülke és vécé helytakarékos megoldás.

Zuhanyt, fürdőkádat és mosdót komponálták egységbe ezen a kis helyen

Zuhanyt, fürdőkádat és mosdót komponálták egységbe ezen a kis helyen.

A fürdőszoba felszerelése

A mai fürdőszobai berende­zésekhez sokféle kiegészítőt kínálnak. Segítségükkel még a legsutább helyiségeket is be lehet rendezni. Ha nem te­lik új berendezésre, javítsuk ki a repedéseket, távolítsuk el a vízkövet. A kádat újrazomán­cozhatjuk, de ehhez inkább szakembertől kérjünk segít­séget.

Fürdőkád

A zománcozott öntöttvas kád és az acélkád szilárd, tartós és nem túl drága. A formája álta­lában hagyományos, de sokfé­le színben kapható. Az akril-kádak kevésbé szépek, ám ol­csóbbak. Nem pattog le róluk a festék, meleg a tapintásuk, de könnyen karcolódnak és el­veszíthetik a fényüket. Az akrilnál erősebb, merev műanyag az üvegszállal erősített poli­észter. A poliészterkádak álta­lában csúnyák, csak a régimó­di, „mancsokon” álló kád után­zata jelent kivételt. Rozsda­mentes acélkádra nem könnyű szert tenni (talán kórházi berendezéseket gyártó cégtől rendelhetünk). A márványkád drága, de mutatós; méret után is elkészítik.

A kádak általában 1,7-1,8 m hosszúak. Ha kevés a helyünk, választhatunk kisebbet is. Az ülőkád kicsi, de a szokásosnál mélyebb, és beépített ülés van benne. A hagyományos kádak­ba is be lehet építeni ülőkét, vagy enyhén ívesre formázni az egyik végüket. Aki óriási kád után vágyakozik, ne felejt­se el, hogy ezt drágább meg­tölteni.

Az épület fölső szintjei nem mindig bírják el a süllyesztett kádat. Mielőtt fölforgatnánk a házat, kérjük ki egy statikus véleményét. Az alacsony ká­dat fárasztó tisztítani, nehéz benne a gyerekeket fürdetni, de megfelelő, ha kicsi a bel­magasság. A kádat alacsony dobogóba is beépíthetjük, és a belső, szabad helyre polco­kat szerelhetünk fel.

Fürdőszoba, dobozba zárva.

Fürdőszoba, dobozba zárva.

Zuhanyozófülke

A zuhany gazdaságosabb a kádnál. Ha lehet, állítsunk fel zuhanyozófülkét. A csapokat kívül helyezzük el, hogy még zuhanyozás előtt beállíthas­suk őket. Kész fülkéket is árul­nak; a kínálat gazdag, az anyagválaszték az üvegtől az akrilig terjed. Egyes model­lekbe ülőkét, fűtött törülköző­tartót és szappantartót építe­nek be. A fürdőszobában azonban nehéz helyet találni nekik. Mutatós alternatíva a méretre szabott, csempézett beugró. Aki inkább a kádban szeret zuhanyozni, olyan ká­dat válasszon, amelynek szé­les, vízszintes az alja, és nem csúszik. A falat, a mennyeze­tet és a padlót burkoljuk víz­álló anyaggal. A kád elé te­gyünk műanyag vagy üveg­paravánt, illetve műanyag füg­gönyt, hogy a helyiség többi részét megóvjuk a víztől.

A zuhanyozófülke csapjait vízszerelővel és villanyszerelő­vel szereltessük fel. Sok csap kézzel is, automatikusan is nyitható-zárható, és a kád csapjá­val vagy külön is szabályozha­tó. Sok csapban hőmérséklet­szabályozó van; ha egyszer beállítottuk, a víz hőmérséklete állandó marad, függetlenül at­tól, hogy a házban kinyitottak-e egy másik csapot vagy sem. Egyes modellek a hőmérsékle­tet és a vízáramot is szabályoz­zák, és automatikusan elzárják a vizet, ha a nyomás egy adott érték alá csökken.

A kézi zuhanyrózsát oda irá­nyítjuk, ahová akarjuk, és min­denki a testmagasságának megfelelően akaszthatja fel. A rögzített zuhanyrózsa muta­tósabb, mert a cső a fal mö­gött fut. A masszírozó zuhany rózsájából lökésekben áram­lik ki a víz; ebből kézi és rög­zített változatot egyaránt gyár­tanak.

Az elektronikus impulzuszu­hany már luxusnak számít. Füg­gőleges, lyukacsos csövekből és állítható szórófejekből áll. Elég furcsa szerzet, leginkább egy régimódi zuhanyra hason­lít. Váltakozva lövell ki nagy nyomású, hideg-meleg vízsu­garakat az egész testre. Az em­ber úgy érzi, mintha dögönyöz­nék. A meleg víz hőmérsékle­tét hőszabályozó állítja be, a vízlökések időtartamát zuhanyo­zás közben változtathatjuk. Kö­zönséges zuhanyként is hasz­nálható.

Márvány luxusfürdőszoba

Márvány luxusfürdőszoba.

Modern mosdó

Modern mosdó.

Mosdó

Akkora mosdót vegyünk, amek­kora még befér a kijelölt hely­re. Legyen elég mély, hogy könnyen fölé hajolhassunk, ha arcot vagy hajat mosunk, és elég széles, hogy a könyökünk­ről belecsöpögjön a víz. A pe­remén férjen el a sampon, és legyen benne mélyedés a szap­pannak. Ha előre fúrtak bele lyukakat a csapok számára, mindig ellenőrizzük, hogy jó he­lyen vannak-e. Ha nem, olyat vegyünk, amelyen nincs lyuk, és fúrjuk ki mi magunk a mos­dót. Szereljük fel kényelmes magasságban. Támaszkodhat állványra, beépíthetjük pipere­szekrénybe, rögzíthetjük fal­hoz. Erre a célra vagy teher­hordó falat válasszunk, vagy támasszuk alá a mosdót fém­konzolokkal.

Vécé

A vécécsészék általában má­zas porcelánból készülnek; színük, formájuk változatos. A szifonos öblítésű vécék tartalma csöndesen és gyorsan eltűnik a lefolyóban.

A hátsó lefolyós egységek hasonlóan, de kisebb csészé­vel is működnek. A tartály nél­küli vécék olcsóbbak, kisebb helyen elférnek, de zajosab­bak. A víz körbeáramlik a kari­ma alatt, hogy tisztára mossa a csészét. Az alacsony csésze a természetesebb guggoló hely­zetnek kedvez; egyre többen kedvelik. Az alacsonyan felszerelt tar­tály a csészéhez csatlakozik, vagy térelválasztó mögé rejtik. A karcsú tartályok 15 cm-es mélyedésben is elférnek. Van­nak olyan lap alakú tartályok is, amelyeknek a tetején van a nyomógomb, és mindössze 12 cm vastagok.

Öntött műanyag zuhanyozófülke

Öntött műanyag zuhanyozófülke.

Bidé

A bidé igen elterjedt Európa-szerte. Ha van elég helyünk, ne mondjunk le róla. A vécé­hez hasonlóan mázas porce­lánból készül. Bizonyára sike­rül olyat találni, amely illik a többi fürdőszobai berendezéshez.

Előírás szabályozza, hogy le­gyen hozzá meleg és hideg vi­zes cső és szellőztetett lefolyó. A bidét a csapból vagy a kari­ma alól lehet megtölteni. Oldalt helyet kell hagyni a lábnak, hátul a térdnek; egyes modellek­nél előfordulhat, hogy a bidét a faltól 10 cm-re kell elhelyezni. Ha nagyon kevés a hely, ki­húzható modellt válasszunk.

Csapok

A csapot a falra vagy a kádra (mosdóra) szereljük fel. A keverőcsapok egy részét zuhany­csatlakozóval és hőszabályozóval gyártják. Karral, nyomó­gombbal vagy forgógombbal működnek. A csap akkor jó, ha szappanos kézzel is könnyen kezelhető, és ha a vízsugarat pontosan a mosdóba vagy a kádba irányítja. A modern csa­pokat sokszor nehéz tisztítani, igaz, a régi keresztfejes és fal­ra szerelt csapok még rosszabbak.

Gótikus pompa egy XIX. századi camargue-i házban

Gótikus pompa egy XIX. századi camargue-i házban. A márvány­káddal összhangban van az elegáns kovácsoltvas szék és falikar, a sárgaréz hattyúnyakú csap, a különleges faburkolat, valamint a gótikus ablakok alakját követő, tükrös szekrényajtó.