Lakberendezés

Redőnyök és zsaluk

A függönyökhöz hasonlóan a redőnyök és zsaluk segítenek a hőszabályozásban, csökkentik a zajt, és óvják magánéletünket a kíváncsi tekintetek elől. Igazi erősségük azonban egyszerű, modern vonalukban rejlik: hagy­ják érvényesülni, sőt kiemelik az ablakot.

Minthogy viszonylag olcsók, és a függönyöknél kevésbé hangsúlyosak, kis ablakokon és apró szobákban is jól hasz­nálhatók. Az arányok azonban fonto­sak. A redőny akkor szép, ha hosszabb, mint amilyen széles. Nagy ablakra tegyünk ezért in­kább több, keskenyebb re­dőnyt: így a beeső fény mennyiségét is finomabban szabályozhatjuk, és a nagy üvegfelü­let is lágyítható.

Egyszerű roló

A XVIII. század óta népszerű: használható önmagában és sú­lyos drapériával vagy lágy, fé­nyes függönnyel kombinálva egyaránt. Az egyszerűen felszerelhető készleteket magunk is felrak­hatjuk. Vásárolhatunk a raktá­ron tartott szabályos méretek­ből, de csináltathatjuk méret után is. Fontos a megfelelő kelme kiválasztása, különben a feltekeredés egyenetlen lesz. A sűrűn szőtt pamutvászon a legtöbb helyen megfelel, de a konyhában és a fürdőszobában vízhatlan anyagra van szükség.

Az egyszerű roló szép lehet beszegve, rojtozva vagy színes szalagokkal is. A mintás anya­gokon ne változtassunk. Na­gyon hatásos lehet, ha a festett ablakkeret kiemeli vagy megis­métli a roló valamelyik színét.

Színes reluxa

Színes reluxa

Római redőny

Leeresztve ugyanúgy fest, mint az egyszerű roló, de felhúzva széles redősorokba rendező­dik, mint egy szép karnisdrapé­ria. Magában is tetszetős, de egyszerű függönnyel is kombi­nálhatjuk. A római redőny kü­lönösen nappaliba vagy ebéd­lőbe illik. Hatásosan árnyékol­hatja az erkélyről besütő napot.

A római redőnyt – amely rendszerint függönyanyagból készül – bélelni kell, így szebb lesz az esése, és persze több fényt nyel el. Magunk is készíthetünk ró­mai redőnyt, bár nem lesz olyan könnyű dolgunk, mint az egyszerű rolóval. Használjunk széles csíkokat vagy mintákat, egyszerű kartont vagy áttetsző kelmét.

Osztrák és girlandos redőny

Béleletlen anyagból készül. Leeresztve egyenes, rendsze­rint csipkésen szegett, felhúzva buggyos, füzérszerű formát ölt. (Felhúzásra a hátoldalra varrt szalagokban futó zsinór szol­gál.) A girlandos redőny ke­vésbé telt, mint az osztrák. Mindkettő díszes és fényűző, némelyik oldalt és alul szalagos szegélydíszt is visel: félig felhúzva festenek a legjobban.

 Osztrák redőny fehér brokátból

Osztrák redőny fehér brokátból

Fa- és papírredőnyök

A papírredőny erős, merev, redőzött papírból készül. Sokféle színben kapható, egyszerű és dekoratív. A fából és nádfonatból ké­szült redőny sokféle változat­ban létezik. Van, amelyikhez gyufaszál méretű, sötétre fes­tett vagy nyers színű fadarabkákat szőnek vászonba: a fény a réseken át szűrődik be. A fából és bambuszból készült re­dőnyök Sommerset Maugham hangulatát idézik – különösen szépek erős, áteső napfényben.

Hagyományos redőny

A hagyományos faredőny mára teljesen átalakult: a lécek egé­szen vékonyak, a mozgató rudak olykor átlátszó plexiből vannak. Fémből, fából vagy műanyagból készül, hozzáillő zsinórral, sokféle színváltozat­ban.

Az ilyen redőny semleges hatású, és különösen szépen emeli ki a magas, mély tokban ülő ablakokat. Nehezen tisztít­ható. A fából készült redőny anyaga legtöbbször cédrus, ami drága ugyan, de csodálatosan lágy fényt ad a szo­bának.

Fehér szalagfüggöny

Fehér szalagfüggöny

Szalagfüggöny

Tulajdonképpen függőleges redőny: legtöbbször keskeny vászoncsíkokból, falécekből, selyemből vagy szintetikus kel­méből készítik. A csíkok alul és fölül vannak rögzítve. Elforgatva nyitható vagy csukható, illetve elhúzható az ablak oldalára. Gyakran hasz­nálják a padlótól mennyezetig érő ablakokon.

Zsalu, ablaktábla

Elegánsan mutat franciaablak vagy erkélyajtó előtt. Jól jöhet, ha egymás melletti, furcsa ala­kú, külön-külön nehezen kezel­hetőablakokkal kell megbirkóz­nunk. Kívülre is tehető. A ki­hajtott zsalugátertől az unal­mas homlokzat sokkal érdeke­sebb lesz.

Papírredőny

Papírredőny

 A fehér római redőny megszűri a fényt

A fehér római redőny megszűri a fényt, és eltakarja az előnytelen kilátást.
A Viktória kori ablakkeretet és az eredeti fatáblát gondosan letisztították, és simára csiszolták. A textúra és az erős dekoratív hatás szépen harmonizál a puritán szoba padlójával

A hálószoba vastag falába teraszra néző ablakot vágtak

A hálószoba vastag falába teraszra néző ablakot vágtak: a sötét sarokból kitűnő munkahely lett

A ferde falfelületen futó csigás redőny színesíti az egyébként tartózkodó konyhát

A ferde falfelületen futó csigás redőny színesíti az egyébként tartózkodó konyhát. A márvánnyal burkolt munkafelületet a pácolt fabútor és a hajópadló ellenpontozza

Az óriási műteremablakot egyszerűen és hatékonyan fedi a redős kelme

Az óriási műteremablakot egyszerűen és hatékonyan fedi a redős kelme

Harmonikás fatáblák lambériás szobában, a napfényt egyszerű roló szűri meg

Harmonikás fatáblák lambériás szobában, a napfényt egyszerű roló szűri meg