Lakberendezés

Tető felújítása

A zsúp- vagy zsindelytetőt meredekre épí­tik, hogy az eső gyorsan lefolyjon róla. A cserép- vagy palatető lejtése kisebb; a hullámlemezzel fedett tető még laposabb. A lapos tetőre régebben ólom- vagy cink­lemezt tettek, újabban aszfaltos és bitume­nes borítást használnak.

Ha a cserép elkopik, nem biztos, hogy újat kell venni. A patinás, régi palát vagy cserepet alulról is összefoghatjuk rugal­mas műanyaggal, hogy ne ázzon be a tető. Soha ne használjunk olyan kötőanyagot, amelyet kívül kell a tetőre kenni; ez ma­ga alá rejti a cserepeket, és nem lehet leva­karni.

Az ausztráliai bádogtető a csíkos festéstől és a faszegélytől lett ilyen vidám.

Az ausztráliai bádogtető a csíkos festéstől és a faszegélytől lett ilyen vidám. Kinek ne támadna kedve betérni ebbe a fogadóba?

Ha nem tudjuk megmenteni a tetőt, próbáljuk meg régi darabokkal kiegészí­teni a cserepeket. A jól látható helyeket fedjük le a még használható, eredeti cse­repekkel vagy palával, a pótlást pedig a belső oldalakra, hajlatokra vagy más, kevésbé feltűnő részekre tegyük. Dör­zsöljük át az új palát vagy cserepet trá­gyalével, íróval vagy folyékony növény­tápszerrel; hat hónapon belül az aktív organizmusok jóvoltából elhalványul a régi és az új anyag közötti különbség. A színt korom bedörzsölésével mélyít­hetjük.

Az „idő vasfoga” markánsabbá tette a New York-i háztető bonyolult formáit és zsindelyoromzatát.

Az „idő vasfoga” markánsabbá tette a New York-i háztető bonyolult formáit és zsindelyoromzatát.

Az ólom drága, de cinkkel, rézzel vagy alumíniummal pótolható. Az új fém színe egy kicsit elüt, ezért az új le­mezt is kevésbé feltűnő helyre tegyük. A zsindelytető kijavítására általában ka­nadai cédrust vagy vörös cédrust hasz­nálnak. A régi hullámlemezt megfoltozhatjuk, vagy ha kell, kicserélhetjük.

Eresz, esővízcsatorna

Az ereszeket és a csatornákat Angliában régen feketére festették. Ennek a megol­dásnak kétségtelenül számos előnye van. Ha azonban túl sok a cső, jobb, ha elvon­juk róluk a figyelmet, mégpedig úgy, hogy a festetlen fal színének lágyabb változa­tára mázoljuk be azokat.

Ha a háznak festett fala van, akkor ugyanolyan színű fes­téket használjunk a csövekre. Az eresz és az esővízcsatornák felújításakor igyekez­zünk az eredetinél kevesebb csövet hasz­nálni, és ezeket lehetőség szerint a ház sarkánál vezessük le. Egyedül álló vagy ikerháznál a csöveket irányítsuk valame­lyik oldalfalra.

Díszítés

A régi épületeket gyakran ékesíti díszes tetőgerinc. Az ócskapiacon szép cserepek­re bukkanhatunk.

Az 1892-ből származó, somerseti ház díszes oromvédője gondos konzerválás nyomait mutatja.

Az 1892-ből származó, somerseti ház díszes oromvédője gondos konzerválás nyomait mutatja.

Találhatunk egy-egy oromdíszt is, me­lyet hajdan a gerinc végére és a tetők il­lesztési pontjára tettek, vagy egy-egy szép, régi kéményfejet, amely úgy fest, mint egy óriási sakkfigura. A fehérre festett házon a tetőcsúcsot díszítő oromvédő deszka harmonizálhat a bejárattal, ha az megnyugtató vagy sötét tónusú.

Deszkaborítású ház

Az amerikai deszkaborítású ház gótikus hangulatát még érzékletesebbé teszi a falak egyöntetű színe, amely összhangban van a tetőével.

A tégla-, kő- vagy színes falú házon az az oromvédő deszka mutat jobban, amely az ablakkeret és a többi faszerkezet színét követi.