Otthon

Üveg, fém és kerámia ápolása otthon

A bolti üveg- és fémtisztítók gyakran igen sokféle vegyszert tartalmaznak, amelyek használat közben a bőrünkre kerülhetnek vagy belélegezhetjük őket. Nem érdemes kockáztatni. Egy sor természetes anyag van, például a citromlé és a só, amelyek kitűnően megállják a helyüket az üveg, a fém és a kerámia tisztításában.

Csillogó üveg

A tükrök és ablakok tisztításá­nak egyik legegyszerűbb és leg­ártalmatlanabb módja az, ha egysze­rűen szódavizet spriccelünk rájuk, majd szárazra töröljük őket.

  • A legtöbb ablak megtisztítható ecetes vízzel; ha csíkos marad, adjunk a vízhez némi mosogatószert is! A karcolások fogkrémmel tüntet­hetők el, amelyet puha ronggyal, ke­resztirányban dörzsölve kell felvinni.
  • Az üveg asztallapokat citromlével törüljük át, majd fénye­sítsük ki nem bolyhozódó, puha ronggyal!
  • Üvegholmik moso­gatásakor adjunk egy kevés citromlevet vagy ecetet az öblítővízhez, így szebben fognak csillogni.
  • A poharak kézi mosogatá­sához használjunk forró vi­zet és tiszta szappant! A foltosodás elkerülése ér­dekében öblítsük le, és azonnal töröljük szárazra őket! A talpas poharakat a kehelynél fogjuk meg, ne a törékenyebb szárnál!

Ragyogó fémek

Alumínium: Az alumínium kopásálló fém, de a lúgos tisztítószerek, például a klóros fehérítőszerek, a mosószóda és a szódabikarbóna reakcióba lép­nek vele, s felmarhatják a felületét.

Ne hagyjunk ételeket állni alumí­niumedényben, mivel felmarhatják az edény felületét.

A foltosodás elke­rülése érdekében soha ne tegyünk alumíniumedényeket (a sütőformá­kat is beleértve) mosogatógépbe!

Az alumíniumra égett ételmara­dékot úgy távolíthatjuk el, hogy az edénybe vizet és egy hagymát te­szünk, majd forraljuk.

Amit tudni kell

Az üveg és fémtisztítókról

A bolti ablaktisztítók legtöbbje ammóniát alkoholt és felületaktív anyagokat tartalmaz. Némelyikükbe butil-celloszolvot is kevernek, amely a bőrön át könnyen felszívódik, és egészségügyi panaszokat okozhat. A fémtisztítók súrolóanyagokat, például habkövet tartalmaz­nak, emellett különféle illékony és ártalmas anyagokat, például oldó­szereket, petróleumot vagy lakkbenzint. A házi tisztítószerek sokkal olcsóbbak és biztonságosabbak, ráadásul ugyanolyan hatékonyak.

Vörös- és sárgaréz

A vörös- és sárgaréz holmikat gyakran védő lakkbevonattal árusítják — ezeket egyszerűen szappanos vízzel tisztítsuk! Bevonat nélküli darabok esetén az alábbi módszerek segíthetnek.

A sóból és citromléből készült krém kiváló szer réz és sárgaréz tisztításához. Először dörzsöljük be vele a tárgyat, majd öblítsük le!

A sárgaréz makacs foltjait próbáljuk meg fehér fogkrémmel és néhány csepp olívaolajjal ledörzsölni, majd langyos vízzel öblítsük le, és töröljük a felületet szárazra!

Ne súroljuk a vörösréz főzőedényeket! A mérgező zöld foltok eltávolításához használjuk 1 rész só és 2 rész fehér ecet elegyét! Öblítsük el, töröljük szárazra, és fényesítsük!

Bronz

A bronztárgyakat ne mossuk meg, csak portalanítsuk őket rend­szeresen! Időnként töröljük át őket lenolajba mártott ronggyal, majd fényesítsük puha textíliával!

Öntöttvas

Az öntöttvas rozsdafoltjait dör­zsöljük át finom csiszolópapírral vagy acélgyapottal, szárítsuk meg, majd töröljük át növényi olajjal!

Az öntöttvas edényeket mindig kézzel mosogassuk el, azonnal töröl­jük szárazra, és a rozsdásodás elke­rülésére töröljük át növényi olajjal!

Króm

A krómtárgyakat szódabikar­bónával megszórt nedves szivaccsal tisztítsuk, de az almaecet is kitűnő.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél evőeszközt áztassuk 10 percre a mosogatóba, forrásban lévő víz és 3 evőkanál szódabikarbóna keverékébe!

Kerámia

A mázas cserépedényre égett étel meleg, szappanos vízben való áztatással lazítható fel, majd műanyag súrolóval távolítható el.

A mázatlan edényeket csak vízzel mosogassuk, különben a mosogatószer beivódik az agyag pórusaiba, és onnan főzéskor az ételünkbe is.

A teáskannáról a csersavfoltok I rész szódabikarbóna és 2 rész meleg víz keverékével távolíthatóak el. A folyadékot hagyjuk éjszakára a kannában, majd alapos öblítés után töröljük szárazra az edényt! A porceláncsészéből a teafolt puha szövetre szórt sóval távolítható el.

Edénytisztítás

Az alábbi egyszerű szer alu­mínium főzőedények tisztí­tására alkalmas. Az ecet he­lyett használhatjuk az alma vagy a citrusfélék héját is.

  • 2 csésze borkőpor
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 liter víz
Keverjük össze a hozzávaló­kat majd forraljuk 10 percig az edényben!