Ötletek konyhákhoz

A konyhai munkaasztal megfelelő megvilágítása

A konyha jó megvilágítá­sa barátságos légkört te­remt, és fontos ahhoz is, hogy a házimunka sike­res legyen.

Konyha megvilágítás

Amíg a konyhaasztal volt a központi munkahely a konyhában, elég volt a mennyezeti lámpa mint fényforrás. Többnyire állítható magasságú volt, aszerint, hogy a munkát állva vagy ül­ve végezték. A tűzhelynél már a fény­nek háttal állt a háziasszony. A mo­dern konyha felső szekrénysorral van kialakítva, ami a munkaasztalt beár­nyékolja.

Ezért manapság a konyhát munkaterületekre osztják, amelyek célzott világítást igényelnek. Már a konyha tervezésekor is jelentős szerepe van a megvilágításnak. Ha a bútorok és gépek helyét megállapítot­tuk, már azt is tudjuk, hogy hol és mennyi fény szükséges. Ilyenkor még a szerelvények elrejthetők a beépített bútorok mögé. A konyhában a fényeknek különleges szerepük van. Anélkül, hogy vakítanának, jól megvilágítják a munkahelyet.

Világítótestek

Világítótestek vezetékkel együtt kaphatók 8-58 W teljesítménnyel és 32-152 cm hosszban.

Jó megvilágítás és kellemes általános fény a konyhában

Nagyon lapos beépített lámpatestek

A teljes tér megvilágítása a pontfények mellett is fontos. A sötét és világos ál­landó váltakozása nem tesz jót a szem­nek. 25 W szükséges a konyha egy négyzetméterének a megvilágítására, és 10 W arra a területre, amit fény­csővel látunk el. A fénycsövek ener­giatakarékosabbak az égővel ellátott lámpáknál, de a bekapcsoláskor vib­rálnak, és ez hátrányos.

A munkaasztal feletti közvetlen fény­forrás újabban a lapos lámpatest, amit közvetlenül a felső szekrényre lehet szerelni. Ez a legegyszerűbb. Alternatív megoldás, ha teljes felüle­tükkel a felső szekrény aljába építik be, de akkor nem halogénégővel, mert ez esetben külön trafó és kábel szere­lendő fel.

Szögvas

A szögvas, amit a fénycsővel együtt adnak, lehetővé teszi, hogy laposan vagy álló hely­zetben szereljék a lámpatestet.

A polc széle tartja a lámpát

A polc széle tartja a lámpát. A szögvas segít­ségével a polc élére szerelhető a lámpa.

Halogénégőket szerelnek be előre a lécbe

Halogénégőket szerelnek be előre a lécbe, és aztán kábelezik. Választható 2, 3 vagy 10 W erősségben.

Adapter

Az összekötő adapter leegyszerűsíti a világítótestet tartalmazó léc soros szerelését A kábel helyett ezt az adaptert használják.

Lécek

A fénycsöveket tartó lécek csak 2 cm helyet foglalnak el, és a szekrénylap mögött ideálisan elhelyezhetők.

Fémszalag

Fényszalag több, egymáshoz erősített világítótestből megfelelő fényt biztosít a hosszú munkafelülethez.

Ilyen a helyes munka­asztal-megvilágítás

Képünkön egy példával szem­léltetjük a helyes munkaasztal-megvilágítást. A felső szekrény alatt a lámpa elég alacsonyan van ahhoz, hogy ne világítson a szemünkbe. A szekrény le­meze eltakarja a világítótestet, amit ennek ellenére, ha az égőt cserélni kell, jól elérhe­tünk.

Ilyen a helyes munka­asztal-megvilágítás

A kismértékű felmelege­dés, amit a halogénlámpa vagy fénycső okoz, nem zavarja a többi berendezést. A halogén­lámpa meleg, kellemes fényt ad. Ez a munkahely optimálisan van megvilágítva. A tűzhely környékén már a ter­vezéskor figyelembe kell ven­ni, hogy a szagelszívó többnyi­re egy vagy több lámpával van felszerelve, amik a sütéshez és a főzéshez elégséges fényt adnak.