Ötletek konyhákhoz

Mosogatás és csaptelep: a konyha vizes központja

Mosogató

A mosogató sok konyhai munka középpontja. Ezért jut különleges jelentőséghez a konyha tervezésében.

Annak ellenére, hogy a mosogatógép sok konyhában átveszi a mosogatás munkáját, a mosogató vagy a mosoga­tóközpont jelentősége mégis megnö­vekedett. A konyhai munkára fordított idő felét a vizes területen töltjük el. A súlypont ma már az étel előkészítése. A húst a sütés előtt meg kell mosni és felszeletelni, a zöldséget meg kell tisztítani és felvágni. A mosogatómedence akkora legyen, hogy néhány konyhai eszközt vagy ké­nyes poharat kézzel könnyen el lehes­sen mosni. Nálunk még jövőkép a hulladékok környezetkímélő kezelése, azaz a szemét szétválasztása.

Megold­ható a mosogatóban elhelyezett sze­métőrlővel, amelyen át a zöldség hul­ladéka stb. egy biovödörbe esik bele. Meg kell tehát jól gondolni, hogy a konyhában hol helyezkedjen el a mosogató. Fontos eszköz a keverőcsap. A vízellátás függvényében magas vagy alacsony nyomású csaptelepet válasszunk. A kihúzható tömlős zu­hanyfej megkönnyíti a munkát. A süllyesztett terület és a kifolyó hossza a mosogató nagyságá­hoz és annak különféle feladataihoz alkalmazkodik.

Nemesacélból ké­szüljön lehetőleg a mosogató

Nemesacélból ké­szüljön lehetőleg a mosogató. Ezek egy medencével és csepegtetővel egy 45 cm-es alsó szekrény­be illeszthetők.

Műanyagból ké­szült színes mosoga­tók

A műanyagból ké­szült színes mosoga­tók matt felülettel mindenféle szín­hatást lehetővé tesz­nek. A műanyag hő­álló, színezett, és könnyen rendben tartható.

Csepegtető

A csepegtetőfelület mosogatófedélként használható, ha munkaterületként akarjuk a mosogatót is használni. Íme egy kis mérete ellenére is teljes értékű moso­gató, kiegészítő me­dencével.

Mosogató- és csepegtetőmedence

Mosogató- és csepegtetőmedence külön lefolyóval szerelhető be a munkalapba. 45 cm széles alsó szekrény elegendő a beépítéshez.

A mosogatókőtől a vizes munkahelyig: legyen a mosogató a konyha centruma

Mosogató

Szabad tér a kényel­mesen használható első részen és nagy medenceátmérő a sü­tőlemezek, tepsik stb. részére a nagy moso­gatóban, ahol aszim­metrikusan helyezték el a medencét és a csepegtetőt.

Mosogató

A zöldséghulladéknak találták ki a tetővel ellátott dobozt a mosogatóban, amelyből a hulladék az alsó szekrényben tárolt vödörbe önthető.

Mosogató

A munkafolyamato­kat ésszerűen szabá­lyozza ez a nagy, ke­resztben fekvő me­dencével ellátott mosogató. A vágódeszka elcsúszásmentesen van a nagy csepegtetőfelület elején elhe­lyezve.

Nyolcszögletű ez a színes műanyag mo­sogató elkülönített csepegtetővel

Nyolcszögletű ez a színes műanyag mo­sogató elkülönített csepegtetővel. Beépíthető akár egy sarokelembe, akár egy 60 cm széles alsó elembe.

Helytakarékosan van ez a kis nemesacél mosogató a konyha­sarokban

Helytakarékosan van ez a kis nemesacél mosogató a konyha­sarokban elhelyezve. Az egyesített csepeg­tető és kiegészítő me­dence is elfér.

Konyhasarkot ezzel a nagy mosogatóva

A konyhasarkot ezzel a nagy mosogatóval kitűnően lehet vizes munkahelyként hasz­nálni. A kiegészítő medencébe szűrőbetét került. A csepegtetőt ételek előkészítésére is lehet használni.

A megfelelő keverőcsap a konyhában: színben és működésben összehangolva

Keverőcsap

Minden konyhai munkánál használjuk a keverőcsapot. Vizet kell használni az előkészítéshez, a főzéshez és a mosogatáshoz.

Krómozott kétcsapos keverőcsap

Krómozott kétcsapos keverőcsap. Megoldás a hideg és meleg víz szolgáltatására a mosogatóhoz.

A kétcsapos csaptelepet akkor részesítik előnyben

A kétcsapos csaptelepet akkor részesítik előnyben, ha a vízhőmérsékletet nem a kifolyáskor szabályozzák.

Krómozott csaptelep

Krómozott csaptelepek illenek a legjobban a nemesacél mosogatóhoz. Semlegesek a töb­bi konyhai berendezés színéhez képest.

Fehér csaptelep

Ennek a fehéren rétegelt csaptelepnek a fe­lülete hőálló, és a háztartási tisztítószerekre nem érzékeny.

Gránitmintázatú a mosogató és a csaptelep

Gránitmintázatú a mosogató és a csaptelep. A keverőcsap rétegelését több munkafolya­matban hordták fel.

A 230 mm-es kar különlegesen hosszú

A 230 mm-es kar különlegesen hosszú. A csaptelepet 360 fokban el lehet fordítani. Nagy mosogatókhoz ideális.

A tömlős lefolyóból kihúzható zuhannyal

A tömlős lefolyóból kihúzható zuhannyal az edények könnyűszerrel leöblíthetők.

A tömlős lefolyóból kihúzható zuhannyal

Süllyeszthető ez a keverő csaptelep zuha­nyozóval. Egyszerűen el kell fordítani és el­süllyeszteni, és az ablak kinyitható.