Ötletek konyhákhoz

Hogyan válasszunk a munkalapok közül?

Amikor e sorok írója a saját konyháját három évvel ezelőtt felújította, úgy tűnt, rátalált álmai konyhájára. Ma, három év elteltével már jól tudja, hogy a munkalapokon nem lett volna szabad spórolnia. Lássuk, mi történt, és mit tanulhatunk ebből a példából.

Munkalapok

Három évvel ezelőtt vá­sároltam egy közepes árfekvésű, márkás konyhabútort. Az egyik kony­habútorgyártó modelljébe szerettem bele a szakvásáron, és megörültem, amikor egy üzletben felfedeztem ugyanazt a modellt, ráadásul számomra elérhető áron. A magas fényű, fehér betéteket alumínium keretbe helyezték, a fogantyúk pedig krómozottak voltak. A nemesacél háttérrel, a szag­elszívóval, valamint a márvány­lapos asztalkámmal és fából készült székeimmel együtt igazi álomkonyhának tűnt.

Még ma, három év eltelté­vel is tetszene, ha nem látnám a munkalap hibáit. A bal olda­lon, ahol a férjem esténként a vörösboros palackot kinyitja, halványrózsaszín foltok éktelenkednek. A mosogató és a tűzhely közötti munkalapon sárga foltok vannak. Természetesen reklamáltam, sajnos, sikertelenül, vagyis túl későn.

Azért ne gondolják, hogy a konyhám piszkosnak vagy elhanyagoltnak tűnik! A tisztító- és súrolószerek, a türelem és az idő megteszi hatását, a foltok elhalványulnak, … aztán egy újabb helyen ismét előtűnnek. A mosogatógép feletti munkalap felhullámosodott, ami akkor vehető észre, ha az asztalnál ülünk.

Mindenképpen új munka­lapokra van szükség. Ezúttal azonban nem fogok kizárólag .a a modell szépsége és a pénztárcám szűkössége I alapján dönteni. Szakszerű döntést hozok, amiben az anyag minősége és használhatósága éppen olyan súllyal esik latba, mint az esztétikum.

Szem előtt a munkalap

Mutatós konyhabútor itt, bá­mulatos konyhai technika ott. Első pillantásunk egyike mégis mindig a munkalapra esik, amit a felső szekrényben elhe­lyezett, süllyesztett világító­testek csak tovább hang­súlyoznak. Az esztétikai szempontok ezért továbbra is nagyon fontosak, hiszen a jól megválasztott munkalap meghatározza konyhánk alaphangulatát. A fehér csempék modern és mégis különleges hangulatot teremtenek a személyes beszélgetésekhez. Ha megfelelően választjuk ki a színeket, formákat és anyagokat, még egy rusztikus hangulatú konyhában is létjogosultsága lehet a csempének, ami őseink beépített tűzhelyét is felidézheti.

A munkalapok és a háttérfelü­let világos színű juharból készült

A munkalapok és a háttérfelü­let világos színű juharból készült, amely finom kont­rasztot alkot a karakteres, natúr terrakottával.

A fa, illetve a fa-dekorral felszerelt műanyag használata ismét előtérbe került. íme két, árban meglehetősen eltérő megoldás. Az egyik modell­jének alaphangulatát a természetes terrakotta adja, a munkalapok pedig világos színű juharból készültek. A másik modell konyhájában az előtérben elhelyezett élénk kék bútorok jól harmonizálnak a természetes barnával. Hangsúlyosabb a fa tónusa, mivel a szekrénybetétek és a munkalapok is ugyanolyan színű és minőségű anyagból készültek. A túlságosan steril hatású fehér, vagy a hideg nemesacél bútoroknak a fa kiváló kiegészítője. Megjelenésében modern, ugyanakkor otthonos konyhát eredményez.

A napjainkban használt legkorszerűbb anyagok egyike a corian, egy matt felületű műanyag, amely optikailag tágítja a teret, és nyugodt, kiegyensúlyozott atmoszférát teremt. A jobb alsó képen látható modell az átlósan erezett erdei fenyőt kombinálja a bézs színű coriannal, illetve a magas fényű szürke és kék felületeket a gránitra emlékeztető, szürke coriannal. A nemes márvány és gránit minden konyha értékét emeli.

optimális berendezésű konyha

Ez az optimális berendezésű konyha a mun­kalapok és az ajtólapok színét variálja. A süllyesztett főzőlap lehetővé teszi, hogy fő­zés közben a hátsó edényeket is könnyedén szem előtt tudjuk tartani.

A lakberendezési magazi­nokban számomra mindig feltűnik, hogy a belsőépítészek milyen különös gonddal és találékonysággal bánnak a munkalapokkal. A kis fülkéket teljesen beborítják, a mosogató és a tűzhely mögötti falat félkör vagy háromszög alakú borítással védik, a felső faliszekrények közé pedig a munkalap anyagából polcrendszert iktatnak be.

A gránitszerke­zetű corian jól kijelöli a mun­kafelületeket

A gránitszerke­zetű corian jól kijelöli a mun­kafelületeket. Ez az anyag kiválóan ellen­áll az igénybe­vételnek.

Nekem a fa, a corian és a nemesacél ízléses kombi­nációja tetszik: nemesacél a főzőrészeknél, fa munkalap az előkészítő részeken, és corian borítás a tökéletesen beépített mosogatónál. Mindehhez az én konyhám túlságosan kicsi, ezért zsúfolt hatást keltene. Egy tágas térben azonban, ahol esetleg egy középen elhelyezett munkaasztal is elfér, izgalmas és eredeti ötleteket valósíthatunk meg.

A munkalap és funkciója

Főzés, mosogatás, aprítás, hámozás, húsdarálás, gyúrás, sodrás, tárolás, a hulladék elhelyezése — ezeket a műveleteket a konyhában, a munkalapon nap mint nap elvégezzük, ami elég ok arra, hogy néhány szót ejtsünk a szerepükről is.

Rendezőelvként vegyük figyelembe a négy alapvető munkafolyamatot, amelyek a következők: előkészületek, előkészítés, főzés és mosogatás. A munkalap anyagának és ma­gasságának meg kell felelnie az igényeknek. A legújabb ergonómiai eredmények alapján az ideális magasság 90-95 cm, szemben a korábban elfogadott 86 centiméterrel. Az átlagosan 18 cm mélységű mosogató indokolttá teszi a munkalap kb. 5 cm-el való megemelését. A fáradságos munkákhoz, mint például a torta­díszítéshez, a hús panírozásához vagy a hal filézéséhez általában kb. 10 cm-el magasabb munkalapra van szükség, míg a főzéshez az átlagnál 10 cm-el alacsonyabb munkalap az ideális. így job­ban rálátunk a tűzhely hátsó részén elhelyezett edényekre.

Nagyon praktikus meg­oldásnak tartom a tűzhely mellé, a munkalapba épített fémbetéteket, továbbá az alsó szekrényben elhelyezett szemeteszsák-tartó konténert vagy a munkalapba tolható, illetve abból kiforgatható vágódeszkát.

Konyhai munkalap

A saját konyhámban a mosogató és a tűzhely utólag van beépítve a munkalapba, így az illesztési pontokat csak nagyon fáradságos munkával tudom megtisztítani. Ha a konyhát most alakítanám át, ragaszkodnék a süllyesztett mosogatóhoz és a gyárilag beépített tűzhelyhez. Ennek az eljárásnak nagy előnye, hogy a bútor a szállítás közben sem sérülhet meg.

A napi tisztítás szempont­jából nagyon fontos, hogy a munkalap minél nagyobb részét egyben készítsék el, továbbá, hogy a munkalapot és az alsó szekrényeket a leg­inkább károsító nedvesség elleni megfelelő védelemmel ellássák. A fali illesztést a kü­lönböző szigetelőprofilok te­szik tökéletessé, amelyek egy­úttal a fal egyenetlenségeit is kiküszöbölik. A tapasztalt szakember a bútort eleve úgy építi be, hogy a lapok befelé kissé lejtsenek, ez az eljárás ugyanis megakadályozza, hogy a víz a földre csepegjen. A szegélyek megfelelő kikép­zése is védelmet nyújthat.

Számomra a beépített, mozgatható elemekből álló mosogató a legszimpatikusabb, mivel optimális helykihaszná­lást tesz lehetővé. A tolható-mozgatható vágódeszkán salátát, zöldségféléket és gyümölcsöket apríthatunk fel vagy tárolhatunk, és tolhatunk a mosogatótól az előkészítő pultig. Ez a megoldás egyúttal megnöveli a rendelkezésre álló munkafelület nagyságát is, hiszen a mosogatót is munkalappá alakítja.

A munkalapot többféle alapanyagból is készíthetjük. Az esztétikum és a használhatóság szempontjain túl fontos az ár és a tartósság. A leggyakrabban használt anyag a műanyag, a terméskő és a corian, ezt követi a nemes­acél és a fa. Ez utóbbi két alapanyag egyre közkedvel­tebbé válik.

Az árkülönbségek meglehetősen nagyok

Egy 60 cm széles, lekerekített szegélyű műanyag lap folyó­métere 2-3000 Ft. Az elülső szegélyre felvitt enyvezett faborítás 800 Ft-tal növeli a költségeket. A corian ára átlagosan 14000Ft, míg a gránit — minőségtől függően — 30000 Ft felett kezdődik. Jelenleg a legdrágább alapanyag a lávalap, amelynek ára 50 000 Ft felett van.

A műanyag munkalapok tulajdonképpen préselt lemezből állnak, amelynek rétegeit műgyantával ragasztják össze, végül egy dekorációs réteggel vonják be, amely az anyag védelméről is gondoskodik. A lapot szorító­lapokkal vízhatlanná préselik, a széleket pedig lekerekítik. A felületkezelés véd a karcolásoktól. A világos felületen a karcolások sokkal kevésbé szembetűnőek, mint egy sötét tónusú munkalap esetében.

Furnérlapok

A masszív vagy préselt furnérlapokat szigetelő enyv vei kezelik, végül speciális olajjal vagy alapozó lakkal kenik be. Nagyon ellenálló anyag a corian, amely természetes ásványokból és akrilátból áll, gyakorlatilag elnyűhetetlen és könnyen ápolható. A homogén anyagból a mélyebb karcolásokat csiszolópapírral távolíthatjuk el. A mosogató beépítését és a falcsatlakozásokat fugák nélkül alakítják ki. A tömör felület taszítja a szennyeződé­seket, a házimunka közben keletkező színezőanyagokat, a savakat és az alkoholt.

A savakkal és más vegyi anyagokkal szemben a ne­mesacél kevésbé ellenálló. A karcolás és az „ujjlenyo­mat” nem hagy rajta nyomot, általában cseppmentes felülettel készítik. A terméskő mellett nem csak az értéke szól. Jól ellenáll a karcolásnak és a hőhatásnak, de ami talán a legfontosabb, nem érzékeny a nedvességre. A márvánnyal ellentétben nem károsítják a savak és a festékanyagok.

Nedvesség okozta károk

Térjünk vissza néhány gon­dolat erejéig a nedvesség okozta károkhoz. Nagyon fontos, hogy a fali csatlakozá­sok, valamint a mosogató és a tűzhely beépítése során kiala­kított fugázás mindenképpen vízhatlan legyen. Jól véd a nedvességgel szemben, ha a munkalapok hátlapját vízhatlan réteggel vonjuk be.