Konyha

Munkalapok a konyhában

A konyha nemcsak konyhaszekrényekből, asztalból és székekből áll. A konyha funkció­jának betöltéséhez ezeken és a konyhagépe­ken kívül szükség van néhány nélkülözhetet­len kiegészítőre. A legfontosabb közülük a munkalap, valamint a munkalap és a felső szekrények közötti függőleges felület kiala­kítása. Szükség van a tökéletes világításra és a megfelelő mennyiségű elektromos csat­lakozási lehetőségre.

A munkalap felülete egészen biztosan a konyhasor leginkább igénybe vett és leg­jobban terhelt részei közé tartozik. Anyagának meg kell felelnie a higiéniai elvárásoknak, kopás- és hőállónak, valamint a konyhai vegyszerekkel szemben is ellenállónak kell lennie. A munkalap jelentősen befolyásolja a konyha összhatását is, ezért a színe is fontos szempont. Ma már a legkülönbözőbb anya­gokból és számos mintából, színből választ­hatunk. A bőség zavarában ügyeljünk arra, hogy a beépített pult összhangban legyen a konyha színeivel és stílusával. Gyakori megol­dás, hogy a pult anyagával burkolják a fölötte levő falrészt is a felső szekrényekig, a helyi­ség így egységes benyomást kelt.

Jó tanács

A konyhában gyakorta okoz gondot, hogy a munkalapra kiömlő folyadék becsorog az alsó szekrényekbe, ezért a pult elülső élét hagyjuk egy kicsit előre­nyúlni. Jobb esetben a munkalap élén alul végigfutó horony (vízvető) vezeti le a folyadékot a padlóra.

Kompozit anyagok, azaz műkő

Corian, Polyston, Stonex, Technistone – csak néhány név a kompozitanyagok közül, ame­lyek játékosságot, eleganciát és fantáziát visznek a belső terekbe. Alkalmazásukkal bármilyen elképzelésünket valóra válthatjuk a konyhai munkalappal kapcsolatosan -kerekített, organikus formák, beépített moso­gatótálca, megemelt lábazat, beépített főző-centrum, korlátlan színlehetőségek stb. Kitalálhatunk bármit, semmi sem lehetetlen.

A kompozitanyagok, más néven a műkő szétzúzott kövek, ásványok elegyítésével keletkezik, színezékanyaggal és kötőanyag­gal, pl. tiszta gyantával keverve. Az egyes cégek azonban féltve őrzik saját receptjüket. A műkövek nálunk is elérhetők az üzletekben és a hagyományos anyagok mellett egyre nagyobb teret nyernek a modern belső te­rekben.

Munkalap konyhábanA konyhai munkapultnak tetszetősnek, strapabírónak és könnyen tisztántarthatónak is kell lennie.

A kompozitanyagok a természetes követ utánozzák, ugyanakkor sok tulajdonságuk előnyösebb annál. Nem porózusak, nem szívják magukba sem a zsírokat és olajokat, sem a szagokat. A műkő lapokat hézagok nélkül illesztik egymáshoz, az illesztések lát­hatatlanok. Ezáltal tökéletesen sima felület jön létre, amelyen így nem tudnak lerakódni szennyeződések és nem penészesednek. Ezen előnyökön túl a kompozitanyagok felü­lete szilárd, könnyen tisztítható és ápolható. Ha a felület bármilyen módon sérül, akkor át lehet csiszolni és fényezni. Komolyabb sérülések esetén az anyagot előbb megjavít­ják, majd utána csiszolják és fényezik át, vagyis ezután is úgy fog kinézni, mintha új lenne.

Minden kompozitanyagot könnyű megmun­kálni, lehet vágni, csiszolni, fényezni, fúrni, és egy bizonyos hőmérsékletre hevítve egysze­rűen, hajlítással formázható. A hézagmentes ragasztási technológia tovább növeli a forma látványosságát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akármilyen hosszú és széles, tetszőle­ges, akár szabálytalan alakú munkalap létre­hozható egyetlen csatlakozás nélkül.

Bármilyen alakú lapra van is szükség, az kompozitanyaggal teljesíthető. Tervezhetünk félkör alakú munkalapot, bordázott vagy tet­szőlegesen kerekített elülső éleket, a moso­gatótálca elülső oldala lehet ívelt stb. A víz­szintes munkalap anyagából kialakíthatjuk pult fölötti függőleges falfelületet. A vékony rétegek áteresztik a fényt, ezért ha az ilyen vékony felületek háttérvilágítást kapnak, szo­katlan fényeffektusok keletkeznek.

MűkőA műkő nem a legolcsóbb választás, de talán a legpraktikusabb.

A gyártók állandóan szélesítik a szín- és felületistruktúra-kínálatot. Vannak tiszta pasz­tell- és telített színű kompozitok, erezett min­tájú vagy csillogó hatású felületek. De ezenkí­vül lehetőség van a forgalmazónál megren­delni a saját elképzelésünk szerinti színt és felületi struktúrát. A szín a lap teljes vastagsá­gában azonos. A színes lapok kombinálhatók egymással, ezt kihasználva a legkülönbö­zőbb mintákat és motívumokat hozhatjuk létre. Egymásra ragasztással szendvicslapo­kat lehet kialakítani a különböző színekből, ilyenkor az éleken érdekes vizuális hatások jönnek létre.

A kompozit anyagból készült konyhai munka­lap nem olcsó, ám ez az egyetlen hátránya, és ezt messze elhomályosítják a felsorolt előnyös tulajdonságok. A kompozit ugyanis normál konyhai tevékenységgel gyakorlatilag tönkretehetetlen. Tisztítása és ápolása is egyszerű, ehhez a megszokott tisztítószere­ket lehet alkalmazni.

Természetes kő

Magasabb beszerzési ára miatt természetes kőből készült munkalapot ritkábban látunk a konyhákban. A kő igen ellenálló a mechani­kai sérülésekkel szemben, kemény, egyúttal azonban merev és hideg. A különböző kőfajtáknak érdekes, egyedi struktúrájuk és raj­zolatuk van. A konyhában leggyakrabban alkalmazott természetes kő a márvány és a gránit. A márvány érzékeny a háztartásban gyakran használt savakra, amilyeneket a bor vagy a citrusfélék leve tartalmaz. A savakkal, de a kopással és a nagyobb hőmérséklettel szemben is ellenállóbb a gránit.

Laminát

A legmodernebb anyagok mellett továbbra is népszerű maradt a laminát, ami a többi anyaghoz viszonyítva a legelőnyösebb árú választás. A laminált munkalapok – amelyek kielégítik a tisztítással és ápolással, valamint a higiéni­ával és a hibátlan kialakítással szemben támasztott követelményeket – faforgácsok szintetikus gyantákkal történő ragasztásával készülnek, nagy nyomáson és hőmérsékle­ten. A felületüket aztán laminálással – azaz gyantával átitatott papír ráragasztásával -kezelik, sima felületeket kapva. A laminált lapok különböző vastagságban, változatos színekben és mintákkal készülnek. 150 °C-os hőmérsékletet is kibírnak, azaz nem árt nekik a forró víz, sőt a forró olajnak is ellenállnak. Viszont az átforrósodott fazekak károsíthat­ják, és nem ajánlott rajta vágni sem.

LamináltKedvező áruk miatt közkedveltek a laminált munkalapok.

Fontos megakadályozni, hogy a nedvesség az éleknél a lap belsejébe jusson, ezért az éleket védeni kell. A jó minőségű élvédelem befolyásolja a munkalap árát. Az olcsóbb megoldást az ABS élfólia, a puha műanyagra vagy gumira emlékeztető propilén élvédő képviseli. Többet kell fizetnünk, ha az él-védelmet fával, alumíniummal vagy rozsda­mentes acéllal oldják meg.

Fa

Egy következő lehetőség a fából előállított munkalap. Ennek az alapja lehet egyetlen tömör falap vagy falamellákból ragasztott lap. A fa kétségtelenül nagyon szép, termé­szetes alapanyag, munkalapnak viszont a legkevésbé alkalmas.

Fa munkalapA fa munkalapok szépek ugyan, de a konyhában hamar elhasználódnak.

Nem ajánlott a főző-és a mosogatózónában használni, ugyanis nem hőálló és nem kopásálló, továbbá meg­telepednek benne a baktériumok. Ebből következik, hogy amennyiben a megterhelő konyhai körülményeknek kitett konyhasorba fa munkalapot helyezünk, az rövid élettar­tamú lesz.

Nemesacél

Ha minimalista stílusú és hi-tech eleganciát sugárzó konyhát szeretnénk, akkor a nemes­acél, azaz a rozsdamentes acél felületeket kell előnyben részesítenünk. A fém munkalap gyakorlatilag tönkretehetetlen, higiénikus és könnyen tisztítható, viszont rendkívül érzé­keny a karcolásokra.

NemesacélA nemesacél munkalapok könnyen tisztíthatók, viszont nehéz megóvni őket a karcolódástól.

A rozsdamentes acél vízzel könnyen tisztítható, de utána a felületet azonnal le kell törölni száraz ronggyal. Speciális tisztítószerek is kaphatók a nemes­acélhoz. Az vízkőnyomokat meleg vízzel, hígított ecettel vagy szódabikarbónával tud­juk letisztítani. A súrolópor, a fémszálakat tartalmazó szivacs, ill. a klórt, sósavat vagy valamilyen fehérítőszert tartalmazó készítmé­nyek károsíthatják a fémfelületet.