Konyha

Mire figyelj elemes konyhabútor választásánál?

Igényeinknek, anyagi helyzetünknek megfelelő konyhai berendezést csak akkor tudunk vásárolni, ha változatos stílusú és karakterű, különféle árkategóriájú, nagy színválasztékú bútortípusok közül választhatunk. A mai bútorigények azonban csak nagysorozatú gyártással elégíthetők ki, ezért az uniformizáltság elkerülésére a tervezők különböző homlokfelületek, fogantyúk és díszítőelemek alkalmazásával teremtik meg a változatosságot.

Ezek az apró részletek, díszítő és kiegészítő elemek adják meg a bútor jellegét. Pl. a keretbetétes keményfából készült homlokfelület párkányzat rusztikus jellegűvé teszi a bútort, ugyanazon elemekből laminált forgácslap felület bükk-keretezéssel, egyszerűségében szép megoldást ad.

Miért érdemes akár elemes konyhabútort választanunk?

Általános az az irányzat, hogy az elemes bútorok funkciójából eredő egymás mellé sorolás mértani ridegségének enyhítésére, szögletességeinek oldására törekszenek a tervezők, hogy lakályos, egyéni hangulatot adjanak a konyhának.

Elemes konyhabútor
Elemes konyhabútor

Ez a törekvés magyarázza a természetes fához való vonzódást is. A fa meleg színével és erezetének játékával, nemes egyszerűségében Is meghitté teheti berendezésünket, még akkor Is, ha ez a „természetes faanyag” csak a homlokfelületek furnérborítására szorítkozik. A fa ilyen módon való alkalmazása tette lehetővé a bútorok egy csoportjánál a régi stílusformák  átfogalmazott  felelevenítését. Keményfa keretekkel, betétek kialakításával és igényes részletekkel a régi asztalosmunkák patináját ötvözik a modern technikával.

Ez ugyanakkor gyártástechnológiai problémákat vet föl, mivel a bútorgyárakat évtizedeken keresztül a nagysorozatú szögletes síklapokból összeépített bútorok gyártására alakították ki. Az új igény tehát az, hogy sorozatgyártással is létre tudjanak hozni kézműves jellegű bútoralkatrészeket.

Ilyen új megoldás pl. a membránpréselt betét és furnérozott idomléc használata, amelynek segítségével a forgácslap-gyártás keretén belül hatásosan oldották meg a betétes ajtók gyártásához szükséges furnérozott keret és betét előállítását. Igen erőteljes törekvés a tervezők részéről a lekerekített ajtó és munkalap élek alkalmazása. Ezt a kívánalmat ún. postforming lapokkal lehet kielégíteni, amelynek gyártása hazánkban is megkezdődött.

Konyhabútor munkalapja: ne a legolcsóbbat válasszuk!

Nagy igénybevételnek kitett felület a konyhabútorok munkalapja, amelynek a szabvány előírásai szerint vízzel, hővel, gyenge savval és lúggal szemben ellenállónak kell lennie.

Konyhabútor munkalap - legyen tartós!
Konyhabútor munkalap – legyen tartós!

A fedőlap általában nagy ellenállású, hőálló dekorittal van borítva. Az élek lezárásának a lapfelülettel azonos ellenállásúnak kell lennie, hiszen a használat közbeni fólialeválás sok bosszúságot okozhat, ezért az éleket műanyag fólia vagy különböző profilkialakítású keményfa élléc zárja. Tökéletes vízzáró a postforming eljárás, amelynél a tetőlap borítóanyaga ívesen ráhajlik az élre is. A munkalap hátsó vízzárását műanyag vízzáró profil, vagy postforming vízzáró idomléc biztosítja.