Ötletek konyhákhoz

A konyhai munkalap: anyag és dekoráció

Munkalap

A munkalapok ne csak robusztusak és könnyen kezelhetők legyenek, hanem szépek is, és illeszkedjenek a konyhai berendezéshez.

Munkalapok

Ebben a kirakatban különféle anyagok és dekoritlemezek láthatók. A rétegelt falemez egymáshoz ragasztott rudakból áll, ezért teljesen csavarodás mentes. Leg­többször műanyag réteggel vonják be. Könnyen megmunkálható, és a felületek választéka szinte végtelen. Ritkán készül­nek a munkalapok egy darabból. Itt a kötőelemek, profilok és zárólécek is lát­szanak.

Az ideális munkafelület szép, robusztus higiénikus és könnyen kezelhető

A konyhai „munkapad” legjobb anyaga

Ideális, minden igénynek egyformán megfelelő munkalap nem létezik. A hús felszeleteléséhez legjobb a stabil hústőke használata, egy márványlapon a tészta jól nyújtható, és a mosogató környékén a nemesacél volna a leg­jobb megoldás.

A mostanában alkalmazott műanyag­gal rétegelt forgácslemezek (HPL) na­gyon jó dörzsölési és ütésálló tulaj­donságokkal rendelkeznek, és könnyen kezelhetők. A vágáshoz viszont mindenképpen egy deszka alátétet kell használni. Mivel ez az anyag nagyon sok mintával készül, minden berende­zési stílushoz találunk megfelelőt. A saját kezű megmunkálás probléma­mentes.

Egyszerűen megmunkálható például a tölgyfából ragasztott falemez. Meleg árnyalatú, élő felületű, és az évek során a használattól szép patinát kap. Nem könnyű az ápolása. Az olajos vagy viaszos kezelés időnként megismétlendő.

Azok a forgácslemezek, amelyek vas­tag réteg műanyag-ásványianyag keve­rékkel vannak bevonva, toldás nélkül egymáshoz illeszthetők. Sajnos ez az anyag nagyon drága, és nem alkalmas saját kezű beépítésre. Ugyanez vonat­kozik a különböző kőzetekre, mint a márvány vagy a gránit. A nemesacél is csak speciális szerszámokkal munkálható meg.

Munkalap

Itt a munkalap mindennapi feladata használat közben világosan látható.

Pontos munka a konyhasarokban

Pontos munka a konyhasarokban. A mosogatót a munkalap sarokelemébe építették be. Az L alakú munkalapok részeit fugamentesen kötötték össze.

A gránit dekorlemez nagyon jól illik a szürke alsó szekrénysorhoz

A gránit dekorlemez nagyon jól illik a szürke alsó szekrénysorhoz. A csillogó felület nem olyan érzékeny a karcolásra, mint a matt, strukturált.

A famintás dekorlemezt a fal és a munkapult közötti szegélyként használták

A famintás dekorlemezt a fal és a munkapult közötti szegélyként használták. Minden dekorlemezhez kapható azonos mintájú szegőcsík.

Sarokkötő léc

Az alumínium sarokösszekötő léc áthidalja a fűrészelt él és a lekerekített első él közötti fugát mindkét munkalaprészen.