Lakásdekoráció

Falak, munkalapok és padlók a konyhában

Nem választhatunk beépített szekrénye­ket függetlenül a munkalapoktól, csepp­fogó lapoktól és más felületektől, ezért a színek és anyagok tervezésekor ezeket se hagyjuk ki a számításból. Érdemes felkutatni azokat az anyagokat, amelyek az életstílusunknak és a pénztárcánknak a legjobban megfelelnek.

Ellenálló falburkolás

A festett falak adják a hátteret a konyhabútor számára, de a munkalapok és a mosogató fölött szükség van védőburkolatra is. A leghagyományosabb cseppfogó anyag a kerámiacsempe – kemény, mosható és változa­tosan díszít. A festett fa lambéria valamivel lágyabb megjelenésű, jól eltakarja a nem egészen tökéletes fal­felületeket, és ha olaj alapú, magas- vagy selyemfényű festékkel vonjuk be, lemosható. A pala- és gránitburko­lat elegáns és masszív. Az újabb, szokatlanabb burkoló­anyagok közé tartozik a rozsdamentes acél, a tábla vagy csempeformában kapható alumínium és a hőálló üveg, amellyel hűvösebb megjelenést biztosíthatunk.

Kerámiacsempe

A kerámiacsempe a konyhai falak és cseppfogó felületek hagyomá­nyos burkolóanyaga, amely tartós és könnyen tisztítható felületet ad, és számtalan minta- és színvariáció kialakítását teszi lehetővé.

A munkalapok kiválasztása

A munkalapoknak fontos esztétikai szerepe van. Az olcsó felületek elronthatnak egy elegáns bútort, a szép anyagok viszont még a legegyszerűbb konyhabútort is „megemelik”. A stílus mellett azonban a gyakorlati szempontokat is figyelembe kell vennünk: a különböző anyagok más-más előnyökkel rendelkeznek.

 • Laminált munkalap: A legolcsóbb, és valószínűleg a leg­gyakrabban választott laminált burkolóanyag könnyen tisztítható, és óriási szín- és mintaválasztékban kapha­tó, beleértve a márvány-, pala- és gránitutánzatúakat is. Nem túlságosan kemények, és vágásokkal maradandó károkat tehetünk bennük.
 • Kő: A valódi gránit vagy márvány sokkal drágább, de nagyon praktikus a főzőlap környékének borítására, mivel kopás- és hőálló, emellett könnyen karbantart­ható. Kisebb konyhákban, ahol viszonylag rövid mun­kalapokra van szükség, megengedhetjük magunknak, hogy ilyet válasszunk. A gránit, a pala és a márvány tésztagyúrásra is alkalmas, ezért érdemes egy gyúró-deszkányit berakatni belőle egy hosszabb felületbe.
 • Fa: A legjobb megoldás a rétegelt-ragasztott fa, amely úgy készül, hogy az összeragasztott farétegeket kereszt­ben elvágják, és az így kapott keresztmetszet adja a deszkát. Felülete sokkal ellenállóbb a vágások okozta károsodással szemben, összekarcolódás után könnyen felújítható, de érzékeny a hőre, és karbantartásként gyakran be kell olajozni. Más anyagú munkalapba beilleszthetünk egy ilyen darabot vágódeszkának. A vízálló, olajozott keményfa rugalmassága miatt alkalmas a mosogató körüli rész borítására, ahol ki­csúszhat a kezünkből egy-egy üveg- vagy porcelántárgy.
 • Modern munkalapok: A drága, de egyre népszerűbb rozsdamentes acél egybefüggő felület hatását kelti az acélmosogatóhoz illesztve. Koriánból (gyantából és ásványból készült kopásálló anyag), surellből (poliészterbázisú műanyag) és más modern anyagok­ból egybeöntött mosogatót és munkalapot is lehet készíteni.

Stílus

A modern konyhába összeválogathatunk különböző stílusú felületeket. Az itt látható berendezésben jól megférnek a laminált munkalapok, az élénk színű szekrények, a fehér és króm kiegészítők és a PVC-padló.

Hogyan hatnak az anyagok

Modern hatású, ha különböző felületeket társí­tunk: acélt lágy fával, vagy sima üveget palával.

 • Fa munkalapokhoz, vágódeszkákhoz és padlókhoz használható. A felületet mindig kezeljük alapozóval és/vagy olajozzuk le.
 • Csempe – padlóra, falakra és munkalapokra. Színesek, de könnyen repednek vagy törnek, a fugázó anyag pedig elpiszkolódhat.
 • Üveg – polcokhoz, cseppfogó felületekhez, munkalapokhoz, sőt akár szagelszívókhoz is.
 • Fém – szerelvényekhez, padlókhoz, bútor­frontokhoz, cseppfogó felületekhez és munka­lapokhoz, ezen kívül konnektorokhoz, fogan­tyúkhoz és akasztósínekhez, vagy a fa munkalap elülső széle mentén futó szegélyhez.
 • Gránit – mosogatókhoz, cseppfogó felületek­hez, munkalapokhoz.
 • Pala – munkalapokhoz, cseppfogó felületek­hez, padlókhoz.
 • Márvány – padlókhoz, munkalapokhoz és gyúródeszkákhoz. A sötét márványon nyomot hagynak a savas anyagok, például a citromlé.
 • Gumi – padlókhoz. Tekercsben vagy lapok­ban, illetve poliuretán változatban kapható, és modern, funkcionális környezetben meleg tex­túrájú járófelületet alkot.

Kímélő padlóburkolatok

A konyha padlójának könnyen tisztíthatónak, csúszásmentesnek és elég puhának kell lennie ahhoz, hogy a leejtett edények lehetőleg sértetlenül ússzák meg a balesetet. A mindig esztétikus látványt nyújtó fa megfelel ezeknek a követelményeknek. A meglévő jó állapotú deszkákat lelakkozhatjuk, vagy akár a régire új faburkolatot is fektethetünk. A PVC-vagy a linóleumpadló puhább és olcsóbb. A kettő közül a linóleum a nagyobb kopásállóság és a rugal­masabb, mivel természetes anyagok, többek között parafa és lenmagolaj keverékéből készül, és idővel egy­re ellenállóbbá válik. Az egyedi minták szempontjából is több lehetőséget tartogat.

Kreatív felületek

A konyhai eszközöket és gépeket is felhasz­nálhatjuk a helyiség stílusának és színskálájának kiala­kításához. Napjainkban nagyobb felületválaszték áll rendelkezésünkre, mint valaha. A hagyományos sima fehér mellett élénk színű lakkozott felületekkel is talál­kozhatunk. A szálcsiszolt vagy fényes acél-, alumínium-és krómfelületek funkcionális megjelenésűek, hőálló üvegből pedig meglepő módon például már szag­elszívó is készül, amely harmonizál az üveg cseppfogó felülettel és munkalappal.

Fényes szeközök

A szálcsiszolt vagy fényes felületű fém konyhai eszközök nagyon népszerűek. Fényvisszaverő felszínt alkotnak, és gyakran lenyűgözően modernek, esztétikusak.