Ötletek konyhákhoz

Kicsi és mégis nagyvonalú konyha, felújítás

Ez a konyha igazán megérett a felújításra, így látták ezt a tulajdonosok is, amikor álom-konyhájuk megtervezésével egy szakembert bíztak meg. Egészen meglepő, hogy mi minden fér el csekély hét négyzetméteren.

Kicsi konyha

A már középkorú házaspár a régi konyha berendezését is nagy műgonddal válo­gatta össze, azonban az egyedi elemekből összeállított bútorok a több mint 40 év alatt elhaszná­lódtak korszerűtlenné váltak. így már éppen időszerű volt a cseréjük.

Ilyen volt!Ilyen volt: a konyha régi képe

A házaspár rendelkezésére álló 6,9 négyzetméter valóban súrolja a még konyhának hasznosítható legkisebb alapterület alsó határát. A tervező azt a feladatot kapta, hogy a lehető legkisebb hely­igényű, ergonómiai szempontból azonban ideális beépítést alakít­son ki sok tárolótérrel, modern elemekkel, szellős terekkel és valóban egyedi ötletekkel kombi­nálva. A konyhát egy középkorú házaspár igényeinek és szoká­sainak megfelelően kellett kiala­kítani, akik előzőleg a tervező számára megfogalmazták a konyhával kapcsolatos összes elvárásukat. Nézzük meg, hogy mi valósult meg belőle!

Alaprajz

Ragaszkodtak a fából készült, ám mégis színes konyhabútorhoz. Ez a kívánság tökéletesen illesz­kedik a jelenlegi divatirányzat trendjébe, hiszen a faanyag és a színek különböző kombinációja jelenleg is hódít.

Kék színek az új konyhábanKék színek az új konyhában

A rendelkezésre álló modellek beható tanulmányozása után a képen látható bútor mellett döntöttek, amely égerfából készült keretbe foglalt ultramarinkék ajtólapokból áll, és az igazán időtálló eleganciát képviseli. Az égerfa jól mutat a talapzatnál, a munkalapokon, a polcok látható részein és a koszorúszelvényen. Az otthonos alaphangulatot a fa színének melegsége teremti meg, a kék betétek pedig még jobban kiemelik a fa karakterét.

Modern kiegészítők a fém-rúdból készült fogantyúk és a tudatosan elhelyezett nemesacél­elemek, az ebben a kis térben nagy szolgálatot tevő páraelszívó, a krómozott mosogató, a sütő ajtaja és a vízhatlan, elölről fával borított válaszfalak, igazi esztétikai látványt nyújtanak.

Elrendezés

Nagy gondot fordítottak a bútorok kiegyensúlyozott elrendezésére, amit elsősorban a nyitott részek, valamint a két méteres magasságot elérő szekrény elemek határoznak meg. A terv az ablak alatt, illetve körben kialakított tágas munka­lapok elhelyezésével folytatódott. A sarkos elrendezés lehetővé teszi, hogy az előkészítő munkalapról a mosogató, és a tűzhely is könnyedén elérhető legyen.

A kis tér optimális kihaszná­lásakor döntő szempont volt az ergonómiai követelmények betartása, illetve a megbízónak az a kérése, hogy a falakat a tervező lehetőleg ne borítsa be teljesen a szekrényelemekkel, hanem inkább fűszerezze a bútorok elhelyezését egyedi ötletekkel.

Mosdó

A kombinált hűtőszekrény egy három fiókos, négy­csillagos fagyasztószekrényből és egy tágas, 172 literes hűtőrészből áll, amelyben akár a nagybevásárlás is elfér. A hely szűkössége miatt egy 45 cm szélességű moso­gatógépet választottak, amelybe egyszerre nyolc teríték tölthető be. A moso­gatógépet tökéletesen beillesztették a konyhabútor többi eleme közé.

Hulladéktárolás

Napjainkban nem árt gondoskodni a háztartási hulladék osztályozásáról sem, ezért a mosogató alatt egy 45 cm széles hulladékválogató berendezést helyeztek el. Így lehetőség van a műanyag hulladék, a biohulladék, az üveg és a papír szétválasz­tására. A két kivehető tartály egyenként 8 liter űrtartalmú.

Ebben a kis konyhában a nehezen kihasználható sar­kokat is hasznosítani kellett. Ezt a problémát két kifordít­ható, kétpolcos sarokszekrény nyel oldották meg. Mindkét polc kiemelhető, és elegendő helyet biztosít a háztartási eszközöknek és edényeknek vagy az élelmiszernek.

Polcok

A mosogató felett elhelyezett fali szekrények nyitott kialakításúak, polcszélességük 75 cm. A nyitott polcok mellett két, csapóajtóval felszerelt szekrényke kapott helyet.

Az ablak alatti részen a 230×75 cm-es munkalap igazán tág teret biztosít. A munkafelületeket a moso­gató- és főzőtér irányában, a sarkokban helyezték el, méghozzá úgy, hogy két személy kényelmesen tudja végezni az előkészítő mun­kákat, és a főzést. A munkalap alatt kapott helyet a konyha­ruhatartó, egy 40 cm széles szekrény, valamint egy 15 cm széles, rekeszekre osztott alsó szekrényke.

A konyha meghatározó eleme a két darab, 95 cm ma­gas és 45 cm széles, edények tárolására alkalmas szekrény. A friss levegőről a 92 cm szé­les, nemesacélból készült pára­elszívó gondoskodik. A kerá­mialapos tűzhely alatt talál­ható két 90 cm széles szek­rényben elegendő hely van az edények és az élelmiszerek elhelyezésére. Közvetlenül e mellett található a kihúz­ható tároló, amelyben jól elhelyezhetők a tisztítószerek.

Régi sarokRégi sarok

Rejtett hulladéktárolóRejtett hulladéktároló (új sarok)

A teret egy 134 cm magas szekrény rész zárja le, amely­nek különösen érdekes része a praktikusan, derékmagas­ságban elhelyezett sütő. Ez alatt található két fiók és egy nagyobb, kihúzható szekrény­rész a különféle sütő- és főző­eszközök számára, ez 30 cm mély, és négy, kifordítható tároló kosarat rejt. A tökéletes helykihasználásról a nemesacél akasztófelületek is megfelelően gondoskodnak. A beépített elemek teljes hosszukban kihúzhatóak. A házaspár kívánságára a lábazatban egy biztonságos létrát helyeztek el, melynek segítségével a magasabban elhelyezett elemek is könnyedén elérhetők. S hogy minden apró négyzetcentimétert kihasználjanak, az alsó részen elhelyezett, fiókok növelik a rendelkezésre álló tároló helyet.

Összefoglalás

Mindent összevetve a be­mutatott konyha ára 400 000 és 800000 Ft közé esik. A különbség abból adódik, hogy a konyhát különféle felszereltségben, konyhai berendezésekkel és extrákkal bővítve alakíthatjuk ki.