Otthon

Fűtési rendszer energiatakarékos átalakítása

Melengető megoldások

Otthonunk úgy is lehet meleg, hogy nem ártunk vele a Földnek. Fűtési rendszerünk hatékonyságán azért is érdemes elgondolkozni, mert általában ez a legnagyobb (vagy az egyik legnagyobb) energiafogyasztó otthonunkban, és igen sokba kerülhet. Szerencsére számos módszer van a költségek csökkentésére.

Mit jelent?

A fűtőberendezések két nagy csoportba oszthatók: működhetnek sugárzásos és áramlásos elv szerint. A fűtési rendszereket szintén két kategóriába soroljuk: megkülönböztetünk központi fűtést és térfűtést.

 • Sugárzásos fűtés: közvetlen módon, láng vagy izzó fémszál segítségével melegít.
 • Áramlásos fűtés: felmelegített levegő kering a szobákban.
 • Térfűtés: a fűtőberendezés csak egy szobát vagy a ház egy részét fűti.
 • Központi fűtés: a hőt a központi hőforrástól vezetékek juttatják el a helyiségekbe.

Első lépések

Ha néhány apró átalakítást végzünk a meglévő rendszeren, már az is jelentősen csökkentheti a fűtésszámlát.

 • Télen, napsütéses időben a déli és a nyugati ablakok függönyét elhúzva engedjük be a nap melegét a lakásba!
 • Ügyeljünk rá, hogy otthonunk jól szigetelt legyen! Tömítsük az ajtók és az ablakok körüli réseket; vásároljunk vastag függönyöket!
 • A fűtőberendezést ne tegyük az ablak közelébe, így jelentős mennyi­ségű hőveszteséget előzhetünk meg.
 • Mielőtt a fűtést bekapcsolnánk, próbáljunk melegebben öltözködni!
 • Mielőtt elmennénk otthonról, ne felejtsük el kikapcsolni a fűtést, le­fekvés előtt pedig állítsuk alacso­nyabb hőmérsékletre vagy kapcsoljuk ki teljesen!
 • Csukjuk be a fűtött és fűtetlen részek közti ajtókat, hogy a meleg a fűtött helyiségekben maradjon!
 • Gáztüzelésű berendezéseknél a por elzárhatja a levegőbemeneti nyílásokat, ez tökéletlen égéshez és mérgező gázok, köztük szén-monoxid keletkezéséhez vezet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gázláng nem kék, hanem narancssárga vagy sárga, vizsgáltassuk át a berendezést!
 • Ellenőrizzük, hogy fűtőberendezéseink hatékonyan működnek-e, mert ha nem, feleslegesen sok ener­giát fogyaszthatnak! Ha nem va­gyunk biztosak a dolgunkban, hív­junk szakembert, aki elvégzi a szük­séges karbantartást!

A megfelelő fűtésrendszer

Amikor fűtésrendszert választunk, a következő tényezőket kell figyelembe vennünk: mekkora teret, mennyire, milyen gyakran és mennyi ideig kell fűtenünk. Számolnunk kell a rendszer fenntartási költségeivel és lehetséges környezeti hatásaival is.

Biztos tipp

A mennyezetre szerelt ventilátorok az ott összegyűlő meleg levegőt lefelé nyomják – oda, ahol szükségünk van rá. A telepítés költségei hosszú távon megtérülnek, hiszen így évente akár 10 százalékkal is csökkenhet a fűtésdíj.

Térfűtő rendszerek összehasonlítása
TípusElőnyökHátrányok
Izzószálas hősugárzóOlcsó és hordozható; a közvetlen hő gyorsan felmelegíti a testet.Üzemeltetése költséges; az izzószál tűzveszélyes.
Ventilátoros hősugárzóOlcsó és hordozható; a kis szobákat gyorsan bemelegíti.Üzemeltetése költséges; nagy szobákban nem hatékony.
Áramlásos fűtőtestOlcsó és hordozható; a kis szobákat gyorsan bemelegíti.Üzemeltetése költséges; nagy belmagasságú szobákban nem hatékony.
OlajradiátorJó választás közepes vagy nagy területű, nagy belmagasságú szobákhoz; hordozható is lehet.Üzemeltetése költséges; a felfűtés és a lehűlés is lassú.
Fordított ciklusú hőszivattyúGazdaságos; a leghatékonyabb és a leginkább környezetbarát elektromos fűtés.A készülék és telepítése egyaránt költséges.
Fali fűtőtestA csúcsidőn kívül működő hőtá¬rolós fűtőtest gazdaságos lehet.Egyéb esetben üzemeltetése költséges.
Kivezetéses gázfűtőtestGazdaságos; nagy fűtőteljesítmé¬nyű; kevés üvegházhatású gázt bocsát ki.A készülék és telepítése drága; az imitált lángok tűzveszélyesek lehetnek.
Kivezetés nélküli gázfűtőtestHordozható; gazdaságos; hatékony; kevés üvegházhatású gázt bocsát ki.A készülék viszonylag drága; növeli a beltéri légszennyezettséget.
Nyílt lángú fatüzelésKörnyezetbarát lehet; hangulatos és mutatós.Igen rossz hatásfokú, piszkos; a láng és a szikrák miatt tűzveszélyes.
Lassú égésű fatüzelésKörnyezetbarát lehet; hatékony.A készülék viszonylag drága;

Gázügyek

A gáz égetése során szén-monoxid, szén-dioxid és nitrogén-dioxid, valamint kis mennyiségben formaldehid és kén-dioxid keletkezik. Emellett vízgőz is képződik, ami fokozhatja a páralecsapódást és a falak penészedését.

A levegő tisztasága érdekében válasszunk kivezetéses gáz-fűtőberendezést, amely egy csövön vagy kéményen keresztül a szabadba juttatja a mérgező égéstermékeket.

A kivezetés nélküli gáz-fűtőberendezések általában olcsóbbak a kivezetéseseknél, viszont a hatékonyságuk rosszabb (lásd energiaosztály). Ha mégis kivezetés nélküli típust veszünk, ügyeljünk rá, hogy a helyiség, amelyben használjuk, jól szellőzzön. Ha a szobának nincsenek levegőztető nyílásai, vagy azok elzáródtak, gyakran szellőztessünk, hogy a szennyező anyagok távozhassanak!

A kivezetés nélküli gáz-fűtőberendezéseket ne hagyjuk éjszakára bekapcsolva, és ne használjunk ilyet a háló- és a fürdőszobában!

A fűtött helyiség oxigénszintjének ellenőrzése érdekében olyan fűtő-berendezést válasszunk, amelynek van oxigénmérő műszere, mely jelzi, ha az oxigén szintje túlságosan lecsökken. Túlfűtésjelző beszerzését is érdemes megfontolni.

Az LPG- (cseppfolyós probán-bután) gáz azokon a területeken jelent jó alternatívát, ahol nem áll rendelkezésre földgáz. A hordozható LPG-fűtőberendezések – a földgázzal működő modellekhez hasonlóan -kevés üvegházhatású gázt termelnek, de üzemeltetésük jóval drágább.

Az őrlángos készülékek helyett elektronikus gyújtásút válasszunk!

Ha őrlángos fűtőberendezésünk van, nyáron, amikor nem használjuk, kapcsoljuk ki az őrlángot!

Fatüzelés

A fatüzelés környezetvédelmi szempontból kedvező választás lehet, mivel ha a fa fenntartható forrásból származik, és nem kell nagy távolságokra szállítani, az ilyen fűtés üvegházi hatása el-enyésző. Ugyanakkor a fatüzelés rossz hatásfokú módszer, mivel a hő igen nagy része elvész.

Ügyeljünk arra, hogy a fa megújuló forrásból, például természet közeli erdőgazdálkodásból vagy fa-ültetvényről származzon!

A fa tiszta és jó minőségű legyen, felhasználás előtt legalább egy évet száradjon! Ez segít minimálisra csökkenteni a levegőszennyezést.

Vigyázat! Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos országokban külön rendeletben szabályozták a kivezetés nélküli gáz-fűtőberendezések maximális teljesítményét.
Központifűtés-rendszerek
EnergiaforrásTelepítési költségÜzemi költségÜvegházhatású gázok kibocsátása
Elektromos vékony rétegfűtésMagasMérsékelt vagy magasMagas
Forró vizes fűtés: elektromos.MagasMérsékelt vagy magasMagas
Forró vizes fűtés: fa/napMagasAlacsonyAlacsony
Forró vizes fűtés: gázMagasAlacsonyAlacsony
Forró vizes fűtés: LPGMagasMagasAlacsony
Légfűtés: elektromosMérsékeltAlacsony vagy mérsékeltMagas
Légfűtés: gázMérsékeltAlacsonyAlacsony
Légfűtés:LPGMérsékeltMagasAlacsony
PadlófűtésMagasMérsékelt vagy magasÁrammal magas, gázzal alacsony, fa és napenergia plusz gáz kombinációjával még alacsonyabb

Központi fűtés

A központi fűtés na­gyon kellemes, ám igen sokba kerülhet, ha nem kellő körültekintéssel használják. Amennyiben központi fűtést szeret­nénk, mérlegeljük ala­posan a lehetőségeinket, s olyan rendszert válasszunk, amely alacsony költséggel üzemel, és kevés üvegházhatású gázt bocsát ki.

Ha a nap nagy részét házon kívül töltjük, s csak esténként vagy a hétvége­ken szeretnénk egy-két helyiségben befűteni, a központi fűtés valószínű­leg jóval többe kerül, mint ha egy-két hordozható hősugárzót használnánk.

Amennyiben központi fűtést építünk ki, ügyel­jünk rá, hogy helyiségen­ként vagy lakórészenként lehessen szabályozni a hő­mérsékletet! Ezzel a fűtési költségeket akár a felére is csökkenthetjük. * Fontoljuk meg a külön­böző központi fűtési módok – lég-, forró vizes, vékonyréteg- vagy padló­fűtés – előnyeit és hátrá­nyait! Ezek legtöbbje árammal, földgázzal vagy LPG-vel is működtethető.

 • Magas hatásfokú rend­szert válasszunk!
 • Ügyeljünk a rendszer megfelelő méretezésére, hogy az kifűtse a lakást!
 • Jól szigetelt, legalább 1,5-es R-értékű melegle­vegő-vezetéket válasszunk, és rendszeresen ellenőriz­zük, nem szivárog-e – ne a padlást fűtsük!
 • Szereljünk fel progra­mozható termosztátot, amelynek segítségével a különböző napszakokban eltérő hőmérsékleteket állíthatunk be!

A központi fűtés fajtái

 • Elektromos vékonyrétegfűtés: A hőt elektromos vékonyrétegpanelek termelik, amelyeket általában a mennyezetbe, a falakba vagy a padlóba építenek be.
 • Forró vizes fűtés: A kazánban felme­legített víz csőrendszeren átjut el a falra szerelt fémradiátorokba.
 • Légfűtés: A levegőt kazánban melegítik fel, majd hosszú, hajlékony, rendszerint a padló alatt, esetleg a tetőtérben futó csöveken vagy vezetékeken keresztül jut­tatják el a szobákba.
 • Padlófűtés : A hőt a padló betonaljzatá­ba beépített elektromos fűtőszálak vagy melegvíz-csövek adják.