Otthon

Mit csináljunk a tetőnkkel, hogy költségeinket csökkentsük?

Tudta, hogy a kiadásaink fele csupán az otthonunk fűtésének-hűtésének köszönhető? Sok amerikai otthon energia kiadásai a tető szerkezetétől, állapotától függ. A tetőnk az elsődleges „védelmezőnk” a nyári meleg és a téli hideg ellen. A kevésbé hatékony, rosszul szigetelt tető túl sok meleg levegőt enged be a lakásba nyáron, ezzel is hozzájárulva a magas számlákhoz, amelyet a légkondíció használata okoz. Ugyanakkor télen, túl sok meleg levegőt enged ki a lakásból, mely szintén csillagászati kiadási összegekhez vezethet.

Ha egy kicsivel is többet költenék egy jó, erős tető építésére, sok pénzt megspórolhatunk hosszútávon. Egy energiatakarékos tető, nemcsak megvéd a környezeti károktól, de nyáron hűti, télen pedig fűti a lakást. Ez a tetőszerkezet képes szembeszállni az UV sugárzás káros hatásaival, meghosszabbítva ezzel is a tetőnk „élettartamát”.

A legtöbb energiatakarékos tetőszerkezet magas nap visszatükröződéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy visszaveri a nap energiáját a környezet felé, ahelyett, hogy elnyelné azt. Ezek a tetők csökkenteni tudják a tető felszínének a hőmérsékletét, kb. 30%-al, – ami azt jelenti, hogy kevesebb meleget enged be az otthonunkba. Több energiatakarékos tető magas kibocsátással rendelkezik, mely jelen esetben annyit jelent, hogy azt a napenergiát, amelyet előzőleg már elnyelt, egy idő után kibocsátja magából.

Megfelelő szigeteléssel is növelhetjük a tetőnk hatékonyságát. Az R-érték, a szigetelő képesség mérőszáma, azt méri fel, hogy tud ellenállni a meleg árámlásának. A hidegebb területeken lévő házaknál, a szigetelőanyagoknak magas R-értéke van, amely ezt jelenti, hogy képes a meleget bent tartani a házban, csökkentve ezzel a fűtés számlát.

Attól függően, hogy hol lakunk, kaphatunk pénzbeli támogatást is, hogy tetőnket energiatakarékosság alakítsuk át. Kaliforniában, például, azok a lakók, akik a házuk szigetelését minőségileg és biztonságilag is fejlesztik, adókedvezménnyel jutalmaznak.

A megfelelő tető kiválasztása

Amikor tetőt választunk, olyan terméket keressünk, amelyen fel van tüntetve a kormány által is támogatott „Energy Star” címke, mert ezzel sok kiadást takaríthatunk meg. A kormány azért találta ki az „Energy Star” programot, hogy ösztönözze az embereket az energiatakarékos termékek használatára. Csak azok a tetőtípusok kapták meg ezt a címkét, amelyeknek magas visszatükröződése van. Ezek a tetők annyi napsugarat tudnak visszaverni, hogy csökkentsék a tetőfelszín hőmérsékletét, több mint 56 Celsius fokra.

Válasszuk ki a tető anyagát és színét, aszerint, hogy hol élünk. A világos színű tetők képesek visszaverni a meleget, és éppen ezért tökéletesek a meleg területeken, eközben a sötét színű tetők, elnyelik a meleget, így hatékonyabbak a hidegebb helyeken. Ha melegebb területen él, vagy gondjai vannak az otthona hidegen tartásával, de nem akarja a teljes tetőt kicserélni, akkor csupán csak le kell fednie egy újabb világos színű réteggel, hogy csökkenteni tudja a hűtési kiadásait. Tető fedőrétegek csökkenteni tudják a felszín hőmérsékletét 44 fokról, 28 fokra.

Amikor a tetőnk anyagát választjuk ki, sok lehetőségünk van: aszfalt, fém, fa, beton és csempe. Agyag csempe és a beton tető felállítása többe kerülhet, de hosszútávon több költséggel nem jár, mivel sokkal jobban energiatakarékos, mint a többi anyag, minden éghajlati viszony szempontjából. Kerüljük a lefestetlen fém és alumínium tetőket, amelyek többnyire nem a legjobbak energia megtakarítás tekintetében. Egy olyan típusa van a tetők közül, amely a saját energiáját képes előállítani. Az új PV elemek egyszerre védik a házat, és áramot képesek előállítani a napsütésből.

Ahhoz, hogy pénzt spóroljunk meg a tetőnkkel, nem ér véget azzal, hogy kiválasztjuk a megfelelő alapanyagot. Szintén szükségünk van arra, hogy megtaláljuk a legjobb szakembert, hogy felállítsa. Olyan építési vállalkozót válasszunk, akinek van már tapasztalata az energiatakarékos tetők megépítésében. Fontos az is, hogy olyan szakember állítsa fel, akinek van jogosultsága, és garanciát ad a tetőre, amely a munkájára és a tetőanyagokra is érvényes.

„Ültessünk” zöld tetőt

Talán hallott már az aszfalt és csempe tetőkről, de a zöld tetőről is? Azzal, hogy a házunk tetejét átalakítjuk egy igazi kertté, sokkal energiatakarékossá tesszük, és egyszerre védjük a környezetünket. A „zöld tető” bokrokkal, fűvel és más növényekkel van borítva. Ezzel nemcsak az energia megőrzését segítjük elő, hanem ez a tető típus csökkenti a vihar utáni vízátfolyást, növeli a levegő minőségét, hűti a városunkat nyáron, azzal, hogy csökkenti a tipikus városi szmog kialakulását, mely meleghez vezet. Mindezzel pedig hosszabbítja a tető élettartamát, és sokkal látványosabbá teszi házunk külsejét.