Penészmentesítés tudástár

Penész okozta allergia – Okozhat fertőzést a penészgomba?

Mint már említettük, a penészgomba egészségre gyakorolt hatásához kétség sem férhet. Mivel napjaink egy részét beltéri területeken töltjük, ahol akár magas koncentrációban is megjelenhetnek a penészgombák, így mindenképpen szót kell ejtenünk az általuk kiváltott allergiáról valamint arról, hogy a penészmentesítés nem elhanyagolható dolog.

Az allergia népbetegség

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az allergiás megbetegedéssel küzdők hány százalékánál jelentkeznek a panaszok a lakásokban megtalálható penészgomba miatt, de tény, hogy az allergiát kiváltó anyagok listájának vezető helyén szerepelnek a penészgombák.

Miért jelent ez problémát?

Egyes, arra érzékeny személyek immunrendszere nem a valóban veszélyes anyagok ellen nyújt védelmet, hanem olyan gyakorlatilag ártalmatlanok ellen, mint a pollenek, egyes élelmiszerek, gyógyszerek. A szervezet antitesteket termel az adott anyag elleni védekezéshez, s így csak akkor lépnek fel az allergiára oly jellemző tünetek, amikor közvetlen kontaktusba kerülnek az idegen anyaggal. A nátha, a kivörösödött szemek, a kiütések, vagy a tüsszögés olyan tipikus tünetek, melyeket az allergiások jól ismernek. Az összes allergiás megbetegedésnek körülbelül 2-30 százaléka vezethető vissza a penészgombára.

A penészesedés gyerekkorban, akár asztmát is okozhat!
A penészesedés gyerekkorban, akár asztmát is okozhat!

Gyermekkorban asztmát is okozhatnak!

A vonatkozó tanulmányok alátámasztják, hogy kifejezetten a gyermekek számára jelent komoly veszélyt a penészgomba jelenléte, ugyanis a légúti megbetegedések között a gyermekkori asztmás problémákkal hozható összefüggésbe. Azoknál a gyermekeknél, akik penészgombával szennyezett lakásban élnek, körülbelül 1,5-3,5-ször gyakrabban fordul elő a betegség, mint  gombafertőzésre nem hajlamos környezetben tartózkodóknál. Miként azonban korábbi cikkünkben már említettük, hogy a penészgomba nem mindig látható szabad szemmel, így a penész jelenlétét egyes esetekben nem is észlelik az érintettek, tehát arról a tanulmány kapcsán történő megkérdezésekkor esetleg kevesebben tudtak nyilatkozni, mint a valósan veszélynek kitettek. Könnyen lehet tehát, hogy a penészgomba sűrűbben okoz problémát a gyermekeknél, mint amiről a szakirodalom szól.

Perceken belül asztmás rohamhoz vezethet!

Amennyiben a penészgomba allergiás reakciókat vált ki, a szénanátha tünetei a spórákkal történő kontaktust követően már 4-8 óra után jelentkezhetnek. Ezzel szemben, ha asztmás személyről van szó, már néhány perc tartózkodás is elegendő akár egy alacsony penészgomba koncentrációjú helyiségben ahhoz, hogy asztmás roham tüneteit tapasztalja.

Az egyes gombafertőzött mezőgazdasági anyagok spórái okozhatnak tüdőfibrózist, ehhez azonban kiemelten magas spórakoncentrációnak való kitettség szükséges. A széna, a szalma, a zöldségek, vagy a gabonanövények tipikusan ilyen anyagoknak számítanak. Tudjon meg többet a penészgombák toxikus hatásairól cikksorozatunk következő tagjával!
Korábbi cikkünkben már részletesen olvashattak arról, hogy milyen súlyos allergiás tüneteket képesek okozni a lakótérben megjelenő penészgombák. Bár toxikus hatásaik nem ismertek az otthonokban, kizárólag azokon a munkahelyeken fordulhat elő ilyen probléma, ahol rendkívül magas a penészgomba koncentráció.

Gabonaláz és penész

Hallott már a gabonalázról?

A gyártástechnikailag szennyezett munkahelyeken a koncentráció elérheti a 109 spóra/m3-t is. Ezek belélegzése lázat, torogyulladásra jellemző tüneteket, a bőr-, és a nyálkahártyát ingerlő panaszokat okozhat. A Szerves Por Toxikus Szindróma névre keresztelt kórkép elsősorban a cséplő-, gabona-, vagy malomláz néven ismert. Ennél a koncentrációnál alacsonyabb is elegendő azonban ahhoz, hogy a nyálkahártya irritálttá váljon.

Különösen veszélyes penészgombák

Tudta? Bizonyos penészgomba igazi mérget termel!

A kutatások arra engednek következtetni, hogy bizonyos penészgombafajták képesek mykotoxin előállítására. Ez az anyag toxikus hatással bír, és bár belső helyiségekben alacsony koncentrációban található csak meg, de a rendelkezésre álló kísérletek azt bizonyítják, hogy belégzés útján a szervezetbe kerülve különféle betegségeket képes okozni. Nyilvánvaló tehát, hogy a magas koncentráció bizonyos munkahelyek esetében komolyabb egészségügyi kockázatot jelent.

Okozhat fertőzést is a penészgomba?

Igen, bár csak legyengült immunrendszerű páciensek esetében. A penészgombák által okozott tüdőgyulladás ugyan ismert jelenség, de előfordulási aránya rendkívül alacsony. Az érintettek különösen gyenge állapotban levő személyek lehetnek, például kemoterápiás kezelést követően, transzplantáció után, vagy HIV-pozitív betegek. Ha tehát penészgombával fertőzött környezetben lennének kénytelenek élni, akkor mindenképpen javasolt ambuláns kezelésük. A penészgomba okozta légúti fertőzésekre egyébként az idős korban levők fokozottan érzékenyek.

Fontos tehát, hogy a penészgombák jelentette toxikus és fertőző hatásokra is odafigyeljen, hiszen mind munkavégzés, mind a legyengült immunrendszer kapcsán érinthetik akár Önt is. Az utólagos fertőtlenítés, penészmentesítés mindig problémásabb, mint a megelőzés. A továbbiakban hasznos tanácsokkal szolgálunk azzal kapcsolatban, hogyan tehet már az építkezés során aktívan a penészgomba későbbi megjelenése ellen.

Több vizsgálati módszernél szó esett már arról, hogy teljes bizonyossággal nem állapítható meg egyik eredményének kapcsán sem, hogy minden kétséget kizáróan jelentkeznek is olyan panaszok, melyeket egyértelműen a penészgombák jelenléte okoz. A laborvizsgálat eredményeit összességében nézve is így van ez, lássuk, miért!

Penészesedés és allergia
Penészesedés és allergia

Egyénenként változó a hatás

A kutatások egyértelműen arra utalnak, hogy a penészgombák egészségre káros hatással bírnak a beltéri helyiségekben. De akkor mégis miért van az, hogy míg egyeseknél akár súlyos allergiás megbetegedést is okoznak, addig mások teljesen immunisak jelenlétükre? Az ok az immunrendszer erősségében, valamint az allergiára való egyéni érzékenységben keresendő.

Biztosan nem állítható, hogy ha otthonában penészesedés jeleit észleli, akkor hamarosan allerigiás panaszokat is tapasztal majd, de a szennyeződést jobb megoldandó higiéniai problémának tekinteni, nem pedig együtt élni vele. Nem csak a már kialakult penész eltávolítása, az okok megszüntetése játszanak döntő szerepet a penészgombák újbóli megjelenésének megelőzésében, hanem a lakáshasználat szokásainak megváltoztatása is.

Keressen fel szakorvost!

Ha saját egészségi állapotán már tapasztalja azokat a jeleket, melyek a penészgombára vezethetőek vissza, célszerű mihamarabb orvost felkeresnie. Az allergiavizsgálat pontos eredményei után kezdődhet a kezelés, ami mindenekelőtt a lakás, a közvetlen élettér higiéniájának helyreállításában áll. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyzet rendeződésével az allergiás panaszok is elmúlhatnak.

Nem biztos tehát, hogy ha azonosításra került a penészgomba, akkor jelentkezni is fog az allergiás megbetegedés, de mint ilyet megelőzendő, ajánlott azonnal tenni a szennyeződés eltávolítása, és a penészmentes környezet kialakítása érdekében! Hamarosan megtudhatja, hogy milyen következtetések vonhatóak le az otthonában gyűjtött anyagminták elemzésének eredményeiből!