Szép lakás

Régi-új stílus a lakberendezésben

Az ezredforduló belsőépítészetében különleges, a régit az újjal ötvöző lakberendezési stílusjegyek jelentek meg, amelyek máris hódítanak. Az európai bútorgyártók és bútortervezők javaslatára és a közönség kedve­ző fogadtatása mellett a Bed Office dédmamakori ágyba viszi a kényel­meseknek a modern irodát, a Home Office pedig a praktikumot kedve­lőknek rejti évszázados redőnyös íróasztalba a komputert. A múlt-jö­vő antikolt, öreg színű, facsapolású, fortélyosan egymásba fordítható, barátságos hangulatot teremtő bú­torai máris népszerűek

Nosztalgia és újítás

A nosztalgia és az újítás jegyében születtek, és Nyugat-Európában máris kedveltek az újmódi „örök életű” bútorok. A „szúrágtára” anti­kolt, „öregségét” színével is mutató viaszolt fafelület, az évszázados ódivatot idéző vonalvezetés, a valaha volt mesterek asztalosfortélyait új praktikummal ötvöző megmunká­lás és megoldások olyan darabokat ajánlanak otthonunkba, amelyek hangulatteremtők, barátságosak -generációk szolgálatára alkalmasak.

A faredőnyök, a bőrrel bevont író­asztallapok, a fasíneken csusszanó fiókok, az egyedi, kézi megmunká­lású zsanérokon forduló ajtók, a kü­lönleges gombok és zárak vonzását sokféle, korunk igényeit kielégítő funkcionális trükk egészíti ki, és sugallja: ezeket a bútorokat szeretni lehet és kell. Velük mintha száza­dokat mennénk vissza az időben, ugyanakkor mindennapos tevékeny­ségeinket szolgálják, egyszersmind becses családi örökséget jelentenek utódainknak.

A Home Office-ban valójában egy redőnyös felsőrészű régi-új szekreter­be rejtették az otthoni irodát. A la­kásban bárhol elhelyezhető, sokféle berendezéshez harmonikusan illeszt­hető bútordarab a stílusváltás jegyé­ben az antik íróasztaltípust hozza vissza, ám kiegészíti, variálja korunk követelményei szerint. Az íves, masszív lábakon álló szekrény-íróasz­tal igazából komfortos iroda, amely­ben rendkívül ésszerű elrendezésben mindennek van helye.

A negyed kör­íves faredőnnyel fedett részben el­helyezhető a számítógép-monitor, a bőrrel bevont íróasztallapon tol­lal éppúgy lehet írni, mint a laptop billentyűivel, az irodaszereknek kis polcok, rekeszek kínálkoznak. Az asz­taltestben elfér a számítógép, a nyom­tató, a kifordítható ajtólapok egyben CD- és papírtárak. A kihúzható író­pad, a beépített lámpa, az oldalról felcsapható hosszabbítólap a kom­fortot növeli. Előtte pedig kényelmes az egykori borbélyszékre emlékezte­tő, bőrüléses, hajlított fatámlás ka­rosszék, amelyet könnyedén át lehet tenni a szoba egy másik sarkába, mondjuk egy olvasólámpa alá, ha az irodát bezárják, s belőle „csak” egy szép régi szekrény lesz…