Tapétázás

Bordűrök alkalmazása

A bordűrök alkalmazása hagyományos díszí­tési eljárás, amely napjainkban ismét népszerű­ségnek örvend. Alkalmazásával meg lehet vál­toztatni egy tapétázott helyiség összképét.

A bordűrök különböző, kb. 3-26 cm-es széles­ségű és változó hosszúságú tekercsekben kap­ható csíkok. Léteznek papír-, sima vinil-, strukturált profilos vagy textilbordűrök. A bordűr elnevezés helyett a szegély vagy szegélydísz elnevezés is előfordul.

Formaelemek

Sok tapétakínálatban megtalálhatók a választékhoz illő bordűrük is. A bordűröket a tapéták kiegészítéseként lehet használni. tagolják a falakat, vagy segítik az ablakok, ajtók és lábazatok elválasztását vagy bekeretezését. Bordűrökkel a ferde tetősíkok alatti mennyezetek lezárha­tók, a helyiség építészeti kialakításának hibái optikailag korrigálhatók. A bordűrökön alkal­mazott díszítőelemek köre széles, a virág­mintáktól a különböző grafikai megoldásokig minden elképzelhető.

Bordűrök felrakása

Gyakran alkalmaznak bordűröket frízként a fal lezárására, közvetlenül a mennyezet alatt, vagy attól bizonyos távolságra. A közvetlenül a mennyezethez csak akkor célszerű felragasztani, ha az előbbi vonala egyenes. Ferde vagy hul­lámos mennyezeteknél ezt a hibát a bordűr még ki is hangsúlyozza.

Ragasztóanyagok

A ragasztóanyag megválasztása a bordűr fajtájától és az alaptól függ. A papír- és vlies-bordűröket sima papírtapétára és szívóképes alapokra speciális ragasztóval lehet ragasz­tani. Kevésbé erősen vagy egyáltalán nem szívó alapokra a papír- és vliesbordűröket bordűrragasztóval ragasszuk. A sima vinil-, struk­turált profilos és textilbordűröket az alap jel­legétől függetlenül, mindig bordűrragasztóval kell ragasztani.

Gérvágások

Az ablak derékszögű körbeszegélyezésénél 45°-os illesztővágásokra van szükség. A bor­dűrök mindkét rétegét akár közvetlenül a falon átvághatjuk a spatula mentén vezetett tapéta­vágó késsel, de a vágást a ragasztó felhordása előtt a acélsínre téve a tapétázóasztalon is elvégezhetjük. A falra kerülő tapétát csak ezt követően ragasztjuk fel, azok sávjait az acélsín alsó, ill. felső széle mentén vágjuk le simára.