Tapétázás

Lábazat kialakítása tapétával

A falak lábazatra és a fal felső részére osztásá­nak elsősorban gyakorlati okai vannak. Ha a lábazathoz a fokozott igénybevételeknek job­ban ellenálló anyagot alkalmazunk, a fal alsó részét is jobban megóvjuk. A fal ilyen felosztásával lépcsőházakban és fo­lyosókon, ügyfélforgalmat lebonyolító irodákban, várószobákban, éttermekben és kávéházakban találkozunk. Elegáns megjelenésük miatt lakó­helyiségekben is kedvelik a lábazati tapétákat.

Alkalmas anyagok

Fontos, hogy a lábazathoz és a fal felső részé­hez a megfelelő, színben és struktúrában össze­illő és kombinálható anyagokat alkalmazzuk. Lábazatra az alaktartó domborított tapéták, a strukturált viniltapéták, a fémes tapéták, vala­mint az utólag akril fedőréteggel bevont struk­turált üvegszövetek alkalmasak. Lábazatra kü­lönösen megfelelnek a kifejezetten erre a célra gyártott tapéták.

Linkruszta lábazati bevonatok

A linkruszta a domborított mintázattal struk­turált falbevonatok egyik jól bevált, hagyomá­nyos anyaga, amely különösen lábazatokhoz és szegélyekhez alkalmas. Ezt a falbevonatot több mint 130 évvel ezelőtt az angol F. Walton találta fel és azt 1877 óta gyártják. A linkruszta természetes anyagokból: lenolajból, fenyő­gyantából, parafinból, falisztből és krétából áll. A mélynyomott mintázatú felület rendkívül ellenálló, és idővel még erősödik is. A válasz­tékban időtlenül szép mintázatok, dekoratív márványozások, erezetek és szatinálások is megtalálhatók, ez pedig lehetővé teszi a helyi­ség stílusához és berendezéséhez legjobban illő megoldások kiválasztását.

A linkruszta vágatlan szélekkel kerül forgalom­ba, azt ezért ragasztás előtt acélsín mentén a tapétavágó késsel végig kell vágni. Alap­nak minden sima és sík vakolt fal, gipszkarton lap, gipsz építőlap és tapaszolt látszóbeton felület alkalmas. Az alap legyen teherbíró, eny­hén szívóképes és száraz. A régi tapétát tá­volítsuk el, az egyenetlenségeket gipsz töltő­tapasszal tapaszoljuk át. Az erősebben szívó alapokat, oldószert nem tartalmazó alapozó­szerrel alapozni kell. Optimális, a legkénye­sebb igényeket is kielégítő alapot kapunk, ha szétválasztható tekercsmakulatúrát ragasztunk fel (1 : 20 arányban megkevert speciális ragasztó plusz 20 % diszperziós ragasztó).

A linkrusztasávokat diszperziós ragasztóval kell ragasztani. Az egyes sávokat előzetesen me­leg vízzel és szivaccsal nedvesítsük be, hajto­gassuk össze és 30 percig puhítsuk, majd kendővel itassuk föl a fölösleges vizet. A ra­gasztót a hátoldalra fogazott spatulával vigyük föl. Az ütköztetve elhelyezett sávokat tapétázó­hengerrel nyomjuk oda.

Kettős vágás gérben

Sarkok ragasztásánál vegyük figyelembe, hogy a linkrusztát külső sarkokon körülhajtva nem szabad ragasz­tani. Ilyen esetben megfelelő sarokprofillécek (pl. DLW 2218 sarokprofilléc) ajánlhatók, ezeket szerelőragasztóval még a tapétázás előtt fel kell erősíteni a sarokra. Belső sar­koknál a sávokat a sarok mentén ferde éllel (gérvágással) könnyen le lehet vágni, így már könnyen összeilleszthetők.